TOP STORIES TOP VIDEOS Αρθρογραφια Κοινωνία

Το ναυάγιο του SS Edmund Fitzgerald -10 Νοεμβρίου 1975

Ο Νοέμβριος στη Βόρεια Αμερική στα σύνορα με τον Καναδά είναι ένας κρύος μήνας με έντονους βόρειους ανέμους που πολλές φορές κάνουν απαγορευτική την ναυσιπλοΐα. Στις 10 Νοεμβρίου του 1975, το Edmund Fitzgerald, ένα πλοίο που ο τύπος του ονομάζονταν, είτε Lake freighters, είτε απλά Lakers, απέπλευσε από το Σουπίριορ του Γουισκόνσιν με προορισμό ένα εργοστάσιο χάλυβα στο Ντητρόιτ. Το SS Edmund Fitzgerald ήταν ένα ατμοκίνητο πλοίο κατασκευής του 1958. το οποίο στην αρχή έκαιγε κάρβουνο. Τον  χειμώνα του 1971-72 άλλαξε καύσιμο και τα boilers πλέον έκαιγαν Fuel Oil. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του το βαπόρι έσπασε πολλά ρεκόρ μεταφοράς φορτίου στις λίμνες  ενώ είχε εμπλακεί σε αρκετά μικροατυχήματα.

Το βράδυ της 9 Νοεμβρίου 1975 με μινεραλάδικο φορτίο (σιδηρομετάλλευμα) έπεσε σε τρομερή θύελλα η οποία του προκάλεσε αρκετές ζημίες με πιο σοβαρή την απώλεια των 2 ραντάρ. Οι άνεμοι ήταν στα όρια του τυφώνα, όταν στις 19:10 το απόγευμα, το πλοίο αναποδογύρισε και βυθίστηκε κοντά στην Καναδική ακτή, παρασέρνοντας στο θάνατο και τα 29 μέλη του πληρώματος, χωρίς ποτέ να βρεθεί κανείς από αυτούς, με το πλοίο να εντοπίζεται, τελικά, στα 160 μέτρα βάθος

Σύμφωνα με την επικοινωνία του με παραπλέοντα σκάφη παρουσίαζε κλίση, το απόγευμα της 10/11/1975 χάθηκε “ξαφνικά”. Πολλές θεωρίες έχουν αναπτυχθεί για τα αίτια της βύθισης του άλλα καμιά δεν έχει τεκμηριωθεί Έπαθε μετατόπιση φορτίου; κόπηκε; υπήρχαν “κουσούρια” από προηγούμενες ζημίες; κάνεις δεν ξέρει Το ναυάγιο και ο τρόπος που έγινε δημιούργησαν έναν θρύλο Πάρα πολλά είναι τα σχετικά sites και σημαντική η βιβλιογραφία γι’ αυτό  . To 1995 ανελκύστηκε η καμπάνα της πλώρης του ενώ έχουν ανελκυστεί και κάποιες από τις βάρκες του.

Στην περιοχή του ναυαγίου υπάρχει ο φάρος Splitrock που βρίσκεται στη βόρεια ακτή της λίμνης Superior. Ο φάρος ολοκληρώθηκε το 1909 ύστερα από μια μεγάλη κακοκαιρία τον Νοέμβριο του 1905 η οποία βούλιαξε 29 σκάφη. Ο φάρος αυτός σταμάτησε η λειτουργία του το 1969 όποτε και ανακηρύχτηκε ιστορικό μνημείο των ΗΠΑ. Όταν βυθίστηκε το Fitzgerald πολλοί απέδωσαν το συμβάν στο ότι ο φάρος ήταν σβηστός και από τότε κάθε χρόνο γίνονται εκδηλώσεις εις μνήμην των νεκρών του ναυαγίου που κορυφώνονται με τιμητική λειτουργία του φάρου την ώρα που εικάζεται ότι συνέβη το ναυάγιο. Tο ναυάγιο του Edmund Fitzgerald οδήγησε σε αλλαγές στους κανονισμούς τόσο στη ναυσιπλοΐα, όσο και στις μετασκευές στα πλοία αυτού του τύπου. Ακόμα και σήμερα, η μνήμη των θυμάτων τιμάται στην περιοχή, στο Great Lakes Shipwreck Museum στο Μίσιγκαν.

Η ΛΑΙΚΗ ΜΝΗΜΗ ΑΠΟΤΥΠΩΣΕ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΣΕ ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

Στη λαϊκή μνήμη η τραγική ιστορία του Edmund Fitzgerald αποτυπώθηκε από το τραγούδι του Gordon Lightfoot, “The Wreck of Edmund Fitzgerlad” το οποίο έγραψε και κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 1976.

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

ΠΛΗΡΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [2.64 MB]

 ¨

Visited 22 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *