Βαρομετρικό χαμηλό στην ανώτερη ατμόσφαιρα που βρίσκεται στη Δυτική Μαύρη Θάλασσα (1) στροβιλίζεται κινούμενο νότια προς την περιοχή μας και μεταφέρει ψυχρές αέριες μάζες οι οποίες θα επηρεάσουν τον καιρό στη χώρα μας, όπως περιγράφεται στο Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης του Καιρού (ΕΔΕΚ). Θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές πρώτα στη κεντρική και την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη από το μεσημέρι και μέχρι και τις βραδινές ώρες , ενώ κατά τόπους θα επηρεαστεί η Θεσσαλία, η κεντρική και ανατολική Στερεά , η κεντρική και η ανατολική Πελοπόννησος. Το δεύτερο σύστημα που βρίσκεται στη Βορειοδυτική Ευρώπη θα αρχίζει να μας επηρεάζει την Πέμπτη και την Παρασκευή και θα μεταφέρει και αυτό ψυχρές και ασταθείς αέριες μάζες στην περιοχή μας (2) .
Την Τρίτη τα ισχυρά φαινόμενα θα είναι λιγότερα και μικρότερης διάρκειας. Καταιγίδες θα εκδηλωθούν από τις προμεσημβρινές ώρες στη Μακεδονία και από το μεσημέρι στη Θεσσαλία, τη δυτική και κεντρική Στερεά και τη δυτική και κεντρική Πελοπόννησο. Τις βραδινές ώρες προβλέπεται εξασθένηση των φαινομένων. Την Τετάρτη οι ισχυρές βροχές και οι καταιγίδες προβλέπονται από το μεσημέρι μέχρι και το βράδυ στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την Ήπειρο και τη Στερεά.
Στη κίνηση των συστημάτων της ανώτερης ατμόσφαιρας είναι εμφανής η δημιουργία αυτής της ψυχρής λίμνης λόγω του αποκομμένου χαμηλού που σχηματίζεται στην χάρτη των 500hPa
Σημειώνουμε ότι ο άστατος καιρός με τις ισχυρές βροχές και τις καταιγίδες θα συνεχιστεί την Πέμπτη κυρίως στη Μακεδονία και τη Θράκη. Την Παρασκευή ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στα ηπειρωτικά, τις Σποράδες, το βορειοανατολικό Αιγαίο και πιθανόν τη βόρεια Εύβοια. Η έντονη αστάθεια θα σταματήσει το Σαββατοκύριακο καθώς το χαμηλό θα κινηθεί ανατολικότερα. Ειδικότερα για την Αττική, καταιγίδες τοπικά ισχυρές προβλέπονται σήμερα το απόγευμα ενώ για την Τρίτη και την Τετάρτη η πιθανότητα φαινομένων είναι μικρή.
Δείτε μέχρι και την ερχόμενη Κυριακή τα 6ωρα ύψη υετού σε όλη τη χώρα .
Θα επηρεαστεί όπως έχουμε αναφέρει και στην αρχή κυρίως η Βόρεια και η Κεντρική ηπειρωτική Ελλάδα . Σας συστήνουμε να λαμβάνετε υπόψη σας τις οδηγίες της ΓΓΠΠ για τα έντονα καιρικά φαινόμενα . Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η ΕΜΥ λαμβάνει υπόψη της όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία και μετά από αξιολόγησή τους, εκδίδει τα ειδικά δελτία πρόγνωσης και προειδοποιήσεων, καθώς και τη σχετική ανάλυση της προβλεπόμενης εξέλιξης του καιρού.
MH ΞΕΧΝΑΤΕ OTI…
Η πιο σημαντική κεραυνική δραστηριότητα ανιχνεύεται πάνω από τις ηπειρωτικές περιοχές και ειδικότερα πάνω από τις μεγάλες ορεινές εξάρσεις. Η μεγαλύτερη συχνότητα κεραυνών καταγράφεται στα ορεινά της Πελοποννήσου και στην οροσειρά της Ροδόπης. Στη θαλάσσια περιοχή, η κεραυνική δραστηριότητα είναι μέγιστη στο Ιόνιο πέλαγος και στις ακτές τις δυτικής Ελλάδας.
Η χωρική κατανομή της κεραυνικής δραστηριότητας στην Ελλάδα παρουσιάζει έντονη εποχιακή μεταβλητότητα. Την άνοιξη και το καλοκαίρι, είναι ιδιαίτερα αυξημένη και εντοπίζεται κυρίως στην ηπειρωτική περιοχή. Τους μήνες αυτούς ανιχνεύεται το 70% του ετήσιου αριθμού των κεραυνών. Οι μέγιστες τιμές της κεραυνικής δραστηριότητας εμφανίζονται τον Ιούνιο (23% του ετήσιου αριθμού κεραυνών) και τον Ιούλιο (21% του ετήσιου αριθμού κεραυνών). Την θερμή περίοδο του έτους, η αυξημένη εμφάνιση των κεραυνών συνδέεται με την έντονη θέρμανση του εδάφους από την ηλιακή δραστηριότητα.
ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ (Τις εκτυπώνετε και τις κοινοποιείτε)
2 comments