TOP STORIES TOP VIDEOS Web TV Αρθρογραφια Κοινωνία

Εντοπίστηκε το ναυάγιο του ιστορικού σκάφους ”BEAR” -Δόθηκε τέλος στο μυστήριο δεκαετιών

Στις 14 Οκτωβρίου 2021 με δελτίου τύπου στη Βοστώνη, η Αντιπλοίαρχος Nancy Hann, εκ μέρους της NOAA και της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι το Ναυάγιο του πλοίου της ακτοφυλακής των ΗΠΑ με το όνομα «Βear» -το οποίο χάθηκε κατά τη διάρκεια θαλασσοταραχής το 1963- βρέθηκε περίπου 90 μίλια νότια του Ακρωτηρίου Sable, στη  Nova Scotia.

U.S. Revenue Cutter Bear in the Arctic. (USCG)

Για σχεδόν δύο δεκαετίες, μια ομάδα ερευνητών από το NOAA, την ακτοφυλακή των ΗΠΑ και συνεργαζόμενα ακαδημαϊκά ιδρύματα είχαν συνεχή συνεργασία και προσπαθούσαν να λύσουν το μυστήριο του τελευταίου τόπου «ανάπαυσης» του ιστορικού πλοίου Bear των ΗΠΑ (USRC).

Πλάγια σάρωση της εικόνας του ναυαγίου από το 2019 με σόναρ , το οποίο οι ερευνητές της NOAA και του Λιμενικού Σώματος διαπίστωσαν ότι είναι το χαμένο πλοίο Bear (NOAA/USCG)

ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ Η «ΑΡΚΟΥΔΑ»-BEAR

Αγορασμένο από την αμερικανική κυβέρνηση το 1884, το Bear θεωρείται ένα από τα πιο ιστορικά και σημαντικά πλοία στην ιστορία των ΗΠΑ και της ακτοφυλακής της . Το πλοίο τέθηκε σε υπηρεσία από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ως μέρος του στόλου διάσωσης για την αποστολή  στην Αρκτική το 1884 και έγινε παγκοσμίως γνωστό ως το σκάφος που διέσωσε τους λίγους επιζώντες αυτής της αποστολής.

Το πλοίο παραχωρήθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών στην υπηρεσία ακτοφυλακής για την Αρκτική το 1885 και για 41 χρόνια περιπολούσε την Αρκτική, σώζοντας ζωές στην απομακρυσμένη και αφιλόξενη παγωμένη  περιοχή. Το πιο αξιοσημείωτο ήταν το γεγονός ότι μεταξύ 1886 και 1895, στο Bear καπετάνιος ήταν ο Mike Healy, ο πιο διάσημος καπετάνιος στην ιστορία της αμερικανικής ακτοφυλακής, ο οποίος, ως γιος σκλάβου φυτείας, ήταν ο πρώτος Αφροαμερικανός που κατόρθωσε να κυβερνήσει ένα πλοίο των ΗΠΑ – παρόλο που στα χαρτιά παρουσιαζόταν ως λευκός, επειδή ο πατέρας του ήταν ιδιοκτήτης φυτείας και δεν αποκάλυψε ποτέ την καταγωγή του .

Captain Michael A Healy, USRC Bear.

Το Bear έκανε πολλές προσπάθειες διάσωσης κατά τη διάρκεια αυτής της θητείας, συμπεριλαμβανομένης της Overland Rescue του 1897, μιας από τις μεγαλύτερες αποστολές διάσωσης στην ιστορία της ακτοφυλακής.

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

Η Overland Expedition, ήταν ένα μακρύ ταξίδι το 1897-8, από τρεις αξιωματικούς της Ακτοφυλακής των Ηνωμένων Πολιτειών (που τότε ονομαζόταν U.S. Revenue Cutter Service), με τη βοήθεια δύο πολιτών, που χρησιμοποίησαν έλκηθρα και ταράνδους για να διασώσουν περισσότερους από 250 φαλαινοθήρες που είχαν παγιδευτεί στον Αρκτικό Ωκεανό από τους πάγους γύρω από τα πλοία τους.

1897 Overland Expedition approaches whalers trapped in the Arctic ice-. Image courtesy of the U.S. Coast Guard.

Το Bear μετά τις αποστολές του ως πλοίο ακτοφυλακής, πωλήθηκε σε ιδιοκτήτη επιχείρησης που σχεδίαζε να το μετατρέψει σε μουσείο και εστιατόριο στην προκυμαία της Φιλαδέλφειας. Το πλοίο όμως κατά την διάρκεια της ρυμούλκησης προς το νέο του αγκυροβόλιο  χάθηκε στη θάλασσα και κανένας δεν είχε βρει στοιχεία που να μαρτυρούν την θέση του ναυαγίου.

USS BEAR (AG-29) Bay of Whales, Antarctica in 1941 Copyright Owner: Naval History and Heritage Command

Μετά από προσπάθειες και μελέτες που διήρκεσαν πάνω από δύο δεκαετίες το 2019, μια ομάδα του προγράμματος NOAA Ocean Exploration και του προγράμματος NOAA National Marine Sanctuaries Maritime Heritage, χαρτογράφησε 62 τετραγωνικά μίλια βυθού και βρήκε δύο στόχους για περαιτέρω εξερεύνηση. Οι ερευνητές της USCG και της NOAA επέστρεψαν στη θάλασσα φέτος πριν από λίγο καιρό με το ερευνητικό σκάφος Sycamore του USCG, αυτή τη φορά με ένα προηγμένο τηλεχειριζόμενο όχημα (ROV) εξοπλισμένο με υποβρύχιες βιντεοκάμερες υψηλής ανάλυσης. Παρόλο που οι συνθήκες βιντεοσκόπησης στο σημείο του ναυαγίου ήταν δυσμενείς, η ομάδα μπόρεσε να συλλέξει αρκετά βίντεο και φωτογραφίες επαρκείς για να παράσχει την τεκμηρίωση που απαιτείτο για τον εντοπισμό του ναυαγίου.

Περισσότερα εδώ

Πηγή : NOAA

Visited 1 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *