TOP STORIES TOP VIDEOS Αρθρογραφια Προγνώσεις

Η εξέλιξη της κακοκαιρίας “Διομήδης”

Επιβεβαιώθηκαν μέχρι στιγμής τα προγνωστικά των προηγουμένων ημερών που μας προειδοποιούσαν για μεγάλα ύψη βροχής στης Θεσσαλία , πάνω από 100 mm . Απο τις σημερινές δορυφορικές μετρήσεις προκύπτουν περί τα 120 mm στην περιοχή της Λάρισας και από μετεωρολογικούς σταθμούς σε Αγιά και Καρδίτσα περί τα 120 και 140 mm αντίστοιχα (ΕΑΑ) .

Οι πoσότητες βροχής είναι πολύ μεγάλες και παρά τα έργα που έγιναν μετά το πέρασμα του Ιανού εν τούτοις τα Φάρσαλα, ο Βόλος, η Καρδίτσα αλλά και άλλες περιοχές παραδόθηκαν στο έλεος της κακοκαιρίας Διομήδης. Στην Αγιά η θάλασσα άφρισε και ο αφρός αυτός που μετέφεραν τα κύματα στην ακτή έμοιαζε περισσότερο με… σαπουνάδα και την παρέσερνε ο αέρας αρκετά μέτρα από την ακροθαλασσιά. Το αίτιο που προκάλεσε αυτόν τον αφρό οφείλονταν στο φυτοπλαγκτόν της περιοχής που αναδεύτηκε με τον υψηλό κυματισμό και βγήκε στη στεριά . Ανάλογη περίπτωση είχε εμφανιστεί πριν 2 χρόνια στους Οθωνούς

Οι μεγάλες εντάσεις των βροχοπτώσεων θα κρατήσουν μέχρι τις βραδυνές ώρες, ενω από το πρωί της Τετάρτης θα υπάρξει προοδευτική εξασθένηση  όπως βλέπεετε στο βίντεο που ακολουθεί

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

Για αύριο στα δυτικά θα έχουμε λίγες τοπικές βροχές τις πρωινές ώρες, ενω αντίθερτα στις υπόλοιπες περιοχές θα έχουμε βροχές και κυρίως στα ανατολικά θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες στις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και μέχρι το μεσημέρι στη Θεσσαλία, τις Σποράδες και την Εύβοια θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά καθώς και σε περιοχές της βόρειας χώρας με χαμηλότερο υψόμετρο. Τα φαινόμενα από το απόγευμα στα βόρεια θα σταματήσουν και στις υπόλοιπες περιοχές θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα νότια. Τα χιόνια από το μεσημέρι θα εξασθενήσουν στις περισσότερες περιοχές

Οι βοριάδες θα πνέουν βορειοανατολικοί 8 με 9 και στα βόρεια τμήματα του Αιγαίου τοπικά έως 10 μποφόρ με μικρή εξασθένηση το βράδυ.Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση και θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα.

Στα βόρεια ηπειρωτικά δεν θα ξεπεράσει τους 4 με 6, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 7 με 9 και στα νησιά τους 13 με 14 βαθμούς Κελσίου. Κατά τόπους παγετός θα σημειωθεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά. Η παγωνιά την Πέμπτη και την Παρασκευή θα είναι πολύ έντονη ιδίως στα βορειοδυτικά όπου προβλέπονται τοπικά θερμοκρασίες της τάξεως των -12 με -15 βαθμών . Ο καιρός πάντως το προσεχές Σαββατοκύριακο θα είναι βελτιωμένος με κανονικές θερμοκρασίες και εξασθενημένους ανέμους στα πελάγη

ΔΙΟΜΗΔΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΜΗΔΙΟΙ ΝΗΣΟΙ

ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ..

Οι #Διομήδιοι νήσοι βρίσκονται στη μέση του Βερίγγειου Πορθμού Ο πρώτος Ευρωπαίος που έφτασε ήταν ο Δανός #VitusBering, στις 16 Αυγούστου 1728 ημέρα του Αγίου Διομήδη- χριστιανού μάρτυρα του 3ου αιώνα μ.Χ- προς τιμή του οποίου και έλαβαν την ονομασία τους.

O Άγιος Διομήδης καταγόταν από εύπορη οικογένεια της Ταρσού της Κιλικίας (Μικρά Ασία) και ήταν ιατρός. Ποτέ δεν έπαιρνε χρήματα από τους ασθενείς του (ήταν δηλαδή Ανάργυρος). Για τη δράση του, επειδή βοηθούσε τους άπορους ασθενείς, όταν πήγε στη Νίκαια της Βιθυνίας τον διέβαλαν στον αυτοκράτορα Διοκλητιανό.

Οι στρατιώτες του αυτοκράτορα διατάχτηκαν να εκτελέσουν με αποκεφαλισμό τον ιατρό Διομήδη και να φέρουν την κεφαλή του στον αυτοκράτορα. Ωστόσο, ο Διομήδης είχε ήδη πεθάνει προτού φτάσουν οι δήμιοί του. Έκοψαν όμως το κεφάλι του για να πείσουν τον αυτοκράτορα ότι είχαν εκτελέσει τη διαταγή του. Όταν έγινε αυτό, έχασαν το φως τους. Ο αυτοκράτορας τότε διέταξε να επιστρέψουν το κεφάλι στη θέση του και να το προσαρμόσουν στο άψυχο σώμα του αγίου. Όταν έγινε αυτό, οι στρατιώτες ξαναβρήκαν το φως τους.

Όσο για τα νησιά από τα μέσα Δεκεμβρίου έως τα μέσα Ιουνίου, το νερό που υπάρχει στην ενδιάμεση απόσταση των δύο νησιών παγώνει, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας δρόμος από πάγο, τον οποίο μπορεί κάποιος να τον περπατήσει άνετα δίχως το φόβο να πέσει σε βαθιά νερά.

Visited 52 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *