Αρθρογραφια Κοινωνία Μετεωρολογία και Κλίμα Περιβάλλον & Ενέργεια

Η ανάδευση του φυτοπλαγκτόν από το διάστημα

Το φυτοπλαγκτόν αναπτύσσεται συνεχώς και όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες, η ανάπτυξη αυτών των μικροσκοπικών κυττάρων μπορεί να φανεί από το διάστημα και να κρατήσει για μέρες έως εβδομάδες. Αυτό συνέβη στα ανοιχτά της Μεσοατλαντικής ακτής των Ηνωμένων Πολιτειών στα μέσα Μαΐου 2022.

Το φυτοπλαγκτόν όπως γνωρίζουμε είναι για τον ωκεανό ό,τι τα χόρτα και η κάλυψη του εδάφους για την ξηρά. Τα διάτομα, τα κοκκολιθοφόρα, τα φύκια και άλλες μορφές φυτοπλαγκτού είναι πλωτοί, φυτικοί οργανισμοί που απορροφούν τον ήλιο, απορροφούν θρεπτικά συστατικά και δημιουργούν τη δική τους τροφή (ενέργεια). Στις 17 Μαΐου 2022, η σουίτα Visible Infrared Imaging Radiometer Suite (VIIRS) του δορυφόρου NOAA-20 απέκτησε μια εικόνα φυσικού χρώματος (πάνω) μιας ανοιξιάτικης άνθισης φυτοπλαγκτού στις ακτές του Νιου Τζέρσεϊ, του Ντέλαγουερ, του Μέριλαντ, της Βιρτζίνια και της Βόρειας Καρολίνα. 

Δορυφορικές εκτιμήσεις της χλωροφύλλης-α (η χρωστική ουσία που δεσμεύει το φως του ήλιου στο φυτοπλαγκτόν) από την ίδια ημέρα υποδεικνύουν σημαντική δραστηριότητα στα ανοιχτά. Μια παρόμοια άνθιση σημειώθηκε την ίδια εβδομάδα το 2021. Η άνθιση του 2022 μπορεί να προκλήθηκε από την ανύψωση των ακτών, μια διαδικασία με την οποία οι επίμονοι άνεμοι απομακρύνουν τα επιφανειακά νερά από την ακτή, προκαλώντας ψυχρότερα, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά νερά να ρέουν από τα βάθη. Οι επίμονες δυτικές ή νοτιοδυτικές αύρες μπορεί να οδηγήσουν σε ανύψωση κατά μήκος της ακτής του Μεσοατλαντικού.

Ο παραπάνω χάρτης δείχνει ανωμαλίες θερμοκρασίας στην επιφάνεια της θάλασσας για τις 19 Μαΐου 2022, σε όλο τον βορειοδυτικό Ατλαντικό Ωκεανό. Απεικονίζει πόσο το επιφανειακό στρώμα ήταν πάνω ή κάτω από τη μακροπρόθεσμη μέση θερμοκρασία για αυτήν την εποχή του χρόνου. Τα δεδομένα προέρχονται από το έργο Multiscale Ultrahigh Resolution Sea Surface Surface Temperature (MUR SST), που βασίζεται στο Jet Propulsion Laboratory της NASA. Το MUR SST συνδυάζει μετρήσεις της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας από πολλούς δορυφόρους της NASA, NOAA και διεθνείς δορυφόρους, καθώς και παρατηρήσεις πλοίων και σημαδούρων. Παρατηρείστε το κομμάτι του πιο δροσερού νερού κοντά στην ακτή – ένα σημάδι ότι η ανύψωση και αρκετές πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις έχουν δροσίσει τα επιφανειακά ύδατα.

Πιο μακριά από την θάλασσα, οι φωτεινές κόκκινες σταγόνες είναι πιθανώς υδάτινες μάζες που σχετίζονται με το Ρεύμα του Κόλπου. Η άνθιση πιθανότατα άντλησε ορισμένα θρεπτικά συστατικά από τον ποταμό Ντέλαγουερ και άλλες παράκτιες λεκάνες απορροής, οι οποίες έρεαν άφθονα με πλούσιες σε ιζήματα εαρινής απορροής και περίσσεια γλυκού νερού από τις πρόσφατες καταιγίδες. Τα αγροκτήματα, οι μονάδες επεξεργασίας λυμάτων, οι αστικές και προαστιακές περιοχές και άλλες πηγές συμβάλλουν σε θρεπτικά συστατικά που μπορούν να ενθαρρύνουν την ανθοφορία σε λίμνες, όρμους και παράκτια ύδατα.

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

NASA Earth Observatory images by Joshua Stevens, using VIIRS data from NASA EOSDIS LANCEGIBS/Worldview, and the Joint Polar Satellite System (JPSS), and data from the Multiscale Ultrahigh Resolution (MUR) project. Story by Michael Carlowicz, with image interpretation from Oscar Schofield, Michael Crowley, and Robert Chant of Rutgers University and Chris Gobler of Stony Brook University. .

0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published.