TOP STORIES Αρθρογραφια Κοινωνία Περιβάλλον & Ενέργεια Προγνώσεις

23 Αυγούστου 1990 – Βασιλικά Ευβοίας – 8 νεκροί από πλημμύρες

Μπορεί από τις φονικές πλημμύρες στην Εύβοια με τους οκτώ νεκρούς και τις ανυπολόγιστες υλικές ζημιές, να έχει περάσει μόλις ένας χρόνος από πέρσι , ωστόσο τα απομεινάρια παραμένουν εκεί και συνεχίζουν να σοκάρουν, ενώ οι κάτοικοι της περιοχής ζητούσαν απαντήσεις για το τι έφταιξε. Oι απαντήσεις δόθηκαν πολύ γρήγορα και δημοσιεύθηκαν τα επιστημονικά και τεχνικά αποτελέσματα και δεδομένα που αφορούσαν τις πλημμύρες που έπληξαν περιοχές της Εύβοιας στις 9 Αυγούστου 2020 . Άλλωστε η τοπογραφία των περιοχών και οι επικίνδυνες για πλημμύρες περιοχές περιγράφονταω πολύ αναλυτικά στο σχέδιο διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας  που ήδη είχε εκπονήσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος , η Ειδική Γραμματεία Υδάτων και επιφανείς επιστήμονες.. Όλες αυτές οι καταστροφές οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στις φωτιές του 2018 και 2019 στην περιοχή της κεντρικής Εύβοιας.

ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΚΑΙ ΟΙ 8 ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΑ ΒΑΣΙΛΙΚΑ ΕΥΒΟΙΑΣ

Υπάρχει άλλη μια περιοχή της Εύβοιας που είχαμε ανάλογα φαινόμενα με τα περσινά πριν 31 χρόνια . Μια περιοχή που ξεχάστηκε πολύ γρήγορα και για την οποία θα αναφερθούμε αναλυτικά . Όπως  σημειώνεται χαρακτηριστικά στο Σχέδιο Αντιμετώπισης Πλημμυρών :”  Το επεισόδιο της  24/08/1990 στα Βασιλικά σχετίζεται και με άλλα επεισόδια που σημειώθηκαν στην Επικράτεια, συγκεκριμένα στη Λαμία, Καμένα Βούρλα , Άγιος Κωνσταντίνο και γύρω χωριά, Λάρισα, και συγκαταλέγεται στα σημαντικά. Τα αίτια και οι μηχανισμοί των πλημμυρών στις παραπάνω εκτός ΖΔΥΚΠ περιοχές σχετίζονται με αιφνίδιες τοπικές καταιγίδες και υπερχείλιση ρεμάτων (αίτια Α11, Α12; μηχανισμοί Α21).”

Γνωστά και κλασικά για την Ελλάδα πράγματα …. Απο μετεωρολογικής άποψης  τότε ήρθε  μια μεγάλη διαταραχή από τα βορειοδυτικά,  που προκάλεσε πολύ έντονα φαινόμενα , για την οποία χαρακτηριστικά σημειώνω στο προσωπικό μου ημερολόγιο : ” H διαταραχή (trough) που ήρθε από τα δυτικά συνοδεύτηκε από πολύ ψυχρή μάζα στα 500 hPa, με -18 βαθμούς και οι καταιγίδες άρχισαν να εκδηλώνονται τη νύχτα της 22/8 στα βόρεια . Στην πρόγνωση αναφέραμε για έντονα φαινόμενα , ενω  κατά τη διάρκεια δεν βγήκε  κάποιο επιπλέον δελτίο. Στην Αθήνα η καταιγίδα κράτησε 5 ώρες από 23/2000 εως τις  240100 και έπεσαν στη Λάρισα 60 mm βροχής  (32+28)  , στη Λαμία 76 ,στο Βέλο Κορινθίας 86  και στη Τανάγρα 89 mm βροχής”  . Οι καταιγίδες επηρέαζαν ήδη από τις πρωινές ώρες την Κεντρική Ελλάδα και αυτό φαίνεται στα μετεωρολογικά δεδομένα που επικρατούσαν για παράδειγμα στη Λάρισα. Χωρίς πολλά λόγια η παραπάνω δορυφορική φωτογραφία, τα στοιχεία του παρόντος καιρού αλλά  και η reanalysis που ακολουθεί , για όσους γνωρίζουν λίγα πράγματα από μετεωρολογία αρκούν για να δώσουν τις διαστάσεις και το μέγεθος του φαινομένου. Συνεχίζοντας στο ημερολόγιο ” … την επόμενη μέρα μάθαμε οτι εκείνο το βράδυ  πνίγηκαν 8 άτομα στα Βασιλικά Ευβοίας και σε εφημερίδες αναφέρονταν ότι το εξοχικό βρισκόταν κοντά σε χείμμαρο. Μέσα στους νεκρούς  και ένας άνθρωπος , ο οποίος σκοτώθηκε από κεραυνό , ενω σε όλη την κεντρική Ελλάδα έγιναν αυτοκινητιστικά ατυχήματα και συγκρούστηκαν πλοία στο Αιγαίο”  Σημειώνεται δε , όπως προκύπτει από μεταγενέστερες μελέτες το 1990 εμφανίζεται ως το έτος με την μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης πλημμυρών κατηγορίας συνεπειών “Πολύ Υψηλή” με 5 φορές  *(πηγή) Αν ανατρέξουμε και σε παλαιότερες εποχές θα δούμε τα ίδια πράγματα. 23-24 Αυγούστου 1951 -Εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ (25/8)

Μπορεί  οι βροχές να είναι  σπάνιες κατά τη διάρκεια του θέρους στην Ελλάδα, υπάρχουν όμως  περιπτώσεις , όπου ανέκαθεν οι ισχυρές βροχές συνέβαιναν, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν μεγάλες υλικές καταστροφές και σε ορισμένες περιπτώσεις ανθρώπινα θύματα . Όμως μια απλή διαπίστωση  από το μέρος της επιστημονικής κοινότητος στις μέρες μας πλεον δεν αρκεί . Δεν αρκεί , ακόμη και από μέρους μου μια δημοσιογραφική περιγραφή για ένα γεγονός του παρελθόντος , έτσι για να γίνεται λόγος . Πρέπει από τα παραπάνω να παραδειγματιστούμε , να κατανοήσουμε οτι δεν φταίνε μόνο τα ακραία φαινόμενα, αλλά πολλές φορές φταίει η ακραία συμπεριφορά μας με το να μπαζώνουμε τα ρέματα και να καίμε τα δάση .  Πρέπει όλοι όσοι ασχολούμαστε με συναφή επιστημονικά αλλά και επιχειρησιακά πεδία να συνεργαστούμε κάποτε ουσιαστικά, να προτείνουμε λύσεις ρεαλιστικές  προς την πολιτεία , τεκμηριωμένες , άμεσα υλοποιήσιμες και τέλος να να διορθώσουμε τα λάθη και τις συμπεριφορές του παρελθόντος που μας βαραίνουν. Όλοι το γνωρίζουν (με) ….

Θ.Ν. Κολυδάς

*Πηγή  : Αλκμήνη Αλεξίου- ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΠΛΗΜΜΥΡΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΟΔΗΓΙΑ 2007/60/EK

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *