TOP STORIES Αρθρογραφια Κοινωνία

23 Ιουνίου -H Εθνική Ημέρα Γραφομηχανής στις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ  η Εθνική Ημέρα Γραφομηχανής είναι η 23η Ιουνίου και χρησιμοποιούν την ημέρα αυτή για να γιορτάσουν τον γραπτό λόγο! Οι γραφομηχανές έχουν μεγάλη ιστορία στον κόσμο αλλά και σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Παρόλο που μπορεί να μην είναι τόσο δημοφιλείς όσο οι έμπιστοι σύντροφοί μας οι φορητοί υπολογιστές, είναι ένας διασκεδαστικός και εξειδικευμένος τρόπος για να ασκήσουμε τον… εγκέφαλό μας .

Για πολλούς, οι γραφομηχανές είναι κατάλοιπο του παρελθόντος. Για να πούμε την αλήθεια, το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την πρώτη γραφομηχανή χορηγήθηκε μόνο το 1829. Ακόμη και τότε, η πρώτη γραφομηχανή όπως τη γνωρίζουμε σήμερα δεν κατασκευάστηκε παρά το 1867 κοντά στο Μιλγουόκι. Στο απόγειό τους, οι γραφομηχανές ήταν απαραίτητες και μερικές φορές ο μόνος τρόπος για να πληκτρολογούμε βιβλία, άρθρα και χειρόγραφα. Στο πρώτο μοντέλο πληκτρολογίου τα γράμματα ήταν τοποθετημένα αλφαβητικά. Με αυτή τη σειρά όταν οι δαχτυλογράφοι πληκτρολογούσαν γρήγορα, οι μοχλοί των γραμμάτων μπλέκονταν και η γραφομηχανή σταματούσε. Το σύστημα QWERTY τοποθέτησε τα γράμματα με διαφορετική σειρά και έδωσε τη λύση στο πρόβλημα. Από το 1973 αποτέλεσε πρότυπο για όλες τις γραφομηχανές και σήμερα αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα των υπολογιστών μας .

Οι γραφομηχανές αν και έπεσαν από τη μόδα τον 20ο αιώνα, η άνοδος της κουλτούρας των hipster έχει ανανεώσει τη δημοτικότητα μεταξύ των νέων. Ακόμη και τώρα, πολλοί διάσημοι συγγραφείς χρησιμοποιούν γραφομηχανές για να βελτιώσουν τις δημιουργικές τους διαδικασίες. Για παράδειγμα, ο George R.R. Martin, ο Quintin Tarantino και ο Jhumpa Lahiri είναι όλοι γνωστοί υποστηρικτές της γραφομηχανής.

Αν και η γραφομηχανή έχει περάσει πολύ καλά την ακμή της από άποψη αναγκαιότητας και ενδιαφέροντος, στις μέρες μας η αποκατάσταση γραφομηχανών είναι μια εξειδικευμένη αλλά επιτυχημένη βιομηχανία. Μόλις πρόσφατα, ένα γαλάζιο Olivetti Lettera 32 πωλήθηκε για πάνω από 254.000 δολάρια. Στις 20 Νοεμβρίου του 2012, κατασκευάστηκε η τελευταία γραφομηχανή στη Βρετανία . Δυστυχώς με αυτή την υπέροχη συσκευή μπορεί κανείς να συνειδητοποιήσει ότι σηματοδοτείται το τελευταίο κεφάλαιο στο εγχειρίδιο των επεξεργαστών κειμένου, περνώντας τη σκυτάλη από το ιδιαίτερο και νοσταλγικό “κλακ” των ηλεκτρονικών κλειδιών στο σχεδόν αθόρυβο “κλικ” του πληκτρολογίου του φορητού υπολογιστή. Ωστόσο, η γραφομηχανή παραμένει ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο στη πολιτιστική κουλτούρα, στη λογοτεχνία, στον κινηματογράφο και τη μουσική, μια κατάσταση που σημαίνει τη συνέχιση της ύπαρξης της.

Visited 71 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *