TOP STORIES TOP VIDEOS Αρθρογραφια Περιβάλλον & Ενέργεια

Το πρίν και το μετά την έκρηξη του ηφαιστείου στα Κανάρια

Πριν εκραγεί  το ηφαίστειο Cumbre Vieja στις 19 Σεπτεμβρίου 2021, η δυτική πλευρά της Λα Πάλμα ήταν διάσπαρτη με σπίτια, δρόμους, πισίνες και καλλιέργειες. Αργότερα οι αργές ροές της λάβας που κατέβαιναν από την μικρή ηφαιστειακή κορυφή στα Κανάρια Νησιά. άλλαξαν δραματικά το τοπίο και εδω και μήνες τμήματα του νησιού μοιάζουν τώρα περισσότερο με σεληνιακό τοπίο παρά με τροπικό παράδεισο.

21 Μαΐου 2021

Το Operational Land Imager (OLI) του Landsat 8 κατέγραψε αυτό το ζευγάρι εικόνων φυσικού χρώματος που δείχνουν πόσο δραστικά έχουν αλλάξει οι περιοχές οι Todoque και El Paraíso. Η πρώτη εικόνα αποκτήθηκε στις 21 Μαΐου 2021. Η ακόλουθη  δείχνει την ίδια περιοχή στις 15 Δεκεμβρίου 2021. Τα σπίτια εμφανίζονται ως μικρά, λευκά ορθογώνια. Πολλά από τα μεγαλύτερα λευκά και γκρι ορθογώνια είναι θερμοκήπια που χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια μπανανών. Τα σκοτεινά υπολείμματα της ροής λάβας από μια έκρηξη του 1949 κόβουν το κάτω τρίτο και των δύο εικόνων. Οι αργές ροές λάβας έχουν προκαλέσει πλέον τεράστιες ζημιές σε σπίτια, υποδομές και γεωργικές εκτάσεις. Ορισμένες περιοχές που δεν κατακλύζονταν άμεσα από λάβα έχουν πλέον καλυφθεί με στάχτη.

15 Δεκεμβρίου 2021

Σύμφωνα με πρόσφατη ενημέρωση στα μέσα Δεκεμβρίου από την Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης Copernicus, η έκρηξη έχει καταστρέψει τουλάχιστον 1.600 κτίρια. Η λάβα έχει καλύψει τουλάχιστον 12 τετραγωνικά χιλιόμετρα (5 τετραγωνικά μίλια) γης, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 4 τετραγωνικών χιλιομέτρων καλλιεργειών. Οι αρχικές εκτιμήσεις λένε ότι η έκρηξη προκάλεσε ζημιές τουλάχιστον 550 έως 700 εκατομμυρίων ευρώ. Μετά από τρεις μήνες έντονων ροών λάβας και εκρηκτικής δραστηριότητας, υπάρχουν ενδείξεις ότι η έκρηξη μπορεί να τελειώνει.

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

Στις 14 Δεκεμβρίου, γεωλόγοι του Ινστιτούτου Ηφαιστειολογίας των Καναρίων Νήσων (INVOLCAN) παρατήρησαν απότομη μείωση της σεισμικής δραστηριότητας. Η εκρηκτική δραστηριότητα, οι εκπομπές διοξειδίου του θείου και οι ροές λάβας εξασθένησαν επίσης. Ενώ η δραστηριότητα θα μπορούσε να ανακάμψει ξανά, δέκα ημέρες αδράνειας θα ωθήσει τις τοπικές επιστημονικές αρχές να κηρύξουν την έκρηξη σε λήξη , σύμφωνα με το Canarian Weekly.

Πηγή : NASA Earth Observatory images by Lauren Dauphin, using Landsat data from the U.S. Geological Survey. Story by Adam Voiland.

Visited 32 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *