TOP STORIES TOP VIDEOS Αρθρογραφια Κοινωνία Προγνώσεις

Η πρόγνωση από την Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2022

Από την Παρασκευή και κυρίως το Σαββατοκύριακο αλλάζει ο καιρός με πολλές βροχές στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

Η μεταβολή της θερμοκρασίας στη στάθμη των 850 hPa 

Ο καιρός τώρα  

H Πρόγνωση του καιρού σήμερα

Σήμερα Πέμπτη στη δυτική Ελλάδα, τη Θράκη και το ανατολικό και νότιο Αιγαίο προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με γενικά ασθενείς τοπικές βροχές που το βράδυ στα βορειοδυτικά θα ενταθούν. Στις υπόλοιπες περιοχές προβλέπονται αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές. Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές και βραδινές ώρες και θα σχηματιστούν τοπικές ομίχλες στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στο βόρειο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα και θα φτάσει στα βόρεια τους 15 με 17 και στις υπόλοιπες περιοχές τους 18 με 19 βαθμούς Κελσίου.

Τοπικές  Προγνώσεις 

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

Τα Θεοφάνεια στη θρησκεία , την ιστορία, τους μύθους και την παράδοση

Κάθε χρόνο γιορτάζονται τα Θεοφάνεια, σε ανάμνηση της βάπτισης του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό από τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο. Η ημέρα ταυτίστηκε χρονολογικά με την ημέρα που οι τρεις Μάγοι έφτασαν κοντά στον μικρό Ιησού για να δώσουν τα δώρα , ενώ η 6η Ιανουαρίου θεωρείται σημαντική ημερομηνία όχι μόνο για τη θρησκεία αλλά και για την λαογραφία πολλών χωρών. Οι βαπτισματικές τελετές είτε διά ραντισμού με νερό, είτε με τα λουτρά στη θάλασσα και στα ποτάμια, υπήρχαν και πριν την ενανθρώπηση του Υιού και Λόγου του Θεού , καθώς η ιστορία του νερού αρχίζει, συγχρόνως με την ιστορία του ανθρώπου. …ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

———————–

Οι καλικάντζαροι στην Ελλάδα και σε όλο τον Κόσμο

Οι  καλικάντζαροι έµειναν στη µνήµη του λαού είτε από τις µεταµφιέσεις των βυζαντινών χρόνων που τις µέρες εκείνες ήταν ελεύθεροι να ενοχλούν τους πολίτες είτε oι καλικάντζαροι συµβολίζουν τους νεκρούς δαίµονες, τους αρχαίους Κήρες ή Νεκυδαίµονες που την συγκεκριµένη περίοδο του χειµώνα των τροπών του ηλίου ανέβαιναν, σύµφωνα µε τις ελληνικές δοξασίες, στη γη. Είναι τα ίδια δαιµόνια µε αυτά του ∆ωδεκαηµέρου όπως πίστευαν οι αρχαίοι Αθηναίοι και ήταν ψυχές στον Άδη.

Κατά την εορτή των Ανθεστηρίων ο Άδης ήταν ανοιχτός και οι ψυχές επανέρχονταν στον κόσµο, ενοχλούσαν τους ανθρώπους και µίαιναν τις τροφές. Τα στοιχεία αυτής της δεύτερης θεωρίας που θέλουν την καταγωγή των καλικαντζάρων από τον κάτω κόσµο φαίνετι να είναι η επικρατέστερη . Εκεί βρίσκονται όλο τον υπόλοιπο χρόνο, εκτός από τις µέρες του ∆ωδεκαηµέρου όπου οι ψυχές των νεκρών ανεβαίνουν και παίρνουν την µορφή των καλικαντζάρων «δηλαδή µαλλιαροί σαν αράπηδες, κάνουν θόρυβο, περιπλανόµενοι, πηδούν, χορεύουν και ενοχλούν χωρίς όµως να κακοποιούν τους ανθρώπους». Το ότι µιαίνουν τις τροφές είναι στοιχείο που καθιστά πιθανό τον συσχετισµό των καλικαντζάρων µε τους νεκρούς, οι οποίοι κατά την λαϊκή πίστη σε ορισµένη εποχή επιστρέφουν για λίγο χρόνο µεταξύ των ζωντανών .  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ  ΕΔΩ

Visited 31 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *