TOP STORIES Αρθρογραφια Κοινωνία Προγνώσεις

Καιρικά και… επίκαιρα

ΚΑΙΡΙΚΑ

Ομαλά εξελίσσεται το κύμα κακοκαιρίας με θυελλώδεις ανέμους 8 με 9 μποφώρ στα πελάγη και με μεγάλα ύψη βροχής στην περιοχή της Ηπείρου . Οι βροχές αν και συνεχείς,  μέχρι στιγμής δεν παρουσιάζουν μεγάλες ραγδαιότητες και η  ηλεκτρική δραστηριότητα δεν εμφανίζεται υψηλή πάνω από την περιοχή μας.   Πέραν των σταθμών της ΕΜΥ που κατά κανόνα βρίσκονται σε αεροδρόμια , μέχρι τις προμεσημβρινές του Σαββάτου υπήρχαν ορεινοί μετεωρολογικοί σταθμοί του ΕΑΑ που κατέγραφαν πάνω απο 100 mm βροχής, επιβεβαιώνοντας τα προγνωστικά δεδομένα υετού των προηγουμένων ημερών για σήμερα   

Για τις επόμενες ώρες και συγκεκριμένα για το επόμενο 12ωρο ( μεσημέρι έως μεσάνυχτα Σαββάτου)  που θα διέλθει και το μέτωπο πάνω απο τις ηπειρωτικές περιοχές,  τα προβλεπόμενα ύψη βροχής εξακολουθούν να είναι υψηλά και εκτός από τον κορμό της Ηπειρωτικής Ελλάδος θα επηρεαστούν η Κεντρική , Ανατολική Μακεδονία και Θράκη καθώς και το ΒΑ Αιγαίο

Την Κυριακή πάντως και σταδιακά μέχρι και το μεσημέρι τα έντονα φαινόμενα φαινόμενα αρχίζουν να εξασθενούν και τα συνολικά ύψη βροχής και οι περιοχές που θα επηρεαστούν αποτυπώνονται στον χάρτη που ακολουθεί  με τις περισσότερες βροχές κυρίως στο Ανατολικό Αιγαίο . Η αστάθεια πάντως θα διατηρηθεί στα δυτικά , όμως πλέον η βασική διαταραχή θα έχει περάσει και τα φαινόμενα δεν θα είναι ισχυρά.

…ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΑ

H παρακάτω ανάρτησή μου στo Twiiter σχετίζεται με την “φτωχή” πρόγνωση πολλών ημερών που παρουσιάστηκε την Παρασκευή για την οποία δέχτηκα πολλά παράπονα από πολίτες . Το λιγότερο που μπορούσα να κάνω ήταν μια δημόσια συγνώμη.

Με το σκεπτικό ότι την Κυριακή βγαίνουμε από το κύμα της κακοκαιρίας,  η πρόγνωση όφειλε  να είναι πιο αναλυτική  και να δίνει περισσότερες πληροφορίες στον πολίτη , όπως επίπεδα των θερμοκρασιών κ.α και όχι μόνο για την Κυριακή -που έπρεπε να είναι συγκεκριμένα – αλλά και για τις επόμενες ημέρες.

Δείτε πως αποτυπώνεται η πρόγνωση των επομένων ημερών που βρίσκεται κάπου “κρυμμένη” μέσα στην ιστοσελίδα μας

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

Η αιτία του κακού όπως καταλαβαίνετε δεν οφείλεται τόσο στον υπάλληλο που ίσως δεν μπορούσε ή δεν είχε την ικανότητα να περιγράψει αναλυτικά τον καιρό των επομένων ημερών. Το πρόβλημα βρίσκεται στο ότι η Διεύθυνση της Πληροφορικής της ΕΜΥ εξακολουθεί να διατηρεί το ίδιο προφίλ στην κύρια ιστοσελίδα της ΕΜΥ , να μη δίνει  στον προγνώστη δυνατότητες καλύτερης αποτύπωσης του καιρού και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η πρόγνωση να παρουσιάζεται με “πανάρχαιο” σχεδιασμό του 2000. Ζούμε στην εποχή που αν είχαν γίνει κάποιες βασικές  αλλαγές αλλά και οι ανάλογες αυτοματοποιήσεις σε πολλές εργασίες της καθημερινότητας των Μετεωρολόγων , τα πράγματα θα ήταν απλούστερα με λιγότερες γκρίνιες και αστοχίες. Μια εξωτερική εταρεία πληροφορικής θα μπορούσε άμεσα να λύσει το θέμα,  εφόσον εσωτερικά δεν έχει βρεθεί λύση.

Τέλος για την ανάρτηση δεν αναφέρομαι επί της ουσίας της πρόγνωσης , δηλαδή αν αυτή ήταν σωστή ή λάθος  . Για να καταλάβετε σαφέστερα τι εννοώ,  αρκεί να θυμηθείτε πόσο χρονο και τις διαδικασίες έγιναν για να ενεργοποιηθεί το Twiiter της ΕΜΥ πριν μια διετία , κάτι το οποίο σε όλους τους Οργανισμούς και τις υπηρεσίες θεωρείται  αυτονόητο. Οι Μετεωρολόγοι επιστήμονες της ΕΜΥ είναι καλοί και άξιοι . Το κλίμα απλά χρειάζεται αλλαγή . Τα υπόλοιπα εντός της Υπηρεσίας ,  διότι  κατά την αρχαιοελληνική παροιμία “τα εν οίκω μη εν δήμω” ή κατά τον Περίανδρο “Δυστυχών κρύπτε, ίνα μη τους εχθρούς ευφρανής”

Visited 2 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *