TOP STORIES Αρθρογραφια Κοινωνία Προγνώσεις

“Έφυγε” ο πρώην διευθυντής της ΕΜΥ Άγγελος Κακούρος

Με μεγάλη λύπη σας ανακοινώνω σήμερα Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022 την θλιβερή είδηση της απώλειας του πρώην Διευθυντή μας στο Εθνικό Μετεωρολογικό Κέντρο της ΕΜΥ ,  Άγγελου Κακούρου .  Ο  Άγγελος Κακούρος γεννήθηκε   στις 2 Αυγούστου 1928 στους πρόποδες της Ακρόπολης και παρά την ηλικία του μέχρι σήμερα  ήταν σε πλήρη πνευματική (μαθηματική) διαύγεια και γενικότερη ρώμη, και ως εκ τούτου η απώλειά του είναι αβάσταχτη και μη αποδεκτή.

Μετά την αποφοίτησή του από το Μαθηματικό Τμήμα του Εθνικού και Καποδιστριακό Πανεπιστημίου Αθηνών , εργάσθηκε για μικρό χρονικό διάστημα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ως καθηγητής στο Γυμνάσιο – Λύκειο του Ευπαλίου. Στα μέσα της δεκαετίας του ’50 και μετά από εξετάσεις προσελήφθη στην Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία  το 1956 . Από τότε μέχρι και τη συνταξιοδότησή του το 1990, αφιέρωσε το έργο του στη μελέτη της Μετεωρολογίας και την προώθηση των σχετικών σπουδών, μία εποχή μάλιστα που ο κλάδος αυτός δεν είχε ακόμη γνωρίσει την σημαντική ώθηση την οποίαν επέφερε η εισαγωγή των υπολογιστών στα συστήματα προγνώσεων  Ανήκε στην τρίτη σειρά των μετεωρολόγων και αποφοίτησε πρώτος τη Μετεωρολογική Σχολή της ΕΜΥ, κατόπιν έκανε εξειδικευμένες  σπουδές στο Met Office, καθώς και στο Meteorological College σε ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα εκπαίδευσης το Advanced Forecasting Course .  Είχε την τύχη ο ίδιος να έχει ως δασκάλους μεγάλα ονόματα της Μετεωρολογίας του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως τον Reginald Sutcliffe το πρωτοπόρο μετεωρολόγο στην Αεροναυτική Μετεωρολογία .Τυχεροί είμαστε όμως και εμείς που είχαμε σαν δάσκαλο τον Άγγελο Κακούρο .

Βρισκόταν ιεραρχικά μια “σειρά” πίσω από τον μετεωρολόγο καθηγητή Διονύση Μεταξά  και σε πάρα πολλές περιπτώσεις στην κοινή τους πορεία ο ‘Αγγελος Κακούρος συμβούλευε τον Μεταξά , ειδικά στα θέματα της Συνοπτικής Μετεωρολογίας .  Ο Άγγελος Κακούρος ειδικά από το 1969 και μετά ήταν ο μεγάλος καθοδηγητής της ΕΜΥ στα επιστημονικά και επιχειρησιακά θέματα Μετεωρολογίας .  Διετέλεσε εκπαιδευτής στην Ολυμπιακή Αεροπορία  και ήταν εξεταστής για το πτυχίο του Επιμελητού Πτήσεων στην ΥΠΑ , καθηγητής στην αερολεσχη Πειραιώς και μετείχε ως εκπρόσωπος της Ελλάδος το 1985 στο Παρίσι στη σύσκεψη του ICAO  , το 1986 , στην Αγγλία (Reading)  στα πλαίσια συνεργασίας με το ECMWF , το 1986 στο Potsdam της (τότε) Ανατολικής Γερμανίας και το 1987 στη Γενεύη στα πλαίσια της συνόδου του Διεθνούς Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO)     

Την τελευταία φορά που τον συνάντησα ήταν πριν από δυο χρόνια  στις 17 Ιανουαρίου 2020, όταν μετεωρολόγοι από την ΕΜΥ, τα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Ιδρύματα της χώρας μας , συμμετείχαμε στην εκδήλωση της κοπής της πίτας της Ελληνικής Μετεωρολογικής Εταιρείας ( ΕΜΤΕ ) όπου ο γιός του Μιχάλης κατά την διάρκεια της εκδήλωσης μας παρουσίασε διάλεξη Μετεωρολογικού αντικειμένου . Ο Άγγελος Κακούρος υπήρξε υποδειγματικός οικογενειάρχης, όπως το μαρτυρούν οι γιοί του, Γιώργος, ΓΓ στο ΟΠΑ, και Μιχάλης, καθηγητής στη Σορβόννη (Παρίσι) .

Εμείς στην ΕΜΥ είχαμε την τύχη να είμαστε μαθητές του στην Μετεωρολογική Σχολή την χρονική περίοδο 1986-87,  ενώ μετά την αποφοίτησή μας , βρισκόμαστε ως νέοι μετεωρολόγοι  προγνώστες υπό την καθοδήγησή του,  στο Εθνικό Μετεωρολογικό Κέντρο . Ήταν  άριστος γνώστης της Συνοπτικής και Δυναμικής Μετεωρολογίας και μας πέρασε το “μικρόβιο” της Μετεωρολογίας στο “πετσί μας’. Ήταν αυστηρός , συνάμα και δίκαιος . Τις γραπτές σημειώσεις του Άγγελου Κακούρου από τα μαθήματά του στη Μετεωρολογική Σχολή τις κρατάμε όλοι, ενώ θα μας μείνει πάντοτε χαραγμένη στη μνήμη μας η φράση του : “τσοπάν forecast”. Την φράση αυτή την έλεγε όταν ήθελε να παρατηρήσει κάποιον μετεωρολόγο , όταν στην μεσημεριανή  μετεωρολογική ενημέρωση ο μετεωρολόγος προγνώστης δεν δικαιολογούσε επαρκώς τις προγνώσεις του .

Αύριο πρωί θα ανοίξω το γραφείο μου στην ΕΜΥ  και θα κάτσω στην ίδια θέση , εκεί που καθόταν και ο ίδιος το 1990 (έως τις 5 /11/90) , όταν αποχώρησε από την ΕΜΥ λόγω συνταξιοδότησης . Η συγκίνηση είναι μεγάλη. Ας είναι ελαφρό το χώμα που τον καλύπτει Καλό ταξίδι αγαπητέ μας δάσκαλε και ευχόμαστε να βρείς ανάπαυση  στους ήρεμους τόπους , εκεί πάνω απο την τροπόσφαιρα , πάνω από τον γήινο καιρό  μας.

Σε ευχαριστούμε πολύ για την προσφορά σου, θα σε θυμόμαστε πάντα.


Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει την Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2022 στο ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου στο Παλαιό Φάληρο στις 11:30 και θα τον αποχαιρετήσουμε στις 12:30 στο Νεκροταφείο Παλαιού Φαλήρου .

Visited 74 times, 1 visit(s) today
0Shares

2 comments

  1. Καλό ταξίδι δάσκαλε Συνοπτικής και Δυναμικής Μετεωρολογίας
    Αιωνία να είναι η μνήμη σου. Καλό παράδεισο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *