Αρθρογραφια Περιβάλλον & Ενέργεια

Οι ύφαλοι της Νέας Καληδονίας από το Διάστημα

Ενώ βρισκόταν σε τροχιά πάνω από τον νοτιοδυτικό Ειρηνικό Ωκεανό, ένας αστροναύτης στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) φωτογράφισε αυτόν τον κοραλλιογενή ύφαλο στη νότια ακτή της Νέας Καληδονίας. Ο ύφαλος χωρίζει τα γαλάζια ρηχά της λιμνοθάλασσας από τον πιο σκοτεινό, βαθύτερο Ειρηνικό Ωκεανό. Οι μαύρες αποχρώσεις χρωματίζουν τη λιμνοθάλασσα όπου τα ιζήματα εισρέουν από τα υψίπεδα προς τα βόρεια-βορειοανατολικά.

Η Νέα Καληδονία βρίσκεται περίπου 1.300 χιλιόμετρα (800 μίλια) ανατολικά της Αυστραλίας και είναι ένα γαλλικό υπερπόντιο έδαφος που αποτελείται από το Grande Terre και άλλα μικρότερα νησιά. Το αρχιπέλαγος εκτείνεται σε μια χερσαία έκταση περίπου 19.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων (7.300 τετραγωνικά μίλια) και φιλοξενεί σχεδόν 300.000 ανθρώπους. Οι ύφαλοι που περιβάλλουν το Grande Terre και τα νησιά της Νέας Καληδονίας εκτείνονται σε συνολικό μήκος 1.600 χιλιομέτρων (1.000 μίλια). Γνωστό για τις ποικίλες υποβρύχιες δομές του, το σύστημα περιλαμβάνει κοραλλιογενή νησιά, διπλούς υφάλους και υπεράκτιους υφάλους.

Ο φραγμός ύφαλος της Νέας Καληδονίας περιβάλλει το Grande Terre , το μεγαλύτερο νησί της Νέας Καληδονίας, καθώς και το Ile des Pins και πολλά μικρότερα νησιά, φτάνοντας σε μήκος τα 1.500 χιλιόμετρα (930 μίλια). Ο ύφαλος περικλείει μια λιμνοθάλασσα 24.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων (9.300 τετραγωνικά μίλια), η οποία έχει μέσο βάθος 25 μέτρα (82 πόδια). Οι ύφαλοι βρίσκονται σε απόσταση έως και 30 χιλιομέτρων (19 μίλια) από την ακτή, αλλά εκτείνονται σχεδόν 200 χιλιόμετρα (120 μίλια) μέχρι τους υφάλους Entrecasteaux στα βορειοδυτικά. Αυτή η βορειοδυτική επέκταση περικλείει τα νησιά Belep και άλλες κοιλότητες άμμου . Πολλά φυσικά περάσματα ανοίγουν προς τον ωκεανό. Το πέρασμα Μπουλάρι, που οδηγεί στη Νουμέα, η πρωτεύουσα και το κύριο λιμάνι της Νέας Καληδονίας, χαρακτηρίζεται από τον φάρο Amédée .

Οι ύφαλοι της Νέας Καληδονίας φιλοξενούν περίπου 9.300 θαλάσσια είδη και σχεδόν 500 είδη κοραλλιών. Οι λιμνοθάλασσες προάγουν τη βιοποικιλότητα υποστηρίζοντας μεγάλα αρπακτικά (συμπεριλαμβανομένων των καρχαριών), που φωλιάζουν θαλασσοπούλια, μαγγρόβια και θαλάσσια χόρτα. Το 2008, οι ύφαλοι και οι λιμνοθάλασσες προστέθηκαν στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO λόγω της οικολογικής τους αξίας και της γεωγραφικής τους μοναδικότητας.  Τα συστήματα υφάλων της Νέας Καληδονίας θεωρούνται τα δεύτερα μεγαλύτερα στον κόσμο μετά τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο της Αυστραλίας, τον μεγαλύτερο συνεχή ύφαλο στον κόσμο με μήκος 1.600 km και τη λιμνοθάλασσα του, τη μεγαλύτερη στον κόσμο με έκταση 24.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Αυτό το οικοσύστημα φιλοξενεί μαζί με τα Φίτζι , την πιο ποικιλόμορφη συγκέντρωση δομών υφάλων στον κόσμο, 146 τύπους που βασίζονται σε ένα παγκόσμιο σύστημα ταξινόμησης και ισούνται ή και ξεπερνούν τον πολύ μεγαλύτερο Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο σε ποικιλία κοραλλιών και ψαριών.

Πηγή : Nasa – Image of the Day (https://earthobservatory.nasa.gov/images/149880/reefs-of-new-caledonia )

Visited 23 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *