TOP STORIES TOP VIDEOS Web TV Αρθρογραφια Προγνώσεις

Η εξέλιξη της κακοκαιρίας “Ballos” -Πρόγνωση 5 ημερών από 15 Οκτωβρίου 2021

Δύσκολες αναμένονται οι επόμενες ώρες, καθώς τα έντονα φαινόμενα της κακοκαιρίας  θα συνεχίσουν να πλήττουν τις περισσότερες περιοχές της χώρας.Φυσικά δεν χρειάζεται πανικός . Τρία είναι τα βασικά κύματα (διαταραχές) που θα επηρεάσουν την χώρα μας τις επόμενες ώρες. Tο πρώτο κύμα αφορά τις περιοχές της βόρειας Ελλάδος ανατολικά της Θεσσαλονίκης και καταλήγει μέχρι τα Δωδεκάνησα το οποίο θα διαχωριστεί σε δύο υποπεριοχές.

Κακοκαιρία Μπάλλος:

Το δεύτερο κύμα στη δορυφορική βρίσκεται ΝΔ της Πελοποννήσου και θα κινηθεί Α-ΒΑ ακολουθώντας την πορεία που έχουμε σημειώσει στον χάρτη, Αυτή η διαταραχή θα επηρεάσει την Αττική λίγο μετά τα μεσάνυχτα και πριν το ξημέρωμα της Παρασκευής. Ακολούθως θα επηρεαστεί η Κεντρική και Νότια Εύβοια. Η βόρεια Εύβοια θα επηρεαστεί σε μικρότερο βαθμό , αλλά αυτό δεν πρέπει να μας εφησυχάζει λόγω των γνωστών προβλημάτων με τις πυρκαγιές .Η τρίτη διαταραχή θα ακολουθήσει την πορεία που έχουμε σημειώσει, θα ενσωματωθεί με την δεύτερη που θα την ακολουθήσει και μέχρι το βράδυ θα συνεχίσει να επηρεάζει τη δυτική και τη νότια Πελοπόννησο.

ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ 23:00

Κακοκαιρία Μπάλλος:

Οι καταιγίδες σε τοπικό επίπεδο οι κορυφές των καταιγιδοφόρων νεφών στα δυτικά ξεπερνούν τα 10 km σε ύψος, που  αυτό σημαίνει πρακτικά ότι τα καταιγιδοφόρα νέφη είναι πιο ανεπτυγμένα και μπορούν να προκαλέσουν πολλή βροχή αλλά και χαλάζι

Κακοκαιρία Μπάλλος:

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στην Αττική το μεσημέρι της Πέμπτης οι καταιγίδες παρουσίασαν μεγάλη εμμονή και ραγδαιότητα που ξεπερνούσε τοπικά τα 50 mm βροχής ανά ώρα. Αναλύοντας την ηχώ του ραντάρ αναφέραμε την εκτίμησή μας για πάνω από 100 χιλιοστά βροχής , ενώ ο σταθμός του Τατοίου έδινε 85 και του Ελληνικού 66 χιλιοστά. Οι σταθμοί του ΕΑΑ επιβεβαιώσαν τις μετρήσεις του ραντάρ και διαπιστώσαμε ότι η περιοχή που επλήγη περισσότερο ήταν το κέντρο της Αθήνας καθώς είχαμε στους σταθμούς Πατησίων (147 χιλιοστά), Αμπελοκήπων (145 χιλιοστά) και Περιστερίου (139 χιλιοστά) βροχής . Υπενθυμίζουμε ότι 147 χιλιοστά βροχής σημαίνει 147 τόννοι νερού ανά κάθε στρέμμα γης . Η κακοκαιρία σε πολλούς θύμισε την αντίστοιχη στις 23 Οκτωβρίου του 1994 με τις πλημμύρες του Ποδονίφτη.

Πριν προχωρήσουμε γενική πρόγνωση ας αναφέρουμε και τον δείκτη επικινδυνότητας για την Παρασκευή ο οποίος προκύπτει από τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά δεδομένα υετού.

Κακοκαιρία Μπάλλος:
Κακοκαιρία Μπάλλος:

Σήμερα Παρασκευή στα βόρεια προβλέπονται ισχυρές βροχές και σποραδικές καταιγίδες ενώ στα ορεινά της Ηπείρου, της δυτικής και της κεντρικής Μακεδονίας θα σημειωθούν τοπικές χιονοπτώσεις. Στις υπόλοιπες περιοχές θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές που θα συνοδεύονται πρόσκαιρα από χαλαζοπτώσεις και ριπαίους ισχυρούς ανέμους. Από το απόγευμα τα φαινόμενα στα βορειοδυτικά και αργότερα στην Κρήτη θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι στα βόρεια θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 μποφόρ. Στην υπόλοιπη χώρα θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 6 με 7 και στα πελάγη 8 και πιθανώς στο Αιγαίο πρόσκαιρα 9 μποφόρ. Από τις απογευματινές ώρες θα στραφούν στα δυτικά βαθμιαία σε βόρειους 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία στα κεντρικά και τα βόρεια δεν θα ξεπεράσει τους 14 με 16 βαθμούς Κελσίου. Στην υπόλοιπη χώρα θα φτάσει τους 20 με 24 Κελσίου.

Καιρός Αττική

Κακοκαιρία Μπάλλος:

Στην Αττική προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές. Τα φαινόμενα τη νύχτα θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 6 και βαθμιαία 7 με 8 μποφόρ στρεφόμενοι το βράδυ σε νοτιοδυτικούς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός Θεσσαλονίκη

Κακοκαιρία Μπάλλος:

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις με ισχυρές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ:

Σαν σήμερα στις 15/10/2002 είχαμε υδροσίφωνα στο Ηράκλειο Κρήτης. Το 2009 ισχυρές βροχές με πλημμύρες στη Μεσσηνία και δημιουργήθηκε υδροσίφωνας στον Μεσσηνιακό κόλπο. Υδροσίφωνας στα Σφακιά Χανιών.

Visited 9 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *