TOP STORIES TOP VIDEOS Web TV Αρθρογραφια

Ξηρές καταιγίδες- Οι καταιγίδες που περισσότερο ανάβουν παρά σβήνουν φωτιές

Την Τετάρτη 11 Αυγούστου 2021 δύο διαδοχικές διαραραχές πέρασαν πάνω από τον Ελληνικό χώρο και προκάλεσαν βροχές και καταιγίδες αλλά με σχετικά μικρά ύψη υετού.

Και στις δύο διαταραχές είχαμε έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα με πολλούς κεραυνούς που προκάλεσαν φωτιές σε πολλές περιοχές , περιλαμβανομένης και της Αττικής όπως σημειώνει το Star σε σχετικό ρεπορτάζ .

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

Οι καταιγίδες αυτές από τους μετεωρολόγους ονμομάζονται ξηρές καταιγίδες . Συνοδεύονται από αστραπές και βροντές με καθόλου ή ελάχιστη βροχή  Όλη η βροχή, ή η περισσότερη, εξατμίζεται προτού φτάσει στο έδαφος. Οι ξηρές καταιγίδες εκδηλώνονται όταν επηρεαζόμαστε από ξηρές και σχετικά θερμές αέριες μάζες όπου τα ποσοστά υγρασίας στην ατμόσφαιρα είναι περιορισμένα και ταυτόχρονα υπάρχει αρκετή αστάθεια για την εκδήλωση τους.

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

Πιο κάτω βλέπουμε το skew-T , ένα ειδικό διάγραμμα στις 11/8/2021-1200 UTC, όπου και σημειώθηκαν ξηρές καταιγίδες στην Αθήνα  και άλλες περιοχές  Η περιοχή την οποία κυκλώσαμε υποδεικνύει ότι η ατμόσφαιρα είναι αρκετά ξηρή από περίπου τα 700 hPa (~3000 μέτρα) μέχρι και την επιφάνεια και άρα σε περίπτωση βροχής, το μεγαλύτερο μέρος της εξατμίζεται.

Η βάση των νεφών των ξηρών καταιγίδων βρίσκεται σε μεγάλα ύψη, συνήθως από τα 2500 μέτρα και πάνω  Όσο μεγαλύτερη η απόσταση της βάσης της καταιγίδας από την επιφάνεια του εδάφους, τόσο μεγαλύτερη είναι και η εξάτμιση. Για παράδειγμα, εάν μια ξηρή καταιγίδα περάσει με την ίδια ένταση πάνω από όλες τις περιοχές της Ελλάδος στα πεδινά πιθανό να μην πέσει καθόλου βροχή ή μόνο κάποιες σταγόνες,,  ενώ στα ορεινά που είναι πιο κοντά στη βάση της καταιγίδας είναι πιο πιθανό να καταγραφεί αρκετή βροχόπτωση ή ακόμη και χαλάζι . Eπίσης, όσο πιο χαμηλή είναι η υγρασία από περίπου τα μέσα έως τα κατώτερα στρώματα της τροπόσφαιρας, τόσο μεγαλύτερη είναι και η εξάτμιση.

Οι ξηρές καταιγίδες μπορούν να προκαλέσουν ισχυρά καθοδικά ρεύματα αέρα (dry microbursts). Αυτό οφείλεται στα χαμηλά ποσοστά σχετικής υγρασίας πάνω από το έδαφος (τα οποία φτάνουν μέχρι και την μέση τροπόσφαιρα), και τα οποία ευνοούν την ψύξη της αέριας μάζας λόγω εξάτμισης της βροχής.

 

Visited 1 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *