TOP STORIES Αρθρογραφια Κοινωνία

Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός – Ποιές είναι οι Νέες και ποιές οι Παλαιές Πάτραι

Τις τελευταίες ημέρες μια πινακίδα σε κύριο δρόμο της Θεσσαλονίκης έγινε viral καθώς υπήρχαν τεράστιες ανακρίβιες σχετικά με τον Παλαιών Πατρών Γερμανό Όπως λέει, λοιπόν, η ταμπέλα ο Γερμανός πέθανε το 1826, μόνο που στην περιγραφή αναφέρει επίσης οτι : «υπήρξε πολιτικός και διετέλεσε δύο φορές Πρωθυπουργός και εκτελέστηκε στο Γουδί το 1922 ως συνυπεύθυνος της Μικρασιατικής Καταστροφής».Αν μάλιστα σαρώσετε τον κώδικα QR που συνοδεύει την πρώτη ταμπέλα θα βρεθείτε στο βιογραφικό του… Ιωάννη Τσιμισκή!

Η λάθος και η σωστή πινακίδα

Στο άρθρο μας δεν θα σας αναφέρουμε ποιός ήταν ο Παλαιών Πατρών Γερμανός , αλλά θα σας εξηγήσουμε γιατί υπάρχουν οι ονομασίες Νέαι Πάτραι και Παλαιαί Πάτραι . Οι Παλαιές Πάτραι είναι οι σημερινές, ενω οι Νέες είναι η σημερινή …Υπάτη ! . Οι Παλαιές Πάτραι κατά τη μυθολογία οφείλουν το όνομά τους από το όνομα του Πατρέα, οικιστή της πόλης. Επειδή αυτός συνένωσε τους  οικισμούς της Αρόης, της Άνθειας και της Μεσσάτιδος τους έδωσε το όνομα Πάτραι (πληθυντικός αριθμός). Το γιατί η Υπάτη ονομάστηκε Νέαι Πάτραι δεν είναι γνωστό .

Η ιστορία ξεκινά από πολύ παλιά όταν επί Ιουστινιανού (527 – 565 μ.Χ.) κτίσθηκε στην αρχαία ακρόπολη της Υπάτης φρούριο, για την απόκρουση επιδρομών, ενώ μετά τον 9ο αι. μ.Χ., η Υπάτη μνημονεύεται ως Νέαι Πάτραι της Ελλάδας και είναι έδρα μητρόπολης.  Αυτό το Δουκάτο των Νέων Πατρών ήταν ένα από τα κρατίδια που ιδρύθηκαν στην Ελλάδα μετά την κατάκτηση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας κατά την Δ’ Σταυροφορία, με κέντρο την πόλη των Νέων Πατρών, τη σημερινή Υπάτη, στην κοιλάδα του Σπερχειού, δυτικά της Λαμίας.  Ιδρύθηκε από τον Ιωάννη Α’ Δούκα, νόθο γιο του Μιχαήλ Β’ Δούκα, Δεσπότη της Ηπείρου.

Από τo 1204 οι Νέαι Πάτραι (Υπάτη) βρίσκονται στα χέρια των Φράγκων, μέχρι το 1218 που εκδιώχθηκαν από τον Δεσπότη της Ηπείρου Θεόδωρο Άγγελο Κομνηνό Δούκα. Οι επιθέσεις της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας σταδιακά μείωσαν τα εδάφη του Δουκάτου μέχρις ότου ότι απέμεινε από αυτό, έπεσε στα χέρια της Δημοκρατίας της Φλωρεντίας το 1390.

Η Υπάτη από το 1180 μέχρι το 1824 είχε επίσκοπο με τον τίτλο “Επίσκοπος Νέων Πατρών” και για αποφυγή σύγχυσης ο Μητροπολίτης Πατρών,  λεγόταν “Παλαιών Πατρών”

Το καταπληκτικό είναι ότι ο σημερινός βασιλιάς της Ισπανίας αποκαλείται μεταξύ των άλλων ως “Duque de Neopatria”, δηλαδή «Δουξ Νέων Πατρών». Ο τίτλος προέκυψε από τον Πέτρο Δ’ Αραγκόν της Ισπανίας, ο οποίος υπήρξε Δούκας Νέων Πατρών, δηλαδή Δούκας της σημερινής Υπάτης. Τίτλος που διατηρήθηκε από τους διαδόχους του!…

Σχετικά με το όνομα Γερμανός σας ενημερώνουμε οτι στην Εκκλησιαστική ιστορία το φέρουν οι κάτωθι

Πατριάρχες

Μητροπολίτες

Visited 143 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *