TOP STORIES Αρθρογραφια Κοινωνία Περιβάλλον & Ενέργεια

Η έντονη αμμοθύελλα και η ομίχλη που κάλυψε την Τασκένδη

Οι αμμοθύελλες είναι αρκετά συχνές στα ξηρά και ανεμώδη τοπία της Κεντρικής Ασίας. Ωστόσο, είναι ασυνήθιστο η σκόνη να σκοτεινιάζει πλήρως τον ουρανό μιας μεγάλης πόλης, όπως έγινε πρόσφατα στην Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν.

Ουζμπεκιστάν: Η έντονη αμμοθύελλα και η ομίχλη που κάλυψε την Τασκένδη

4 Νοεμβρίου 2021

Η τεράστια ποσότητα σκόνης μεταφέρθηκε από ένα σύστημα που έφερε ανέμους ισχυρούς έως και 70-90 χιλιόμετρα την ώρα (45-55 μίλια) στην πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν. Κατά διαστήματα ο αέρας στην Τασκένδη έγινε τόσο πυκνός από τη σκόνη, που η ορατότητα έπεσε στα 200 μέτρα. Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία του Ουζμπεκιστάν (Uzhydromet), τα επίπεδα των μικροσωματιδίων (PM10) αυξήθηκαν στα 18.000 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Κατά καιρούς, η συγκέντρωση σκόνης στον αέρα ήταν 30 φορές μεγαλύτερη από αυτή που το Ουζμπεκιστάν θεωρεί αποδεκτή. Στα 150 χρόνια παρακολούθησης, τόσο ακραίες συνθήκες σκόνης δεν έχουν παρατηρηθεί ποτέ πριν στην Τασκένδη, σύμφωνα με την Uzhydromet.

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

Το Φασματοραδιόμετρο Απεικόνισης Μέτριας Ευκρίνειας (MODIS) στον δορυφόρο Terra της NASA κατέγραψε την εικόνα όπου παχιά «λοφία» σκόνης πλησιάζουν την Τασκένδη στις 4 Νοεμβρίου 2021. Κάποια ποσότητα από τη σκόνη φάνηκε να προέρχεται από ξεραμένες γεωργικές εκτάσεις, βοσκοτόπια και λιβάδια στα βορειοανατολικά την περιοχή Τουρκεστάν του Καζακστάν.

Ουζμπεκιστάν: Η έντονη αμμοθύελλα και η ομίχλη που κάλυψε την Τασκένδη

5 Νοεμβρίου 2021

Την επόμενη μέρα , η σκόνη είχε απλωθεί και μια πυκνή ομίχλη κάλυπτε μεγάλο μέρος της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων αρκετών ορεινών κοιλάδων στα ανατολικά. Ένα στρώμα ασυνήθιστα κρύου αέρα κοντά στην επιφάνεια που σκεπάστηκε από ένα στρώμα θερμότερου αέρα – μια αναστροφή θερμοκρασίας – συγκέντρωσε τη σκόνη κοντά στην επιφάνεια και συνέβαλε στο να επιδεινωθούν τα προβλήματα ποιότητας του αέρα.

«Εάν οι μετρήσεις είναι σωστές, αυτά είναι πραγματικά ακραία και εξαιρετικά επικίνδυνα επίπεδα σωματιδίων για μια αστική περιοχή», δήλωσε ο Thomas Gill, ατμοσφαιρικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ελ Πάσο. «Το μέσο όριο 24 ωρών των συσσωρεύσεων σκόνης στις ΗΠΑ είναι, για παράδειγμα, 150 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο για τα PM10.

Οι υψηλότερες ωριαίες συγκεντρώσεις που έχω δει ποτέ να έχουν καταγραφεί στο Ελ Πάσο του Τέξας – αναμφισβήτητα η πιο σκονισμένη πόλη στις ΗΠΑ – είναι περίπου 5000 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο για τα PM10. Αυτά τα επίπεδα στο Ουζμπεκιστάν είναι περίπου τέσσερις φορές χειρότερα από ότι έχω δει ποτέ στο Ελ Πάσο. Αυτές μπορεί να είναι από τις μεγαλύτερες τιμές PM10 που έχουν μετρηθεί ποτέ για τον ατμοσφαιρικό αέρα σε μια αστική περιοχή».

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

Πολλοί μήνες ξηρασίας προκάλεσαν την περιοχή αυτό επεισόδιο ακραίας μεταφοράς σκόνης. Τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν θερμοκρασίες ρεκόρ και νεκρά ζώα από τις αρχές του καλοκαιριού. Η αποστολή GRACE-FO σε κλιματικό πείραμα της NASA παρατήρησε ασυνήθιστα ξηρές συνθήκες υγρασίας εδάφους στο νότιο Καζακστάν στις αρχές Νοεμβρίου.

 

Visited 3 times, 1 visit(s) today
0Shares

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *