TOP STORIES TOP VIDEOS Web TV Αρθρογραφια Κοινωνία Προγνώσεις

Τρείς λαλούν….Apollo, Νέαρχος, Gloria

Πριν από λίγα χρόνια οι μετεωρολογικές δορυφορικές εικόνες αλλά και πολλά προγνωστικά προϊόντα αποτελούσαν ταμπού και συνοδεύονταν από πολλούς περιορισμούς. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα στην Ευρώπη  η πρόσβαση των πολιτών να είναι  δαπανηρή και ουσιαστικά απρόσιτη .Οι ανάγκες για ενημέρωση του κοινού ειδικότερα στα θέματα προστασίας και ενημέρωσης για τα έντονα καιρικά φαινόμενα καθώς και η ανάληψη μεγάλων προγραμμάτων της ΕΕ όπως το Copernicus,  διεύρυναν το άνοιγμα των δεδομένων. H  ΕΕ συνήψε μεγάλες συμφωνίες χρηματοδότησης και οι πόροι κατευθύνθηκαν σε μεγάλους Οργανισμούς όπως προς την  ESA ( Ευρωπαϊκή Επιτροπή Διαστήματος) τον EUMETSAT ( Ευρωπαικό Οργανισμό Δορυφόρων) και ECMWF ( Ευρωπαικό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων προγνώσεων . Οι οργανισμοί αυτοί “αναγκάστηκαν’ να ανοίξουν ελεύθερα τα δεδομένα τους για το κοινό. Παράλληλα κινήσεις έγιναν  και από πλευράς ιδιωτών, καθώς στη Μετεωρολογία αλλά και σε άλλους τομείς οι προγραμματιστικές διεπαφές (APIs – Application Programming Interface) επιτρέπουν τη δημιουργία mash-ups πληροφορίας και μάλιστα σε πραγματικό χρόνο, με σύγχρονες τεχνικές οπτικοποίησης .Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα  οι πολίτες πλέον να έχουν πρόσβαση σε πολλές έγκυρες και αξιόπιστες πηγές πληροφόρησης και γνώσης , ακόμη και σε πηγές που χρησιμοποιούν και οι κρατικοί φορείς .

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

Δορυφορική απεικόνιση της κακοκαιρίας “Apollo” στις 28-10-2021 στην Κεντρική Μεσόγειο 

Μια διαδικτυακή πύλη που ιδρύθηκε από τον Ίβο Λουκάτσοβιτς τον Νοέμβριο του 2014 επρόκειτο να φέρει την “επανάσταση” στον χώρο της Μετεωρολογίας με καιρικές προβλέψεις που βασίζονται σε δεδομένα από τα πλέον έγκυρα μοντέλα όπως είναι το GFS, το ECMWF , το NEMS από την Ελβετική εταιρεία Meteoblue και το ICON από την Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία , καθώς και πραγματικού καιρού όπως το παραπάνω βίντεο . Αυτή η πύλη –που δεν είναι άλλη από το γνωστό μας WINDY επικεντρώθηκε στην κίνηση του αέρα, ενώ τώρα υπάρχουν πάρα πολλές βασικές μετεωρολογικές παράμετροι, όπως θερμοκρασίαπίεσησχετική υγρασία, βάση νεφών καθώς και επιπλέον πάνελ με τα πιο προηγμένα δεδομένα. Η κίνηση του αέρα βασίζεται στο έργο ανοιχτού κώδικα Earth του Κάμερον Μπεκάριο. Η Windy όπως πιθανόν γνωρίζετε είναι τσεχική εταιρεία που παρέχει διαδραστικές υπηρεσίες πρόγνωσης καιρού για όλο τον κόσμο. Κατά την προσωπική μου άποψη αποτελεί την κορυφαία ελεύθερη και αξιόπιστη πύλη καιρού. Χρησιμοποιεί κορυφαία προγνωστικά μοντέλα σε όλο τον κόσμο και είναι ο σύντροφος του ερασιτέχνη αλλά και του επαγγελματία μετεωρολόγου.  H εταιρεία το 2019, συγκέντρωσε περίπου μισό εκατ. ευρώ από εθελοντικές οργανώσεις και από 55.000 δωρητές.

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

Με το Windy ο μέσος πολίτης πατώντας τον σύνδεσμο εδώ μπορεί να δει ταυτόχρονα και τα 4 βασικά μοντέλα για το τι προβλέπουν για μια συγκεκριμένη περιοχή . Αν λόγου χάριν  Πατήστε εδώ  θα διαπιστώσετε και απο μόνοι σας ποιο μοντέλο πάει πιο καλά και πιο τελικά  επαληθεύεται  . Επίσης,  μια σημαντική καινοτομία του Windy είναι οτι έχει πλέον ενσωματώσει τις επίσημες προγνώσεις επικίνδυνων καιρικών φαινομένων , όπως αυτές εκδίδονται από τις επίσημες Μετεωρολογικές Υπηρεσίες.

Ο ΝΕΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΩΝ

Όλες αυτές οι αλλαγές έχουν οδηγήσει προφανώς σε αλλαγή του ρόλου των επαγγελματιών- γιατί όχι και των ερασιτεχνών μετεωρολόγων- σχετικά με το αντικείμενο της εργασίας ή του χόμπι τους αντιστοίχως . Στην διάχυση της ενημέρωσης για τον καιρό το κυριότερο στοιχείο που πρέπει να διαθέτει ο επιστήμονας είναι η υπευθυνότητα , η τήρηση κανόνων δεοντολογίας και η αξιοπιστία του λόγου του . Η επιστημοσύνη (μπορεί να) ακολουθεί δεύτερη .

Παρά την μεγάλη πρόοδο που έχουμε κάνει τεχνολογικά , σήμερα κάθε άλλο παρά σωστή εικόνα και πληροφόρηση δώσαμε προς τους πολίτες, όπως ανάρτησα στο παραπάνω τουί. Για μια κακοκαιρία που προς το παρόν δεν φαίνεται να μας επηρεάζει σημαντικά,  έχουν δοθεί 3 διαφορετικά ονόματα . Η ΕΜΥ χρησιμοποιεί την επίσημη ονομασία της Ιταλικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας “Apollo” όπως έχει συμφωνηθεί από τα μέλη της Eumetnet , το Εθνικό Αστεροσκοπείο /Meteo την ονομάζει “Νέαρχος” και ο παρουσιαστής καιρού της ΕΤ-3 την ονομάζει “GLORIA” .

Δεν μπορώ να ξέρω γιατί γίνονται αυτές οι ενέργειες , αν αποσκοπούν σε  κάτι και γιατί τελικά ο καθένας “κάνει του κεφαλιού του” χωρίς να υπακούει σε κάποιους κοινούς κανόνες  που σαν χώρα έχουμε ήδη θέσει την εφαρμογή τους από φέτος . Μπορεί οι ονομασίες κακοκαιριών παλαιότερα να ξεκίνησαν μεμονωμένα (στην Ευρώπη από το 2015 μεταξύ Βρετανίας-Ιρλανδίας και το 2017 από το ΕΑΑ στην Ελλάδα ) όμως τώρα που ήδη υπάρχουν διακρατικές συμφωνίες μεταξύ όλων των κρατών αυτές θα πρέπει να τηρηθούν.  Δεν ωφελεί πουθενά αυτή η “πολυφωνία ” η οποία τελικώς αποπροσανατολίζει τους πολίτες  Η συγκεκριμένη περίπτωση βέβαια δεν αποτελεί  παρά την κορυφή του παγόβουνου , ειδικά στο κομμάτι των προειδοποιήσεων του κοινού και την ενημέρωση του πολίτη. Πώς θα μπορέσουμε να βάλουμε κάτω τα σοβαρότερα προβλήματα που υπάρχουν στον χώρο της Μετεωρολογίας όταν τα “κάνουμε ρόιδο” για τις απλές ονομασίες  των κακοκαιριών;  Τα κυριότερα προβλήματα είναι άλλα  για τα οποία θα μιλήσουμε αναλυτικά σε άλλο άρθρο. Κοινή λογική , σύμπνοια και συνεργασίες χρειαζόμαστε . Υπάρχει άραγε ;

Θ.Ν. Κολυδάς

 

Visited 1 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *