Σε παλαιότερο άρθρο μου στο News247 αλλά και στην προσωπική μου ιστοσελίδα σχετικά με την ροή Marangoni που συμβαίνει στη φύση , είχαμε αναλύσει το “παράξενο” πάγωμα της σαπουνόφουσκας , ενω παράλληλα είχα αναφέρει ότι και τα έντομα κατά την κίνηση τους εκκρίνουν από την κοιλιά τους μία ουσία που μειώνει την επιφανειακή τάση του νερού πίσω από το σώμα τους (ενδεικτική μείωση από 73dyn/cm σε 50 dyn/cm που στο έντομο Microvelia προσδίδει ταχύτητα 17 cm/sec) και έτσι προωθούνται προς τα εμπρός. Δηλαδή εκμεταλλεύονται και αυτά την ροή Marangoni .
Τα έντομα πάντως πάνω στο νερό μπορούν να σχηματίσουν και χαμογελαστά πρόσωπα …. 🙂
Χάρη στην επιφανειακή #τάση και τα λεπτά πόδια το #έντομο «περπατάει» πάνω από την επιφάνεια του νερού. Παρατηρείστε ότι εκεί που τα πόδια του αγγίζουν το νερό, σχηματίζονται κοιλότητες που λειτουργούν ως καθρέφτες. Βλέπετε το χαμογελαστό πρόσωπο; Περισσότερα στο @News247gr pic.twitter.com/3sezuPvhHb
— KolydasΤ (@KolydasT) November 9, 2021
Ας δούμε πρώρα ένα αρχικό βίντεο για το θέμα της κίνησης των εντόμων στο νερό και ας δώσουμε κάποιες επιπλέον πληροφορίες
Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.
If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.
Το φαινόμενο αυτό το μελέτησαν επισταμένως οι ερευνητές του Τεχνολογικού Ιδρύματος της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) και άλλων Πανεπιστημίων , οι οποίοι μάλιστα δημιούργησαν ένα ρομποτικό ανάλογο “έντομο” που περπατά στην επιφάνεια χωρίς να βουλιάζει.
Οι επιστήμονες γνώριζαν ότι τα έντομα μπορούν να παραμένουν στην επιφάνεια λόγω της επιφανειακής τάσης -την ιδιότητα της επιφάνειας να συμπεριφέρεται ως ελαστική μεμβράνη και να μην επιτρέπει στα λεπτά πόδια των εντόμων να εισχωρήσουν ανάμεσα στα μόρια του νερού. Αλλά ο μηχανισμός με τον οποίο προωθούνται στην επιφάνεια –με ταχύτητα έως και 1,5 μέτρα το δευτερόλεπτο- δεν είχε μέχρι σήμερα ανακαλυφθεί. Το μόνο σίγουρο, σύμφωνα με την αρχή διατήρησης της ορμής, είναι ότι για να αποκτήσει ένα σώμα ορμή προς τα εμπρός πρέπει να ωθήσει προς τα πίσω το υλικό πάνω στο οποίο κινείται.
Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.
If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Σεούλ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Harvard , στο παραπάνω βίντεο ανακάλυψαν ότι το μεσαίο ζευγάρι ποδιών στα έντομα που περπατούν στο νερό δημιουργεί στροβίλους σχήματος U, μερικά χιλιοστά κάτω από την επιφάνεια, οι οποίοι μεταφέρουν ορμή προς τα πίσω. Το φαινόμενο παρατηρήθηκε με κάμερες υψηλής ταχύτητας που κατέγραφαν την κίνηση των εντόμων σε νερό που περιείχε σωματίδια χρωστικής, ώστε οι στρόβιλοι να γίνονται ορατοί. Το Robostrider, αν και δεν διαθέτει τη χάρη των εντόμων, αποδεικνύει ότι η θεωρία είναι σωστή. Το ρομπότ κατασκευάστηκε από ένα κουτί αναψυκτικού, με συρμάτινα μεσαία πόδια που συνδέονται σε μια τροχαλία με ένα λάστιχο.
Είναι πάντως μικρότερο σε μέγεθος από το μεγαλύτερο έντομο που περπατά στο νερό, ένα μέλος της οικογένειας Gerridae στο Βιετνάμ που βλέπουμε παραπάνω το οποίο έχει μήκος 20 εκατοστά!!!