TOP STORIES Αρθρογραφια Περιβάλλον & Ενέργεια

Αγροτική δραστηριότητα και καπνομίχλη στην Ινδία

Κάθε Νοέμβριο, οι δορυφόροι ανιχνεύουν μεγάλες ποσότητες καπνού από τις πολλές πυρκαγιές που εκδηλώνονται στη βορειοδυτική Ινδία, καθώς οι αγρότες καίνε τα υπολείμματα που μένουν μετά τη συγκομιδή του ρυζιού. Πολλοί αγρότες, ιδιαίτερα στις πολιτείες Punjab και Haryana, χρησιμοποιούν τη φωτιά ως έναν γρήγορο και φθηνό τρόπο για να καθαρίσουν και να γονιμοποιήσουν τα χωράφια τους πριν φυτέψουν καλλιέργειες χειμερινού σιταριού. Ωστόσο, η μεγάλη αύξηση των πυρκαγιών στην καρδιά της πυκνοκατοικημένης πεδιάδας που περιβάλλει τον Γάγγη συχνά συμβάλλει σε απότομη επιδείνωση της ποιότητας του αέρα τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.

Αν και οι παρατεταμένες βροχές των μουσώνων για φέτος διατήρησαν τη δραστηριότητα των πυρκαγιών σε χαμηλά επίπεδα για μερικές εβδομάδες περισσότερο από το συνηθισμένο, οι δορυφόροι παρατήρησαν αυξημένη δραστηριότητα τον Νοέμβριο καθώς ο ρυθμός της καύσης επιταχύνθηκε σημαντικά .

11 Νοεμβρίου 2021-VIIRS on the Suomi NPP satellite

Στις 11 Νοεμβρίου 2021, το Visible Infrared Imaging Radiometer Suite (VIIRS) του δορυφόρου Suomi NPP κατέγραψε αυτή τη φυσική έγχρωμη εικόνα ενός «ποταμού» από καπνό που μεταφέρεται από τις πυρκαγιές στο Punjab και τη Haryana προς το Δελχί, μια από τις πολυπληθέστερες πόλεις της Ινδίας. Οι πυρκαγιές που υπήρχαν και στο βόρειο Πακιστάν πιθανότατα να συνέβαλαν σε μεγάλο μέρος στην επέκταση του καπνού. «Κοιτάζοντας το μέγεθος του plume στις 11 Νοεμβρίου και την πυκνότητα πληθυσμού σε αυτήν την περιοχή, θα έλεγα ότι μια συντηρητική εκτίμηση είναι ότι τουλάχιστον 22 εκατομμύρια άνθρωποι επηρεάστηκαν από τον καπνό αυτή τη μέρα», δήλωσε ο Pawan Gupta, Πανεπιστημιακός Διαστημικός. Επιστήμονας της Ερευνητικής Ένωσης (USRA) στο Marshall Space Flight Center της NASA. Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, oi αισθητήρες που υπάρχουν στο Δελχί και αλλού στη βόρεια Ινδία έχουν καταγράψει υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

11 Νοεμβρίου 2021-VIIRS on the Suomi NPP satellite

Αισθητήρες στην περιοχή της πρωτεύουσας —συμπεριλαμβανομένου ενός στην Πρεσβεία των ΗΠΑ— κατέγραψαν συγκεντρώσεις λεπτών σωματιδίων (PM2,5) και μεγαλύτερων σωματιδίων (PM10) πολύ πάνω από 400 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο σε αρκετές περιπτώσεις τον Νοέμβριο. Δεδομένου ότι τα αιωρούμενα σωματίδια συνδέονται με μια σειρά από αναπνευστικά, καρδιαγγειακά και άλλα προβλήματα υγείας, οι οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας συνιστούν οι μέσες συγκεντρώσεις PM2,5 24 ωρών να διατηρούνται κάτω από 15 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.

Τα υψηλά επίπεδα ρύπανσης οδήγησαν σε μερικό lockdown, κλείσιμο σχολείων και παύση των κατασκευών στο Δελχί και σε άλλες πόλεις. Ο καπνός από τις φωτιές των καλλιεργειών δεν είναι ο μόνος που συμβάλλει στον μουντό ουρανό. Μεγάλες ποσότητες σκόνης όπως αυτές που είδαμε πριν από λίγες μέρες σε άλλο ρεπορτάζ , φτάνουν μερικές φορές από την έρημο Thar — όπως συνέβη στις 12 Νοεμβρίου 2021 (βλ. εικόνα παρακάτω). Μια σειρά από άλλες ανθρωπογενείς πηγές ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις πόλεις, συμπεριλαμβανομένων των αναθυμιάσεων από μηχανοκίνητα οχήματα, της βιομηχανικής και κατασκευαστικής δραστηριότητας, των πυροτεχνημάτων και των πυρκαγιών για θέρμανση και μαγείρεμα, παράγουν επίσης σωματίδια και άλλους ρύπους.

Η γεωγραφία και ο καιρός επιδεινώνουν επίσης τα προβλήματα ποιότητας του αέρα της περιοχής. Οι αναστροφές της θερμοκρασίας είναι συνηθισμένες τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο καθώς ο αέρας κυλά από το Θιβετιανό οροπέδιο και αναμιγνύεται με τον καπνό από την περιάδα του Γάγγη Μια αναστροφή μπορεί να λειτουργήσει σαν καπάκι, με τον θερμό της αέρα να παγιδεύει τους ρύπους κοντά στην επιφάνεια και να συγκρατεί τους ρύπους μεταξύ των Ιμαλαΐων στα βόρεια και των βουνών Vindhya στο νότο.

Ο Hiren Jethva επιστήμονας της USRA που εδρεύει στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA, χρησιμοποιεί μέτρα του «πράσινου» ή του δείκτη κανονικοποιημένης διαφοράς της βλάστησης (NDVI) για να προβλέψει τη δραστηριότητα της πυρκαγιάς κάθε χρόνο. Τα δεδομένα που χρησιμοποιεί προέρχονται από το Φασματοραδιόμετρο Απεικόνισης Μέτριας Ανάλυσης (MODIS) από ττον δορυφόρο Aqua της NASA. «Νωρίτερα το καλοκαίρι, είδαμε μία από τις μεγαλύτερες τιμές NDVI που αποτελεί ρεκόρ 20 και πλέον ετών. Με βάση αυτό, προέβλεψα ότι αυτή θα ήταν μια από τις πιο ενεργές εποχές πυρκαγιών που έχουν καταγραφεί, και αυτό ακριβώς διαπιστώθηκε », είπε ο Jethva. Ενώ ο συνολικός αριθμός πυρκαγιών παραμένει σταθερά υψηλός στο Παντζάμπ, τα δορυφορικά δεδομένα δείχνουν ότι οι εκστρατείες για να πείσουν τους αγρότες να καθαρίσουν τα χωράφια χωρίς να χρησιμοποιούν φωτιά έχουν αποδειχθεί πιο επιτυχημένες στη Χαριάνα. «Πάνω από εννέα χρόνια παρατήρησης VIIRS, δεν βλέπουμε μεγάλη τάση στο Παντζάμπ. Ωστόσο, στη Χαριάνα, είδαμε μείωση 45 τοις εκατό στον συνολικό αριθμό των πυρκαγιών το 2020 σε σύγκριση με τον μέσο όρο του 2012-2019», πρόσθεσε ο Γκούπτα. Βέβαια τυχαίνει φέτος ο αριθμός των πυρκαγιών φαίνεται να είναι υψηλότερος. Σημειώνεται ότι η Χαρυάνα είναι μία από τις 28 Ομόσπονδες Πολιτείες που συγκροτούν σήμερα την Ινδία. Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της χώρας και η συνολική της έκταση είναι περίπου 44.212 τ.χλμ.,δηλαδή το 1/3 της Ελλάδος ενώ ο πληθυσμός της περίπου 21.083.000. Το ότι οι εκστρατείες ενημέρωσης πέτυχαν στην Χαριάνα είναι πολύ πιθανόν να οφείλεται σε δημοσιονομικούς και κοινωνικούς κυρίως λόγους .

ΠΗΓΗ : NASA OBSERVATORY

Visited 4 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *