TOP STORIES TOP VIDEOS Αρθρογραφια Προγνώσεις

Η πρόγνωση απο Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2022

Από σήμερα και κυρίως το Σαββατοκύριακο αλλάζει ο καιρός με πολλές βροχές στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας , που θα συνεχιστούν και την ερχόμενη εβδομάδα .

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

Η μεταβολή της θερμοκρασίας στη στάθμη των 850 hPa .Πέφτει η θερμοκρασία σε κανονικά επίπεδα για την εποχή 

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

Ο καιρός τώρα  

H Πρόγνωση του καιρού σήμερα

 Σήμερα Παρασκευή προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές στα δυτικά, τα νότια, τη Θράκη και το ανατολικό Αιγαίο και βαθμιαία και στην υπόλοιπη χώρα. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στο Ιόνιο και το βορειοανατολικό Αιγαίο. Τα φαινόμενα από το απόγευμα στα δυτικά θα ενταθούν. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά. Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές ώρες και θα σχηματιστούν τοπικές ομίχλες κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ, γρήγορα στα βορειοανατολικά θα στραφούν σε βορειοανατολικούς με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και στα βόρεια θα φτάσει τους 14 βαθμούς, στις υπόλοιπες περιοχές τους 16 και στην ανατολική νησιωτική χώρα τους 17 βαθμούς Κελσίου.

Τοπικές  Προγνώσεις 

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

Οι καλικάντζαροι στην Ελλάδα και σε όλο τον Κόσμο

Οι  καλικάντζαροι έµειναν στη µνήµη του λαού είτε από τις µεταµφιέσεις των βυζαντινών χρόνων που τις µέρες εκείνες ήταν ελεύθεροι να ενοχλούν τους πολίτες είτε oι καλικάντζαροι συµβολίζουν τους νεκρούς δαίµονες, τους αρχαίους Κήρες ή Νεκυδαίµονες που την συγκεκριµένη περίοδο του χειµώνα των τροπών του ηλίου ανέβαιναν, σύµφωνα µε τις ελληνικές δοξασίες, στη γη. Είναι τα ίδια δαιµόνια µε αυτά του ∆ωδεκαηµέρου όπως πίστευαν οι αρχαίοι Αθηναίοι και ήταν ψυχές στον Άδη.

Κατά την εορτή των Ανθεστηρίων ο Άδης ήταν ανοιχτός και οι ψυχές επανέρχονταν στον κόσµο, ενοχλούσαν τους ανθρώπους και µίαιναν τις τροφές. Τα στοιχεία αυτής της δεύτερης θεωρίας που θέλουν την καταγωγή των καλικαντζάρων από τον κάτω κόσµο φαίνετι να είναι η επικρατέστερη . Εκεί βρίσκονται όλο τον υπόλοιπο χρόνο, εκτός από τις µέρες του ∆ωδεκαηµέρου όπου οι ψυχές των νεκρών ανεβαίνουν και παίρνουν την µορφή των καλικαντζάρων «δηλαδή µαλλιαροί σαν αράπηδες, κάνουν θόρυβο, περιπλανόµενοι, πηδούν, χορεύουν και ενοχλούν χωρίς όµως να κακοποιούν τους ανθρώπους». Το ότι µιαίνουν τις τροφές είναι στοιχείο που καθιστά πιθανό τον συσχετισµό των καλικαντζάρων µε τους νεκρούς, οι οποίοι κατά την λαϊκή πίστη σε ορισµένη εποχή επιστρέφουν για λίγο χρόνο µεταξύ των ζωντανών .

Visited 35 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *