TOP STORIES Αρθρογραφια Κοινωνία Προγνώσεις

Ο φάρος της Στρογγύλης και οι 13+1 νησίδες του Καστελλόριζου

Με αφορμή το προηγούμενο και αναλυτικό αφιέρωμα για τους Φάρους και καθώς το θέμα αυτό είχε μεγάλη απήχηση και αναγνωσιμότητα ας  ταξιδέψουμε σήμερα σε έναν άλλο φάρο που βρίσκεται στο ανατολικότερο νησί της Ελλάδος στην Στρογγύλη της Μεγίστης . Θυμίζουμε ότι η Μεγίστη είναι η κοινή ονομασία του “Καστελόριζου ” Το Σύμπλεγμα του Καστελόριζου έχει άλλα 13 νησιά και νησίδες . Περιλαμβάνει τις νησίδες και βραχονησίδες:  Άγιος Γεώργιος,  Αγριέλαια, Κουτσουμπάς, Μεγάλο Μαύρο Ποϊνί, Μικρό Μαύρο Ποϊνί, Πολύφαδος ένα, Πολύφαδος δύο, Ρω, Σαβούρα, Στρογγύλη, Τραγονέρα, Ψωμί και Ψωραδιά

Όλα αυτά τα νησιά ανήκουν στην Ελλάδα, ενώ υπάρχουν και κάποιες άλλες νησίδες, που ανήκουν στην Τουρκία. Οι προαναφερθείσες 14 νησίδες/βραχονησίδες αποτελούν τον Δήμο Μεγίστης, με την Στρογγύλη να αποτελεί το ανατολικότερο άκρο της ελληνικής επικράτειας.

Ο ΦΑΡΟΣ ΤΗΣ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗΣ

Στη νότια πλευρά της Στρογγύλης ή Υψηλή υπάρχει ο φάρος. Πρωτολειτούργησε το 1910 με φωτιστική ύλη το πετρέλαιο, με φωτοβολία 20 ναυτικών μιλίων. Εχει εστιακό ύψος 85 μέτρα και είναι πύργος στογγυλός ύψους 6,6 μέτρων. Βρίσκεται μέσα στο νότιο όριο της ομώνυμης νησίδας. Στο Ελληνικό φαρικό δίκτυο προστέθηκε το 1947 με την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα. Από το 1987 ο φάρος είναι αυτόματος λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια και έχει φωτοβολία 17 ναυτικών μιλίων. Το σημείο αυτό ήταν το ανατολικότερο όριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέχρι την είσοδο της Κύπρου σε αυτή.

«Πηγαίναμε με ένα καϊκάκι και όποτε θέλαμε τρόφιμα ή άλλα είδη πρώτης ανάγκης, παίρναμε τηλέφωνο και μας έφερναν. Πιο παλιά, το μοναδικό μέσο επικοινωνίας ήταν ένας ασύρματος. Το νησί είναι δύσβατο να το πατήσει Τούρκος» έλεγε πριν λίγο καιρό στην  iefimerida.gr  ο κύριος Νικήτας που ήταν φαροφύλακας στην Στρογγύλη επί 30 χρόνια .

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

Ακολουθεί ένα βίντεο-ρεπορτάζ της τηλεόρασης του Άλφα .  Μη το προσπεράσετε.  Είναι εξαιρετικό !!!

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

Visited 67 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *