TOP STORIES Web TV Αρθρογραφια Κοινωνία Προγνώσεις

Ψύχρα και ύψη βροχής κάτω από τα κανονικά- Η μεσοπρόθεσμη πρόγνωση του καιρού

Με θερμοκρασίες κάτω από τα κανονικά επίπεδα θα κυλήσουν οι επόμενες ημέρες του Οκτωβρίου , ενώ και οι βροχές θα είναι περιορισμένες κυρίως στην Ανατολική νησιωτική χώρα. Ο καιρός πάντως αλλάζει από το Σάββατο με βροχές στα βορειοδυτικά και την Κυριακή και Δευτέρα σε πολλές περιοχές. Τα ύψη βροχής αν και δεν θα είναι πολύ μεγάλα χρειάζεται να βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση ειδικά στις πληγείσες περιοχές από τις πυρκαγιές και της ήδη επιβαρυμένης κατάστασης από την προηγούμενη κακοκαιρία.

Η απουσία των βροχοπτώσεων στην νοτιοανατολική Ευρώπη και την χώρα μας οφείλεται στον εκτεταμένο αντικυκλώνα (βαρομετρικό υψηλό) που θα καλύπτει μεγάλο μέρος της Γηραιάς ηπείρου .  Στην Ευρώπη υπάρχουν δύο αντικυκλώνες , ο Αζορικός και ο Σιβηρικός και αυτά τα δύο κέντρα υψηλών πιέσεων καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό το κλίμα τόσο της χώρας μας, όσο και ολόκληρης της Ευρώπης κυρίως κατά τους  χειμερινούς μήνες. Από την θέση τους εξαρτάται η κατάβαση των ψυχρών μαζών από βορειότερα, με συνέπεια τις ψυχρές εισβολές και τις χιονοπτώσεις.  Η θέση του Αζορικού αντικυκλώνα είναι περίπου πάνω από τις Νήσους Αζόρες δυτικά της Πορτογαλίας. Συνήθως η έκτασή του είναι περιορισμένη, ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις που επεκτείνεται σημαντικά όπως τον Νοέμβριο του 2015 ,  Οκτώβριο του 2016 και τον Ιανουάριο 2020 , όπου ο αντικυκλώνας πήρε αρκετά μεγάλες διαστάσεις και έφτασε σχεδόν ως την χώρα μας. Όπως συμβαίνει με όλους τους αντικυκλώνες, όταν αυτός επηρεάζει μια περιοχή, τότε εκεί έχουμε απουσία βροχοπτώσεων και κατά κανόνα επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες.

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

Όπως μπορείτε να παρατηρήσετε στο παραπάνω βίντεο ο αντικυκλώνας (Η) επεκτείνεται από τη δυτική έως και την ανατολική Ευρώπη δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο έναν τεράστιο εμποδισμό (Blocking) . Έτσι τα συστήματα της Βορειοδυτικής Ευρώπης εμποδίζονται να κινηθούν νοτιότερα και έτσι δεν μπορούν να προκαλέσουν βροχές προς τα Βαλκάνια και τη χώρα μας . Αυτό πρακτικά σημαίνει οτι οι ελπίδες μας για άμεσες βροχές περιορίζονται μόνο στην δράση των χαμηλών που δημιουργούνται στις ακτές της Σύρτης (Τυνησία-Λιβύη) τα οποία έχουν την τάση να κινηθούν ανατολικά -βορειοανατολικά , τα οποία όμως εμποδίζονται από τον αντικυκλώνα.

Ένα τέτοιο χαμηλό δημιουργείται την Κυριακή το οποίο θα επηρεάσει τη δυτική Ελλάδα το διήμερο Κυριακής και Δευτέρας όχι όμως σημαντικά . Αυτού το τύπου πάντως τα συστήματα θέλουν πολλή προσοχή και στην ΕΜΥ τα παρακολουθούμε με ιδιαίτερη προσοχή  διότι η προβλεψιμότητά τους κατά κανόνα δεν είναι τόσο καλή , ενω υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που προκαλούν ραγδαίες βροχοπτώσεις .

Κατά τα άλλα η διάταξη των συστημάτων είναι τέτοια που την Κυριακή θα εντείνουν  την ψυχρή μεταφορά αερίων μαζών από τα Βόρεια Βαλκάνια και αυτό θα οδηγήσει και σε πτώση της  θερμοκρασίας κυρίως στα βόρεια με φαινόμενα βορείου ρεύματος στα ανατολικά (κατά κανόνα ασθενή)  .

Σε γενικές γραμμές φαίνεται να επαληθεύονται τα προγνωστικά θερμοκρασιών για τιμές κάτω από τα κανονικά επίπεδα που έδιναν τα δεδομένα της 1ης Οκτωβρίου του ECMWF .

Για τις επόμενες μέρες που θα ακολουθήσουν και συγκεκριμένα από τις 25 Οκτωβρίου έως 31 Οκτωβρίου η τάση της  θερμοκρασίας είναι να διατηρηθεί σε επίπεδα κάτω από τα κανονικά σε όλη τη χώρα κατά 1-1,5 βαθμούς Κελσίου. Όπως παρατηρούμε στον χάρτη που ακολουθεί,  από πλευράς βροχοπτώσεων υπάρχει η τάση για χαμηλότερες τιμές από το κανονικό στο Ανατολικό Αιγαίο , τα Δωδεκάνησα , τη Θεσσαλία και σε μέρος της Κεντρικής Μακεδονίας . Στις υπόλοιπες περιοχές προβλέπονται ύψη βροχής κοντά ή λίγο κάτω από τις κανονικές τιμές.

Χαρακτηριστικές είναι οι πολλές βροχές στα βόρεια της Ευρώπης , αλλά και το μέγιστο που εμφανίζεται στην περιοχή της Σύρτης που όπως αναφέραμε προηγουμένως θα “γεννά” και θα συντηρεί βαρομετρικά χαμηλά σχεδόν στάσιμα .

Στη συνέχεια παρακάτω μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι στο χρονικό διάστημα από τις 31 Οκτωβρίου έως και τις 6 Νοεμβρίου οι θερμοκρασίες θα κυμαίνονται πλέον σε επίπεδα λίγο πάνω από τα κανονικά σε όλα τα ηπειρωτικά και σε κανονικά στις υπόλοιπες περιοχές . Οι βροχοπτώσεις θα βρίσκονται σε κανονικές τιμές στη βόρεια Ελλάδα και λίγο κάτω από τα κανονικά κατά 10 με 20 mm στις υπόλοιπες περιοχές (κυρίως στο Ανατολικό Αιγαίο) .

Για βροχοπτώσεις σε χαμηλότερες τιμές συνηγορεί και το ατμοσφαιρικό μοντέλο που είδαμε στην αρχή του άρθρου . Η γενική εικόνα πάντως για τον Νοέμβριο είναι οτι οι θερμοκρασίες θα βρίσκονται σε επίπεδα πάνω από τα κανονικά έως και 1 βαθμό σε όλα τα ηπειρωτικά και το Ιόνιο και κανονικές τιμές για το Αιγαίο. Οι βροχές θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται σε τιμές κάτω από τα κανονικά επίπεδα με τις χαμηλότερες αποκλίσεις στο Ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα. Για τις πολυπόθητες βροχές αλλά και γενικότερα για την μακροπρόθεσμη τάση του καιρού θα επανέλθουμε σε λίγες μέρες ως συνήθως . Και θυμηθείτε .  ” Ο μήνας χάνει τα νερά , ο χρόνος δεν τα χάνει “ όπως λέει ο (πάντα)  σοφός λαός μέσα απο τις παροιμίες του .

Visited 29 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *