TOP STORIES TOP VIDEOS Αρθρογραφια Προγνώσεις

Οι δύο ψυχρές εισβολές στη χώρα μας -Νεότερα στοιχεία

Την προηγούμενη εβδομάδα μετά την διέλευση του “Διομήδη” είχαμε επισημάνει ότι θα διατηρηθεί το κρύο με τη βόρεια κυκλοφορία να επικρατεί . Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι τελικώς αυτό θα επαληθευτεί αυτή την εβδομάδα με δύο διαδοχικά κρύα κύματα , καθώς διατηρείται ο αντικυκλώνας στη ΒΔ Ευρώπη , ο οποίος ανοίγει τον δρόμο για ψυχρές εισβολές νοτιότερα και οι ψυχρές μάζες θα έρθουν από τα Βορειοανατολικά τμήματα της Ευρώπης .

Λόγω του ισχυρού αντικυκλώνα (Βαρομετρικού υψηλού – Υ)  που υπάρχει στη βορειοδυτική Ευρώπη οι αέριες μάζες θα ακολουθήσουν την πορεία που διαγράφεται από τα αντίστοιχα βέλη . Διακρίνονται οι πολύ ψυχρές αέριες μάζες που από τη Δυτική  Ρωσία κινούνται νοτιότερα  Όπως έχουμε σημειώσει πολλές φορές ο αεροχείμαρρος είναι αυτός που καθορίζει την κίνηση των αερίων μαζών και την συνοπτική κυκλοφορία της ατμόσφαιρας.. Ο αεροχείμαρρος καθώς δεν μπορεί να περάσει τον αντικυκλώνα που έχει αναπτυχθεί στη ΒΔ Ευρώπη , ακολουθεί ανατολικότερη πορεία και περίπου από το ύψος της Πολωνίας Δυτικής Ρωσίας στρέφεται νοτιότερα και μεταφέρει τις πολύ ψυχρές αέριες μάζες .

Σχετικά με τις ψυχρές εισβολές η πρώτη που ολοκληρώνεται την Τετάρτη θα είναι ασθενής και θα προκαλέσει λίγα φαινόμενα στην Ανατολική και Νότια Ελλάδα, δηλαδή παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά ς της Εύβοιας και της Ανατολικής Στερεάς . Προς το τέλος της εβδομάδος όμως όπως είδαμε παραπάνω όταν έρθει η δεύτερη και εντονότερη ψυχρή εισβολή έχουμε πολλές πειθανότητες να δούμε περισσότερα χιόνια όχι μόνο στα ορεινά και ημιορεινά , αλλά ενδεχομένως ακόμα και σε πεδινές περιοχές.

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

Μετά από την παρουσίαση αυτής της ψυχρής μεταβολής η οποία έρχεται από το Βόρειο Πόλο είναι κατανοητό οτι οι αέριες μάζες θα υποστούν μεγάλες μεταβολές και ακόμη τα ύψη υετού είναι σχετικά δύσκολο να υπολογιστούν. Είναι χαρακτηριστικό οτι προκύπτουν με τα σημερινά δεδομένα πολλές διαφορές μεταξύ των 3 κυριοτέρων μοντέλων ακόμη και για το Σάββατο.

Στους παραπάνω 3 χάρτες απεικονίζονται οι απόψεις τριών εκ των εγκυροτέρων προγνωστικών μοντέλων για το ερχόμενο Σάββατο . Η διαφορές που υπάρχουν οφείλονται κατά κύριο λόγο στη θέση ή στο βάθος των συστημάτων που δημιουργούνται και οι οποίες διαφοροποιούν σηματικά το πεδίο υετού (κυρίως των χιονοπτώσεων) αλλά και άλλων παραμέτρων της επερχόμενης μεταβολής

Να κλείσουμε υπενθυμίζοντας σας ότι ακόμη είναι νωρίς για δώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες , αν και στην πρόγνωση πολλών ημερων της ΕΜΥ τονίζουμε ήδη ότι “ θα έχουμε βροχές ή χιονόνερο, ενώ χιονοπτώσεις παροδικά πιο πυκνές θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά, καθώς και σε πεδινές περιοχές στα κεντρικά και βόρεια” . Με τα  σημερινά στοιχεία που αναφέρονται στις αρχές της εβδομάδος όλα συνηγορούν για να έχουμε χιόνια και στην Αθήνα  καθώς  πληρούνται  τα συνήθη κριτήρια (θερμοκρασία -9°C στα 850 hPa kai -40°C sta 500 hPa ) που φαίνονται στον παραπάνω χάρτη. Όλα τα επιπλέον χαρακτηριστικά και τα νεότερα δεδομένα θα σας τα παρουσιάσουμε τις ημέρες που θα ακολουθήσουν και διακριβώσουμε ποιό προγνωστικό μοντέλο είναι καλύτερα να ακολουθήσουμε ώστε να σας μεταφέρουμε έγκυρα δεδομένα για την εξέλιξη του καιρού

Visited 9 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *