TOP STORIES TOP VIDEOS Αρθρογραφια Κοινωνία Προγνώσεις

Τα Derechos με τις “πράσινες καταιγίδες” στη Νότια Ντακότα στις 5 Ιουλίου 2022- Μπορεί να συμβούν στη χώρα μας ανάλογα φαινόμενα ?

Την Τρίτη 5 Ιουλίου 2022 εκατομμύρια κάτοικοι των ΗΠΑ βρέθηκαν στο μονοπάτι των σφοδρών καταιγίδων . Ειδικότερα οι καταιγίδες που πέρασαν από τη Νότια Ντακότα κατά τις απογευματινές ώρες της Τρίτης, άφησαν πίσω τους σημαντικές βροχοπτώσεις, χαλάζι, καταστροφικούς ανέμους και πράσινο χρώμα στον ουρανό πάνω από το Sioux Falls.  Το καιρικό σύστημα που επηρέασε την περιοχή ήταν ένα Derecho (ντερέτσο), ένα ισχυρό σύστημα καταιγίδων το οποίο είναι ικανό να ταξιδέψει για εκατοντάδες μίλια και να φέρει δυνατή βροχή και ισχυρούς ανέμους. Οι πράσινοι ουρανοί δεν είναι κάτι ανήκουστο και πρωτοφανές πριν από τέτοιου είδους καταιγίδες, αλλά ο ακριβής λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό είναι ακόμα ασαφής.

Τα Derechos (ευθεία στα Ισπανικά)  είναι τεράστιες μπάντες καταιγίδων που μπορούν να ταξιδέψουν εκατοντάδες μίλια σε μια σχετικά ευθεία γραμμή και μπορεί να είναι εξίσου καταστροφικά με έναν ανεμοστρόβιλο, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ .

Το derecho της Τρίτης ταξίδεψε σχεδόν 1.150 μίλια, επηρεάζοντας περίπου μισή ντουζίνα πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων των Νεμπράσκα, Ιλινόις, Αϊόβα, Μινεσότα και Μοντάνα, σύμφωνα με την Mitchell Daily Republic. Οι άνεμοι ξεπέρασαν τα 90 mph σε μέρη όπως το Huron και το Agar, S.D. Τα Derechos είναι σχετικά σπάνια, αλλά φέτος είναι η δεύτερη φορά που η Νότια Ντακότα και οι γύρω πολιτείες της πλήττονται αυτό το καλοκαίρι –σε λιγότερο από 2 μήνες- μετά το Derecho της 12ης Μαΐου 2022

Η ΕΞΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ

Η ώρα της ημέρας που εμφανίζονται οι καταιγίδες μπορεί να παίξει ρόλο στην διαμόρφωση των χρωμάτων στον ουρανό . Οι πιό έντονες καταστάσεις τείνουν να σημειώνονται αργά τπο απόγευμα, όταν ο ήλιος είναι πιο κοντά στον ορίζοντα. Καθώς η θέση του ήλιου στον ουρανό πέφτει χαμηλότερα, το φάσμα του φωτός αλλάζει από μπλε σε πιο κόκκινο. Όταν το φως από κάτω από τα σύννεφα, που φαίνεται μπλε λόγω των σταγονιδίων νερού, αναμιγνύεται με το κόκκινο φως του ήλιου, το χρώμα που προκύπτει είναι πράσινο.

Για να κατανοήσετε αυτήν την θεωρία , φανταστείτε τα βουνά σε απόσταση, τα οποία συχνά φαίνονται βαθύ μπλε. Αυτό το μπλε χρώμα προέρχεται από τη σκέδαση του φωτός από τα μόρια του αέρα. Για τον ίδιο  λόγο, το διάσπαρτο φως, κάνει τον ουρανό να φαίνεται μπλε . Το φως του ήλιου καθορίζει τελικά την απόχρωση των νεφών. Εάν η καταιγίδα αρχίσει να απομακρύνεται κατά το σούρουπο, το φως του ήλιου θα εξαλείψει τους μπλε τόνους, όταν αρχίζει να αντανακλά τους κρυστάλλους πάγου των σύννεφων και τότε θα δημιουργήσει το πράσινο χρώμα.

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΜΒΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΑΛΟΓΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ;

Στη μετεωρολογική βιβλιογραφία ο όρος Derechos (Ντερέτσος) αναφέρεται κυρίως για την Αμερική και περιγράφει τις ταχέως κινούμενες ζώνες ή συμπλέγματα καταιγίδων με καταστροφικούς ανέμους που διανύουν εκατοντάδες μίλια , αποστάσεις πολύ μεγαλύτερες από αυτές  που υπάρχουν στη χώρα μας και στη Βαλκανική γενικότερα .

Ωστόσο σε μικρότερο όμως βαθμό, τέτοιου είδους καταιγίδες με μορφή μπουρινιού μπορούν να δημιουργηθούν κάλιστα στα Βόρεια Βαλκάνια και να καταλήξουν στη Χαλκιδική . Κατά την διάρκεια αυτών των καταιγίδων έχουμε βύθιση του υγρού ψυχρού αέρα που προκαλεί την απορρόφηση περισσότερου ξηρού αέρα από την καταιγίδα, με αποτέλεσμα εντονότερα καθοδικά ρεύματα ή συστοιχίες καθοδικών ρευμάτων. Όταν οι συνθήκες οδηγήσουν στην εκδήλωση αυτού του είδους των καθοδικών ρευμάτων σε μία ευρεία περιοχή, τότε  λέμε ότι δημιουργήθηκε ένα Derecho. Καθώς η καταιγίδα μεγαλώνει σε μέγεθος, σχηματίζεται αυτό που είναι γνωστό ως ηχώ τόξου. Το τόξο αυτό κινείται ταχύτατα προς μία κατεύθυνση, προπορευόμενο του συμπλέγματος των καταιγίδων. Σύμφωνα με τον επίσημο ορισμό, για να καταταχθεί μία καταιγίδα στην κατηγορία των Derechos, ολόκληρη η περιοχή της πρέπει να έχει ανέμους με ταχύτητα τουλάχιστον 58 μίλια την ώρα και πρέπει να παράγει ένα μονοπάτι καταστροφών μήκους τουλάχιστον 240 μιλίων.

Στην περίπτωση της 10ης Ιουλίου 2019 ,  το σύμπλεγμα των καταιγίδων που τελικά έπληξε τη Χαλκιδική κινήθηκε από τα Δ-ΒΔ Βαλκάνια δια μέσου των Πρεσπών και στη συνέχεια μέσω του Βερμίου και των Πιερίων έφθασε στον Θερμαϊκό Κόλπο.  Η βυθιζόμενη ψυχρή αέρια μάζα ανάγκασε τις θερμές και υγρές αέριες μάζες που βρίσκονταν πάνω από τον Θερμαΐκό Κόλπο να ανυψωθούν βίαια, προκαλώντας μεγαλύτερη ενίσχυση των καθοδικών ρευμάτων και κατ’ επέκταση των προπορευομένων επιφανειακών ανέμων όπως αποτυπώνεται στην κίνηση του συστήματος από το μετεωρολογικό ραντάρ.

Βέβαια σε αυτή την περίπτωση δεν είχαμε κάποιες αναφορές για πράσινο χρώμα του ουρανού , λόγω ώρας ,  κάτι όμως που δεν αποκλείεται να δούμε στο μέλλον σε ανάλογες καταστάσεις .

Visited 1 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *