Σήμερα η Wikipedia εορτάζει επισήμως τα 21 έτη λειτουργίας της . Σχεδόν όλοι γνωρίζουμε τι είναι η Wikipedia. Όταν αναζητούμε κάτι, ένας σύνδεσμος της Wikipedia είναι το πρώτο πράγμα που εμφανίζεται στις μηχανές αναζήτησής μας. Είναι επίσης δημοφιλής ιστότοπος, καθώς παρέχει σε βάθος πληροφορίες και παρουσιάζει τα πάντα με φιλικό τρόπο προς τον χρήστη Επομένως, χωρίς άλλη καθυστέρηση, ας αφιερώσουμε λιγο από τον χρόνο μας για μάθουμε λίγα πράγματα για τον πάροχο πληροφοριών που μας τροφοδοτεί με γνώση
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΗΣ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑΣ
Υπήρχε μια εποχή που οι μαθητές και οι ερευνητές θα έπρεπε να περάσουν από μια βιβλιοθήκη μέσα από τόνους βιβλίων για να λάβουν πληροφορίες σχετικά με ένα συγκεκριμένο θέμα. Αυτή ήταν η εποχή που το διαδίκτυο δεν είχε φτάσει στα ύψη της καινοτομίας που έχει σήμερα. Ωστόσο, ο ηλεκτρονικός κόσμος όπως τον ξέρουμε, εξελίχθηκε πλήρως όταν δημιουργήθηκε αυτή η μηχανή αναζήτησης και δημιουργήθηκαν πολυάριθμοι ιστότοποι για να παρέχουν στους ανθρώπους πληροφορίες σχετικά με διάφορα θέματα. Ένας από αυτούς τους διάσημους ιστότοπους είναι η Wikipedia — επίσης γνωστή ως η δωρεάν εγκυκλοπαίδεια στο Διαδίκτυο. Ο ιστότοπος που εποπτεύεται από το μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα Wikimedia, αναγνωρίζεται για τη διευκόλυνση της δημιουργίας και ανάπτυξης άρθρων.
Όλα ξεκίνησαν όταν ο Jimmy Wales ίδρυσε την Bomis, Inc., μια εταιρεία διαδικτυακής πύλης, το 1996. Μέχρι τον Μάρτιο του 2000, ο Wales είχε εισαγάγει τη “Nupedia” στον κόσμο. Αυτή ήταν μια δωρεάν ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια που είχε έναν αρχισυντάκτη και μια ομάδα ατόμων που εξέταζαν τις δημοσιευμένες πληροφορίες. Το 2001, η Nupedia συμπληρώθηκε με ένα λογισμικό wiki και η Wikipedia κυκλοφόρησε ως χαρακτηριστικό του Nupedia.com. Ωστόσο, μετά από αρκετές συζητήσεις, η Wikipedia επαναλειτούργησε ως ανεξάρτητος ιστότοπος, και κατάφερε να δημοσιεύσει πάνω από 20.000 άρθρα τον πρώτο χρόνο! Αυτό περιελάμβανε εργασίες σε 18 διαφορετικές γλώσσες όπως γαλλικά, γερμανικά, πολωνικά, ολλανδικά, εβραϊκά, κινέζικα και εσπεράντο.
Σήμερα, έχει γίνει ένας από τους πιο δημοφιλείς ιστότοπους στον κόσμο και διαθέτει πληροφορίες σχετικά με σχεδόν κάθε θέμα ενδιαφέροντος. Ωστόσο, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια δεν επιτρέπουν σε ολα τα κράτη τη χρήση της Wikipedia σε εργασίες διάρκειας, λόγω έλλειψης κατάλληλων αναφορών που χρησιμοποιούνται από τον ιστότοπο.Η Wikipedia είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός. Ωστόσο, πρέπει να κερδίζει χρήματα, καθώς υπάρχει σημαντικό κόστος σε μισθούς και web hosting. Μόνο η φιλοξενία των ιστοσελίδων κοστίζει στη Wikipedia πάνω από 2.000.000 δολάρια ετησίως. Έτσι, από τη στιγμή που ο οργανισμός δεν προβάλλει διαφημίσεις, τα περισσότερα έσοδα προέρχονται από τις δωρεές.
Στην Ελλάδα η Βικιπαίδεια σημείωσε ρεκόρ θεάσεων και σε αντίθεση με το 2020, όταν στα δημοφιλέστερα λήμματα κυριαρχούσαν θέματα υγειονομικού ενδιαφέροντος λόγω της πανδημίας, το 2021 κυριάρχησαν οι εορτασμοί για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης του 1821, το ελληνικό #metoo αλλά και οι απώλειες προσωπικοτήτων.
Στην κορυφή βρέθηκε ξανά το λήμμα για την Ελλάδα, το οποίο διαχρονικά είναι το δημοφιλέστερο λήμμα στη Βικιπαίδεια στα ελληνικά, ενώ ακολούθησε στη δεύτερη θέση το λήμμα για την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Μάλιστα η 25 Μαρτίου 2021 ήταν η πρώτη μέρα στην ιστορία της ελληνικής Wikipedia που υπερέβη τα τρία εκατομμύρια θεάσεις σε μία ημέρα. Τα λήμματα Θεόδωρος Κολοκοτρώνης (9ο) και Ιωάννης Καποδίστριας (16ο) εντάσσονται στην ίδια θεματική ενότητα. Στην τρίτη θέση βρέθηκε το λήμμα Μίκης Θεοδωράκης, καθώς ο σπουδαίος συνθέτης απεβίωσε στις 2 Σεπτεμβρίου 2021.
Πώς συνεισφέρω
Από τη στιγμή που διαθέτουμε μια σύνδεση στο ίντερνετ, μπορούμε να συνεισφέρουμε στη Βικιπαίδεια. Υπάρχουν άλλες εγκυκλοπαίδειες που βασίζονται στο wiki που απαιτούν να έχουμε δημιουργήσει λογαριασμό χρήστη προκειμένου να συνεισφέρουμε. Όμως, στη Wikipedia μπορούμε να συνεισφέρουμε και ως μη εγγεγραμμένοι χρήστες, με μόνο αναγνωριστικό την IP μας. Η Βικιπαίδεια είναι ανοιχτή σε όλους, ανεξάρτητα από φυλή, φύλο, εθνικότητα, σεξουαλικό προσανατολισμό, ηλικία, ή ειδικότητα/επάγγελμα. Υπάρχει ένα σετ κανόνων που ρυθμίζουν τη λειτουργία της Wikipedia. Μερικοί από αυτούς έχουν επιβληθεί από το Ίδρυμα και είναι μη διαπραγματεύσιμοι, ενώ άλλοι αποφασίζονται από τις τοπικές κοινότητες χρηστών. Οι περισσότεροι χρήστες, ωθούμενοι από την καλή τους πρόθεση να συνεισφέρουν στη Βικιπαίδεια, αγνοούν άθελά τους αυτούς τους κανόνες, με αποτέλεσμα μερικές φορές οι συνεισφορές τους να μη συμφωνούν με την πολιτική συγγραφής του ιδρύματος.