TOP STORIES TOP VIDEOS Web TV Αρθρογραφια Προγνώσεις

Η Carmel και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο

Πριν από λίγες ημέρες σε σχετική μου ανάρτηση στο τουίτερ είχε προβληθεί η έντονη χιονόπτωση τον Δεκέμβριο του 2013 στη Μέση Ανατολή όπου είχε χιονίσει και στο Κάιρο της Αιγύπτου , μετά από 112 χρόνια ! H ψυχρή εισβολή τότε  ήταν πολύ εντονότερη από την σημερινή, καθώς το ρεύμα στην ανώτερη ατμόσφαιρα έγινε βορειοανατολικό και δημιούργησε το αποκομμένο χαμηλό στην ανατολική Μεσόγειο, με πολύ ψυχρότερες αέριες μάζες .

Παρότι το χιόνι στην Αίγυπτο είναι πολύ σπάνιο στη Mέση Aνατολή δεν είναι ασυνήθιστο καθώς ο κάθε επισκέπτης του Λιβάνου έχει ακούσει ότι αυτή είναι η μόνη χώρα στον κόσμο όπου κάποιος μπορεί να κάνει σκι στο χιόνι το πρωί, και να κολυμπήσει στα νερά της Μεσογείου το απόγευμα. Αυτό οφείλεται στο μέτριο κλίμα, και στο γεγονός ότι τα Λιβανέζικα βουνά αναδύονται πάνω από μια πολύ στενή ακτή. Ακόμη και τα ψηλότερα θέρετρα είναι πολύ κοντά από την ακτή, τα οποία κατά τη διάρκεια μιας ξάστερης μέρας προσφέρουν συναρπαστική θέα. Το να κάνει κάποιος σκι στο Λίβανο έγινε ευρέως γνωστό και δημοφιλές στη δεκαετία του ’30 και οι πρώτοι ανελκυστήρες σκι εγκαταστάθηκαν στη δεκαετία του ’50 στο θέρετρο των Κέδρων.

H Carmel στη Μέση Ανατολή

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

Τις επόμενες ημέρες η κακοκαιρία Carmel θα επηρεάσει με πολλές βροχές την Κύπρο και τις χώρες της Μέσης Ανατολής , ενώ παράλληλα σε χιονοδρομικά όπως το Mzaar Faraya που έχει 42 κλίσεις και 80 χιλιόμετρα διαδρομών σκι θα προκαλέσει και αρκετό χιόνι . Το θέρετρο  βρίσκεται μια ώρα μακριά από τη Βηρυτό και η εποχή για σκι στο Λίβανο διαρκεί  για μία περίοδο 4 μηνών, από τα μέσα Δεκεμβρίου μέχρι και τις αρχές Απριλίου. .

Στους δύο παραπάνω χάρτες απεικονίζονται οι περιοχές βροχής και χιονοπτώσεων για την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη στις χώρες της Μέσης Ανατολής  που θα δεχτούν αρκετή βροχή αλλά και χιόνια .

Από το κύμα της κακοκαιρίας της Carmel θα επηρεαστεί και η Κύπρος , όπου ειδικότερα και εκεί στο χιονοδρομικό κέντρο του Ολύμπου στις περιοχές Sun Valley και North Face , θα πρέπει λογικά το χιόνι να κάνει αισθητή την παρουσία του. Ακολουθεί η πρόγνωση για τον Όλυμπο της Κύπρου από το Snow-forecast.com

Visited 3 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *