Σε παλαιότερο άρθρο μας είχαμε αναφερθεί στην ανακοίνωση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO) η οποία επικύρωσε δύο νέα παγκόσμια ρεκόρ για τη μεγαλύτερη απόσταση και τη μεγαλύτερη αναφερόμενη διάρκεια για μία μόνο αστραπή στην Βραζιλία και την Αργεντινή. Οι μετρήσεις αυτές υπολόγισαν ασταπή μήκους 440.6 μιλίων ( 709 χιλιομέτρων) και τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο Geophysical Research Letters της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης πριν από τη Διεθνή Ημέρα Ασφάλειας για τις Αστραπές .
Η ανακοίνωση αυτή αναφερόταν στην μεγαλύτερη έκταση στον κόσμο για μία μόνο αστραπή η οποία ήταν ένα απλό φλας που κάλυψε οριζόντια απόσταση 709 ± 8 km (440,6 ± 5 mi) σε περιοχές της νότιας Βραζιλίας στις 31 Οκτωβρίου 2018. Αυτό ισοδυναμούσε με την απόσταση μεταξύ Βοστώνης και Washington DC στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ή μεταξύ του Λονδίνου και των συνόρων της Ελβετίας κοντά στη Βασιλεία. Η μεγαλύτερη διάρκεια για μία μόνο αστραπή είναι 16,73 δευτερόλεπτα από ένα φλας που αναπτύχθηκε στη βόρεια Αργεντινή στις 4 Μαρτίου 2019.
Τα ρεκόρ όμως υπάρχουν για να …καταρρίπτονται
Με πρόσφατη δημοσίευση ο ΝΟΑΑ και μετά από πιστοποίηση από τον WMO της 1η Φεβρουαρίου 2022 από την Γενεύη, μας πληροφορεί ότι η οριζόντια απόσταση μιας αστραπής κατεγράφη σε ένα άλλο σύμπλεγμα καταιγίδων το οποίο μετρήθηκε στα 477 μίλια, από την κεντρική ακτή του Τέξας μέχρι το νότιο Μισισιπή και αυτή κατεγράφη στις 29 Απριλίου 2020.Αυτό ξεπερνά το προηγούμενο ρεκόρ των 440,6 μιλίων στη νότια Βραζιλία το 2018
Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.
If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.
Η διάρκεια άλλης αστραπής μεταξύ Αργεντινής και Ουρουγουάης ήταν 17.01 sec
Οι πρόσφατες εξελίξεις στη χαρτογράφηση των αστραπών βάσει μετρήσεων από το διάστημα προσφέρουν τη δυνατότητα μέτρησης της έκτασης και της διάρκειας των φλας συνεχώς σε ευρεία γεωχωρικά πεδία. Αυτά τα νέα όργανα περιλαμβάνουν τους Geostationary Lightning Mappers (GLMs) στη σειρά R Geostationary Operational Environmental Satellites (GOES-16 και 17) που κατέγραψαν τα νέα αρχεία αστραπής και τους αντίστοιχους σε τροχιά από την Ευρώπη (το Meteosat Third Generation (MTG) Lightning Imager ) και την Κίνα (FY-4 Lightning Mapping Imager).
Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.
If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.
Αυτή η δραματική αύξηση των δυνατοτήτων τηλεπισκόπησης που βασίζονται στο διάστημα επέτρεψε την ανίχνευση των προηγουμένων ακραίων φαινομένων σε αστραπές, γνωστές ως «megaflashes », οι οποίες ορίζονται ως οριζόντιες εκκενώσεις αστραπής μεσαίας κλίμακας που φτάνουν τπάνω από τα 100 χιλιόμετρα σε μήκος
Ο WMO Archive of Weather and Climate Extremes διατηρεί επίσημα αρχεία του κόσμου, ημισφαιρικά και περιφερειακά από ακραία φαινόμενα , αρχεία που σχετίζονται με έναν αριθμό συγκεκριμένων τύπων καιρού. Προς το παρόν, το αρχείο περιλαμβάνει ακραίες θερμοκρασίες, πιέσεις, βροχοπτώσεις, χαλάζι, άνεμο και κεραυνό καθώς και δύο συγκεκριμένους τύπους καταιγίδων, ανεμοστρόβιλους και τροπικούς κυκλώνες.
Σπάνια φαινόμενα : 21 άτομα σκοτώθηκαν από μια αστραπή καθώς συσσωρεύτηκαν για ασφάλεια σε καλύβα στη Ζιμπάμπουε στις 23 Δεκεμβρίου το 1975.