TOP STORIES TOP VIDEOS Αρθρογραφια Μετεωρολογία και Κλίμα Περιβάλλον & Ενέργεια

Στροβιλισμοί Αφρικάνικης Σκόνης πάνω από τον Ατλαντικό

Κάθε χρόνο οι άνεμοι υπολογίζεται ότι μεταφέρουν περίπου 100 εκατομμύρια τόνους σκόνης από την έρημο Σαχάρα και ένα μεγάλο μέρος της αιωρείται πάνω από τον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό. Πολύ μεγάλες ποσότητες σκόνης μεταφέρθηκαν  και φέτος στις αρχές Ιουνίου 2022,  που κατέληξαν στην Αμερική

June 5, 2022

Η μεταφορά σκόνης συνεχίστηκε και για μεγάλο μέρος του Ιουλίου 2022, όπου οι ανατολικοί άνεμοι μετέφεραν μεγάλες ποσότητες σκόνης της Σαχάρας πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό. Όπως γνωρίζουμε , η σκόνη της Σαχάρας ταξιδεύει μέχρι την Καραϊβική, το Τέξας και τη Φλόριντα. Στη Νότια Φλόριντα, οι μετεωρολόγοι συνέδεσαν φέτος την εισερχόμενη σκόνη με τους μουντούς ουρανούς, τα εντυπωσιακά ηλιοβασιλέματα και τις μειωμένες βροχοπτώσεις.

July 26, 2022

Στις 26 Ιουλίου 2022, το Φασματοραδιόμετρο Απεικόνισης Μέτριας Ευκρίνειας (MODIS) στον δορυφόρο Aqua της NASA κατέγραψε την παραπάνω εικόνα , έναν στρόβιλο σκόνης καθώς περνούσε πάνω από τη Δυτική Σαχάρα. Την επόμενη μέρα, ο ίδιος αισθητήρας κατέγραψε μια δεύτερη εικόνα (κάτω) από σύννεφα που στροβιλίζονταν πάνω από την Μαδέρα. Άλλες δορυφορικές εικόνες φυσικού χρώματος από τις 4 Ιουλίου έως τις 27 Ιουλίου δείχνουν ότι αυτό το τελευταία επεισόδιο σκόνης ήταν ένα από τα πολλά των τελευταίων εβδομάδων.

July 27, 2022

Τα σπειροειδή μοτίβα σύννεφων κοντά στη Μαδέρα όπως έχουμε αναφέρει και σε παλαιότερο άρθρο μας , είναι το αποτέλεσμα δίνης von Kármán, ενός επαναλαμβανόμενου πεδίου δινών που στροβιλίζονται σε εναλλασσόμενες κατευθύνσεις. Σε αυτή την περίπτωση, οι δίνες σχηματίστηκαν από αέριες μάζες που κινούνταν γύρω από τη Μαδέρα. Στο υψηλότερο σημείο του, το νησί υψώνεται 1.861 μέτρα (6.106 πόδια) πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και σχηματίζει αυτές τις δίνες .

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΣΚΟΝΗΣ

Η σκόνη παίζει σημαντικό ρόλο στο κλίμα και τα βιολογικά συστήματα της Γης.

Δεδομένου ότι είναι πλούσιο σε σίδηρο και άλλα μέταλλα που χρειάζονται τα φυτά και το φυτοπλαγκτόν, παρέχει φυσικό λίπασμα για τα οικοσυστήματα . Τα αιωρούμενα σωματίδια επίσης απορροφούν και αντανακλούν το ηλιακό φως—μεταβάλλοντας την ποσότητα της ηλιακής ενέργειας που φτάνει στην επιφάνεια του πλανήτη. Η σκόνη μπορεί επίσης να προάγει ή να μειώσει το σχηματισμό νεφών και καταιγίδων, ανάλογα με άλλες ατμοσφαιρικές συνθήκες.

«Οι περισσότεροι ειδικοί στους τυφώνες πιστεύουν ότι το στρώμα αέρα της Σαχάρας είναι κακό για τους τυφώνες», εξήγησε ο μετεωρολόγος του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι, Μπράιαν ΜακΝόλντι. «Όχι μόνο περιέχει ξηρό αέρα, αλλά συνήθως υπάρχει ένα στρώμα υψηλής διάτμησης ανέμου που σχετίζεται με αυτό. Οι τυφώνες μισούν και τα δύο αυτά πράγματα». Μέχρι στιγμής αυτή τη σεζόν, ο McNoldy λέει ότι οι τρεις καταιγίδες στον Ατλαντικό έχουν συσσωρευμένη ενέργεια κυκλώνα που είναι περίπου 41 τοις εκατό του μέσου όρου για αυτή τη σεζόν. «Είναι ασθενή τα συστήματα , αλλά τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν εν ριπή οφθαλμού με έναν μόνο τυφώνα», είπε. «Αν είμαστε ακόμα στο 41 τοις εκατό του μέσου όρου στα τέλη Σεπτεμβρίου, αυτό θα ήταν ένα σαφές σημάδι μιας ήρεμης σεζόν».

Πηγή : NASA – Image of the day

Visited 35 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *