Αρθρογραφια Κοινωνία Μετεωρολογία και Κλίμα Προγνώσεις

Περιμένοντας την Carmel

Σταδιακά βελτιώνεται από σήμερα ο καιρός και η χθεσινή κακοκαιρία περνά στην ιστορία αφήνοντας πίσω της πολύ μεγάλα ύψη βροχής . Ήδη από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου (0530 UTC) το ισχυρό χαμηλό που βρισκόταν στην κεντρική Ιταλία προκαλούσε μεγάλα ύψη βροχής που τοπικά από τις δορυφορικές μετρήσεις της NASA/IMERG έφταναν τα 64 με 102 mm βροχής σε 24 ώρες.

Το βαρομετρικό χαμηλό είχε βαθύνει αρκετά και στην ανάλυση του χάρτη έφτανε τα 995 hPa .  Από τις προηγούμενες ημέρες παρακολουθούσαμε έκτακτα δελτία των Ιταλών  και περιμέναμε μήπως δοθεί κάποιο όνομα σε αυτή την κακοκαιρία. Σας υπενθυμίζουμε τον Οκτώβριο , όταν δόθηκε το πρώτο όνομα κακοκαιρίας Αθηνά στην καιρική ανάλυση είχαμε αναφέρει στο τέλος του κειμένου , ότι με το νέο καθεστώς ,  κανονικά το σύστημα εκείνο θα έπρεπε να το είχε ονομάσει  η Ιταλία, καθώς το χαμηλό είχε δημιουργηθεί στην περιοχή της, στον κόλπο της Γένοβας. Όμως η Ιταλική Μετεωρολογική Υπηρεσία μας κοινοποίησε ότι θα ξεκινήσει την ονοματοδοσία των χαμηλών από την 1η Νοεμβρίου και μετά . Αυτό πρακτικά σήμαινε ότι θα έπρεπε  πλέον να περιμένουμε το όνομα από τους Ιταλούς , αν η κακοκαιρία ερχόταν από τα δυτικά. Στη δεύτερη  περίπτωση ονοματοδοσίας του “Ballos” η κατάσταση ήταν διαφορετική , καθώς το σύστημα ήρθε από την Σύρτη . Πάντως άσχετα αν έχουν οριοθετηθεί οι περιοχές σε όλους είναι γνωστό τι οι κακοκαιρίες δεν ξεχωρίζουν χωρικά ύδατα και σύνορα .

Για την πρόσφατη κακοκαιρία ήρθαμε σε επικοινωνία με τους Ιταλούς συναδέλφους , οι οποίοι μας ανέφεραν ότι δεν υπήρχε λόγος ονοματοδοσίας του συστήματος αυτού , το οποίο ανήκε στη περιοχή της δικής τους αρμοδιότητος, δηλαδή στο Group της Κεντρικής Μεσογείου , παρότι είχαν ήδη εκδώσει  5 συνεχή έκτακτα δελτία .

Το θέμα ήταν ήταν ότι το σύστημα αυτό,  όταν θα ερχόταν την Κυριακή στην περιοχή μας ,  θα ήταν πολύ εξασθενημένο, τα έντονα φαινόμενα θα είχαν σταματήσει οπότε και η εκ των υστέρων ονομασία δεν θα είχε νόημα . Σε αντίστοιχη περίπτωση “διακρατικής” κακοκαιρίας που είχε εμφανιστεί πριν από ένα μήνα περίπου , μεταξύ Ισπανίας και Ιταλίας  τα πράγματα ήταν διαφορετικά και την κακοκαιρία “Blas” με τις ισχυρές καταιγίδες  και τους ανέμους επιπέδου θύελλας , ονόμασε πρώτη η AEMET ( Ισπανική Μετ Υπηρεσία) και ακολούθως την υιοθέτησε  η Servizio Meteorologico dell’Aeronautica Militare (Ιταλία) . Εκείνο το κύμα της κακοκαιρίας επηρέασε τόσο την Ισπανία (κυρίως τις Βαλεαρίδες) όσο και τα δυτικά θαλάσσια τμήματά της Ιταλίας (στο Τυρρηνικό )  με κύματα ύψους 7 μέτρων, όπου υπήρχε παράλληλα και έντονη δυναμική για την δημιουργία Medicane . Αντίθετα στην δική μας περίπτωση θα ακολουθούσε εξασθένηση των φαινομένων.

Το σύστημα πλέον έχει εξασθενήσει,  αφού έχει κέντρο περί τα 1010 hPa και τα έντονα φαινόμενα  έχουν περιοριστεί σημαντικά. Βέβαια οι απορροές των ποταμιών που έχουν φουσκώσει θα εξακολουθήσουν να είναι μεγάλες, οπότε ακόμη και οι τοπικές μπόρες που θα έχουμε μέχρι και το απόγευμα θέλουν προσοσχή .  Στα Group της υπόλοιπης Ευρώπης σύμφωνα με την μέχρι στιγμή νέα πρακτική οι ονομασίες των κακοκαιριών ξεκινάνε από συστήματα που έρχονται από τον Ατλαντικό και τα ονόματα δίνουν η Ισπανία , Γαλλία , Μεγ. Βρετανία-Ιρλανδια. Τα ίδια ονόματα συνεχίζονται στις υπόλοιπες ηπειρωτικές χώρες της Ευρώπης που βρίσκονται ανατολικότερα, αν τα συστήματα κινηθούν από τα δυτικά προς τα ανατολικά και διατηρήσουν τη δύναμή τους .  Η περίπτωση συστήματος που δημιουργείται σε μια περιοχή  χωρίς όνομα και τελικώς επηρεάζει άλλη περιοχή , θα εξεταστεί στις επόμενες συναντήσεις της Eumetnet  Πάντως στο Group της  Νοτιοανατολικής Ευρώπης (που ανήκει η Ελλάδα )  είχαμε πριν από μέρες καταλήξει  οτι το συγκεκριμένο σύστημα δεν θα επηρέαζε ούτε την Κύπρο,  αλλά ούτε και το Ισραήλ , που στην λίστα μάλιστα είχε προτείνει το όνομα “Carmel “ (λόγω του ιστορικού και Βιβλικού ονόματος του Όρους Κάρμηλος,  κοντά στη  Χάιφα) .

Θα πρέπει να σας υπενθυμίσουμε ότι μέσα από τις ονομασίες των χαμηλών , πέραν του θέματος της διάχυσης της πληροφορίας για την ενημέρωση των πολιτών η κάθε χώρα (είναι πιθανόν να)  προσβλέπει και σε επικοινωνιακούς ή ακόμη και τουριστικούς λόγους από την ονομασία των συστημάτων. Αυτό μπορεί να φαίνεται καλό από την μια μεριά (πχ. το να ακούγεται το όνομα Μπάλλος προβάλλει τα νησιά μας )  , αλλά από την άλλη είναι πιθανόν στο μέλλον να υπάρξουν ονόματα που να θίγουν κάποια συμφέροντα γειτονικών χωρών . Αυτό όμως ανήκει σε άλλο χώρο και όχι στον χώρο της μετεωρολογίας .

Κατά τα άλλα κλείνοντας , από τυπικής αλλά και ουσιαστικής πλευράς  για την  πληροφόρηση των πολιτών, η ΕΜΥ  ήδη είχε εκδώσει το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης , για το οποίο είχε επισήμως επισημάνει οτι υπήρχε περίπτωση να αναβαθμιστεί σε δελτίο Επικίνδυνων φαινομένων , όπως και τελικά έγινε.

Να ευχηθούμε , οτι πέραν των φυσικών καταστροφών– που ήταν αναμενόμενες -λόγω του μεγάλου όγκου νερού,  να έχουν αποφευχθεί τα χειρότερα . Γεγονός είναι οτι οτι οι πολίτες ενημερώθηκαν έγκαιρα μέσα από τα μηνύματα της Πολιτικής Προστασίας και υποστηρίχτηκαν από τους ανθρώπους της που βρίσκονταν “επί ποδός” , παρείχαν βοήθεια και ρύθμιζαν την  κυκλοφορία στους δρόμους.

Τώρα για τους φίλους του χειμώνα να σημειώσουμε οτι υπάρχει ήδη αρκετό χιόνι στο βουνά της ηπειρωτικής μας χώρας , το οποίο θα διατηρηθεί,   καθώς θα πέσει η θερμοκρασία την ερχόμενη εβδομάδα .  Η επόμενη κακοκαιρία αν έρθει κοντά στα Χριστούγεννα ας ευχηθούμε να πάει και σε ακόμη νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη , να κυλήσει χωρίς προβλήματα και να ασπρίσουν ακόμη και τα πανέμορφα χιονοδρομικά της Μέσης Ανατολής !

Visited 5 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *