Αρθρογραφια Κοινωνία

Κιβωτός Γονιδίων στο φεγγάρι “για παν ενδεχόμενο”….

Επιστήμονες θέλουν να αποθηκεύσουν στο φεγγάρι το DNA από 6.7 εκατομμυρία ειδών που ‘κυκλοφορούν’ στη γη. Για ποιο λόγο; Για παν ενδεχόμενο. Αυτός ήταν ο τίτλος άρθρου του Live Science που ενημέρωνε επίσης, ότι η ‘Κιβωτός της Σελήνης’ που θα είναι κρυμμένη στις σήραγγες λάβας του φεγγαριού, μπορεί να διατηρήσει σπέρμα, αυγά και σπόρους εκατομμυρίων ειδών που υπάρχουν στη γη.

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

Στο πρόσφατο περιοδιοδικό   IEEE Aerospace Conference παρουσιάστηκε η ‘Κιβωτός της Σελήνης’, με τον εμπνευστή της να αντιγράφει την Κιβωτό του Νώε για να σώσει τη γη -ό,τι και αν γίνει.

 

Πώς θα πάνε τα είδη από τη γη στο φεγγάρι

Η τράπεζα “γονιδίων” θα είναι ασφαλώς κρυμμένη στις κοιλότητες και στις σπηλιές που ‘δημιούργησε’ η λάβα πριν περισσότερα από 3.000.000.000 χρόνια. Τροφοδότηση ενέργειας θα παρέχουν ηλιακοί συλλέκτες. Με αυτόν τον τρόπο θα διατηρείται το κρυογενώς διατηρημένο γενετικό υλικό από γνωστά είδη φυτών, ζώων και μυκήτων της Γης που θα φτάσουν στη Σελήνη με 250 εκτοξεύσεις πυραύλων. Ακόμα δεν υπάρχει ο τρόπος αποστολής, αλλά οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι πως δεν θα προκύψει την προσεχή 30ετια. Το κόστος της Κιβωτού θα είναι εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια και προφανώς θα χρειαστούν πολλά ρομπότ -για να κάνουν τις δουλειές στη Σελήνη, υπό θερμοκρασίες 180 βαθμούς Κελσίου υπό το μηδέν.

Γιατί να γίνουν όλα αυτά;

Για να προστατευθεί η άγρια ζωή του πλανήτη, από φυσικά και ανθρωπογενή σενάρια αποκάλυψης -όπως έκρηξη υπερηφαιστείου, πυρηνικός πόλεμος, σύγκρουση αστεροειδή, πανδημία, επιτάχυνση της κλιματικής αλλαγής- “με τη δημιουργία ασφαλούς βάσης βιοποικιλότητας. Είναι σαν να αντιγράφεις φωτογραφίες και έγγραφα από τον υπολογιστή σε εξωτερικό δίσκο, για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο αν πάει κάτι στραβά” εξήγησε ο Jekan Thanga καθηγητής αεροδιαστημικής και μηχανολογίας στο Uarizona College of Engineering  στις 7/3. Η πηγή έμπνευσης του Thanga ήταν η Κιβωτός του Νόε. Όπως επισήμανε “το περιβάλλον και ο ανθρώπινος πολιτισμός είναι πολύ εύθραυστα”.

Κιβωτός γονιδίων υπάρχει και τώρα, στο Svalbard μεταξύ της Νορβηγίας και του Βόρειου Πόλου.  Πάνε επτά χρόνια από τότε που τέθηκε σε λειτουργία  η Παγκόσμια Τράπεζα Σπόρων στο Σβάλμπαρντ και έκτοτε εκατοντάδες χιλιάδες δειγμάτων σπόρων έχουν ταξιδέψει μέχρι εκεί για να αποθηκευτούν με ασφάλεια στις παγωμένες αποθήκες του αλλόκοσμου κτιρίου. Χτισμένη ή κιβωτός κάτω από ένα βουνό,  το Σβάλμπαρντ αποθηκεύει αυτή τη στιγμή πάνω από 800.000 δείγματα σπόρων από 5.100 είδη καλλιεργειών.

Αυτοί οι σπόροι είναι αποτέλεσμα της γεωργίας των 10.000 τελευταίων ετών και η ιστορία αυτή κρύβεται στα γονίδιά τους. Καθήκον του Σβάλμπαρντ είναι να τους προστατεύσει από μεγάλες καταστροφές όπως πυρηνικοί πόλεμοι, ασθένειες και φυσικές καταστροφές ή ακόμη και από την πτώση αστεροειδή στη Γη. «Είναι σαν μια θυρίδα ασφαλείας στην τράπεζα,” εξηγεί ο Thomas Payne, επικεφαλής των καλλιεργειών σίτου στο International Maize and Wheat Improvement Center στο Μεξικό.

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

Το μέρος αυτό αποτελεί προιόν μιας παγκόσμιας συνεργασίας περίπου 1700 κέντρων ανά τον κόσμο που κάνουν πολύ περισσότερα από το να συλλέγουν σπόρους.

Visited 27 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *