Όποτε προβλέπεται καύσωνας οι μετεωρολόγοι πάντοτε παρουσιάζουν την πορεία των αερίων μαζών στις κατώτερες στάθμες της ατμόσφαιρας και ειδικά στη στάθμη των 850 hPa (1500 μέτρα από την επιφάνεια τους εδάφους). Αυτό κάναμε και χθές διότι όπως γνωρίζετε οι μεταβολές της θερμοκρασίας στην επιφάνεια του εδάφους είναι ανάλογες με τις μεταβολές της θερμοκρασίας στη στάθμη των 850 hPa. Επειδή όμως πολύς κόσμος δεν κατανοεί την σχέση μεταξύ των θερμοκρασιών της ανώτερης ατμόσφαιρας με τις θερμοκρασίες της επιφανείας θα προσπαθήσουμε παρακάτω να εξηγήσουμε με απλά λόγια την διαδικασία που χρησιμοποιούμε.
ΟΙ ΔΥΟ ΘΕΡΜΟΒΑΘΜΙΔΕΣ ΩΣ “ΟΔΗΓΟΣ” ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ
Βασικός μας στόχος είναι να χρησιμοποιήσουμε τις 2 γνωστές κατακόρυφες θερμοβαθμίδες, δηλαδή τους ρυθμούς πτώσης της θερμοκρασίας καθ ύψος. Αυτές οι δύο θερμοβαθμίδες είναι η υγρή αδιαβατική και η ξηρή αδιαβατική θερμοβαθμίδα. Στην πρώτη ο ρυθμός πτώσης της θερμοκρασίας καθ ύψος είναι -6,5 oC /1000m και στη δεύτερη περίπτωση οι -10oC / 1000m. Συνεπώς ανάλογα με το αν το στρώμα της ατμόσφαιρας από τα 850 hPa έως την επιφάνεια είναι υγρό ή ξηρό χρησιμοποιούμε μία από τις δύο τιμές για την εύρεση της επιφανειακής θερμοκρασίας.
Ας πάρουμε την περίπτωση που το στρώμα είναι υγρό ( ύπαρξη νεφώσεων χαμηλών υψών και υψηλής σχετικής υγρασίας μέχρι την επιφάνεια). Θεωρώντας ως μέση απόσταση της ισοβαρικής επιφάνειας των 850 hPa από την επιφάνεια της θάλασσας ότι είναι τα 1500μ, τότε η μέση διαφορά θερμοκρασίας στα 850 hPa και επιφανειακής θερμοκρασίας είναι 6,5 + (6,5/2) = 9,75 oC , δηλαδή περίπου 10 βαθμοί Κελσίου.
Στη δεύτερη περίπτωση όπου το στρώμα είναι ξηρό (όπως συμβαίνει συνήθως το καλοκαίρι ) τότε η μέση διαφορά θερμοκρασίας στα 850 hPa και επιφανειακής θερμοκρασίας είναι: 10 + (10/2) =15 βαθμοί Κελσίου.
ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΠΕΜΠΤΗ
Ο χάρτης που ακολουθεί είναι ο χάρτης των 850 hPa και μας δίνει το πεδίο των θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν σε αυτή τη στάθμη με τις τιμές να βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο την Πέμπτη και καλύπτουν πολύ μεγάλο μέρος της χώρας. H καμπύλη των 24 βαθμών Κελσίου μας δίνει θερμοκρασίες επιφανείας της τάξεως των 24+15=39 βαθμών, σύμφωνα με το σκεπτικό που αναπτύξαμε παραπάνω και γιαυτό τον λόγο έχουμε θέσει ως όριο τους 39 βαθμούς σαν μια αντιπροσωπευτική μέγιστη θερμοκρασία για τη χώρα μας. Λαμβάνοντας υπόψιν μας όμως ότι σε κάποιες περιοχές θα υπάρχουν υψηλότερες τιμές (βλ. στον παρακάτω χάρτη το 25.2 °C ) αλλά και λόγω των ειδικών τοπικών συνθηκών ή λόγω των καθοδικών κινήσεων του αντικυκλώνα, δεν έχουμε αποκλείσει τιμές τοπικά έως τους 40 με 41 °C.
Ο ΜΕΤΩΠΟ ΠΟΥ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ, ΘΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΜΠΟΥΡΙΝΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΡΙΞΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΤΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ
Στο έκτακτο δελτίο μας πέραν των υψηλών θερμοκρασιών της Πέμπτης σημειώσαμε ότι από το απόγευμα θα έχουμε τοπικά μπουρίνια στη Βόρεια Ελλάδα κυρίως στη Μακεδονία, τη Θράκη και με τα σημερινά δεδομένα και στο Βορειοανατολικό Αιγαίο . Ένα ψυχρό μέτωπο που παρουσιάζεται στον χάρτη που ακολουθεί θα προκαλέσει αυτή τη μεταβολή του καιρού με τοπικά ισχυρές καταιγίδες από το απόγευμα της Πέμπτης έως και τις πρωινές ώρες της Παρασκευής . Όσοι ασχολούνται με θαλάσσιες δραστηριότητες (ψαράδες , κολυμβητές κ.α) ας είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθότι τίποτε δεν θα προμηνύει αυτή την απότομη αλλαγή του καιρού.
Το μέτωπο αυτό θα ρίξει αισθητά την θερμοκρασία και στους προγνωστικούς χάρτες το βράδυ της Παρασκευής προς Σάββατο εμφανίζεται να περνά πάνω από την Αθήνα η ισόθερμη των 15 °C .
Την κίνηση της ψυχρής αυτής εισβολής μπορείτε να την παρακολουθήσετε στο Tweet που ακολουθεί .
Διατηρούνται τα προγνωστικά για την Πέμπτη όπως τα έχουμε ήδη θέσει στο #έκτακτο δελτίο με τοπικά 40 με 41 °C . Το ψυχρό μέτωπο της Πέμπτης εκτός από τα μπουρίνια το απόγευμα στα βόρεια, θα φέρει #μεγάλη #πτώση της θερμοκρασίας την Παρασκευή και το Σάββατο. @EMY_HNMS @GSCP_GR pic.twitter.com/HNmPExAhIA
— Theodoros Kolydas (@KolydasT) June 21, 2022
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι διατηρούνται τα προγνωστικά μας για την Πέμπτη όπως τα έχουμε ήδη θέσει στο έκτακτο δελτίο , αλλά τις προβλεπόμενες θερμοκρασίες της Παρασκευής και του Σαββάτου θα τις αναθεωρήσουμε προς τα κάτω σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα.
Για την περαιτέρω εξέλιξη του καιρού υπάρχει η τάση νέας ανόδου από την Κυριακή και μετά αλλά δεν μπορούμε να μιλάμε ότι θα έχουμε συνθήκες καύσωνα . Γεγονός είναι ότι οι θερμοκρασίες θα διατηρηθούν πάνω από τα κανονικά επίπεδα , χωρίς όμως μεγάλες αποκλίσεις .
Κλείνοντας , σας συστήνουμε να λαμβάνετε υπόψη σας τις οδηγίες της ΓΓΠΠ. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η ΕΜΥ λαμβάνει υπόψη της όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία και μετά από σχετική αξιολόγησή τους, εκδίδει τα ειδικά δελτία πρόγνωσης και προειδοποιήσεων, καθώς και τη σχετική ανάλυση της προβλεπόμενης εξέλιξης του καιρού.