TOP STORIES TOP VIDEOS Web TV Αρθρογραφια Προγνώσεις

Επεσε τὸ πούσι ἀποβραδὶς….5 Νοεμβρίου 2021

Μια καταπληκτική ομίχλη μεταφοράς  παρουσιάστηκε σήμερα στην Άνδρο (η παρακάτω φωτογραφία απο τα Γιάλια την παραλία των Στενιών ) καθώς και σε άλλες περιοχές του Αιγαίου, όπως και της ηπειρωτικής χώρας

Αυτό το φαινόμενο ειδικά για την περιοχή της Άνδρου συμβαίνει όταν η θερμοκρασία του εδάφους είναι  πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και η ομίχλη σχηματίζεται από την μεταφορά υγρού και σχετικά θερμού αέρα πάνω από ψυχρότερη επιφάνεια. Η περίπτωση αυτή είναι περισσότερο συνήθης στην επιφάνεια της θάλασσας γι΄ αυτό και ονομάζεται ομίχλη θαλάσσης

Απαραίτητος όμως όρος δημιουργίας της είναι η ψυχρή επιφάνεια ξηράς ή θάλασσας να είναι τόσο ψυχρή που να μπορεί να κατεβάσει την θερμοκρασία του υπερκείμενα διερχόμενου θερμού και υγρού αέρα κάτω από το σημείο δρόσου του. 

Στη θάλασσα, η θερμοκρασία ήταν  στους 19.5 βαθμούς ίσως τοπικά και χαμηλότερη . Οι άνεμοι στα κατώτατα στρώματα της ατμόσφαιρας έφεραν μέχρι την ακτή θερμό αέρα, γεμάτο υδρατμούς. Όταν ο θερμός και υγρός αέρας ήρθε σε επαφή με την  θάλασσα κοντά στην ακτή, η θερμοκρασία του έπεσε με αποτέλεσμα να υγροποιηθούν οι υδρατμοί και να σχηματίζουν ομίχλη. Η ομίχλη αυτή ονομάζεται «ομίχλη οριζόντιας μεταφοράς» επειδή οι υδρατμοί μετακινούνται οριζόντια από τη θάλασσα  προς τη στεριά.

Δορυφορική (5/11). Διακρίνεται η ομίχλη να καλύπτει Κεντρικές και Βόρειες Κυκλάδες

Οι ομίχλες αυτές σχηματίζονται κατά μήκος των ακτών, στις οποίες οι επικρατούντες άνεμοι και άλλοι παράγοντες συντελούν στην ανατάραξη της επιφάνειας της θάλασσας,  έτσι ώστε ψυχρότερο νερό ν΄ ανέρχεται στην επιφάνειά της. Βέβαια στη γενικότερη ροή της ατμόσφαιρας σήμερα είχαμε και ομίχλες μεταφοράς , ακτινοβολίας , ενώ παράλληλα πέρασε μια διαταραχή που προκάλεσε ασθενή τοπικά φαινόμενα σχεδόν παντού. Γενικότερα εάν κατά τη διάρκεια της ημέρας ο άνεμος αρχίσει να φυσάει κατά μήκος της ακτής από τη θάλασσα, η ομίχλη της θάλασσας μπορεί να εισχωρήσει στην ενδοχώρα. Όταν μπει όμως η ομίχλη στην ενδοχώρα θερμαίνεται  και έτσι διαλύεται. Η θαλάσσια ομίχλη μεταναστεύει μόνο 10-20 χλμ το πολύ μέσα στην ενδοχώρα και αυτό κυρίως στα Βόρεια Γεωγραφικά πλάτη.

Στενιές Άνδρου 5-11-2021

Η ομίχλη “οριζόντιας μεταφοράς” μπορεί να σχηματισθεί και σε μεγάλης έκτασης αέρια μάζα όταν λόγω κατανομής των βαρομετρικών πιέσεων (κατά συνέπεια και της φοράς των ανέμων) κινείται από χαμηλότερα (άρα θερμότερα) γεωγραφικά πλάτη σε υψηλότερα (άρα ψυχρότερα). Τότε ο αέρας αυτός μπορεί να κορεσθεί εύκολα καθώς φθάνει πάνω από θάλασσες εύκρατων πλατών

Δορυφορική (6/11). Διακρίνεται η ομίχλη να καλύπτει κατά κανόνα τη θάλασσα και όχι τόσο το εσωτερικό των νησιών

ΤΟ VIDEO

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορούμε να παρατηρήσουμε και την πρωινή και την απογευματινή ομίχλη στο χωριό μου τις Στενιές Άνδρου  . Θερμές ευχαριστίες στον Γιάννη Μπουκουβάλα που μας χαρίζει ελεύθερα το υλικό από toν μετεωρολογικό σταθμό και τις κάμερες της ιστοσελίδας του χωριού μας μέσα από το Stenies.gr  

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

Γαύριο 5-11-2021- Ioannhs Vitalioths

Ομίχλη μεταφοράς και ακτινοβολίας
Η ομίχλη που σημειώθηκε σήμερα ήταν κατά κανόνα «ομίχλη οριζόντιας μεταφοράς» επειδή οι υδρατμοί μετακινούνται οριζόντια από τη θάλασσα στη στεριά. Είναι ένα σπάνιο φαινόμενο, και σε τόσο μεγάλη έκταση έχει συμβεί στην Ελλάδα μόνο πέντε με έξι φορές στα 35 χρόνια της καριέρας μου.

Πολύ πιο συνηθισμένη στην Ελλάδα είναι η «ομίχλη ακτινοβολίας», συχνότατη μάλιστα σε περιοχές όπως η Τρίπολη, η Λάρισα και η Κοζάνη. Η ομίχλη αυτή δημιουργείται από την ψύξη υγρού αέρα όταν έρθει σε επαφή με παγωμένο έδαφος. Εμφανίζεται συχνότερα τα βράδια με ξαστεριά, οπότε το έδαφος ακτινοβολεί στο Διάστημα περισσότερη θερμότητα και παγώνει έτσι ταχύτερα. Η ομίχλη που κάλυψε το προηγούμενο διήμερο την Αττική και πολλές περιοχές των Κυκλάδων και της Κεντρικής Ελλάδος ήταν στην πραγματικότητα ένας συνδυασμός ομίχλης μεταφοράς και ομίχλης ακτινοβολίας. Ομίχλη μεταφοράς είχε σχηματιστεί στο Σαρωνικό τον Απρίλιο του 1998, οπότε είχαμε συγκρούσεις πλοίων λόγω χαμηλής ορατότητας.

Και κλείνουμε με την ανάρτηση της Μαργαρίτας Κορκοδείλου  από το Συνετί

Ανδρος -Συνετί 5-11-2021

Visited 11 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *