TOP STORIES TOP VIDEOS Αρθρογραφια Κοινωνία Περιβάλλον & Ενέργεια

Οι πλημμύρες στην Ευρώπη και οι μεγάλες καταστροφές της 15ης Ιουλίου

Τουλάχιστον 40 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις σφοδρές βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες που έπληξαν τη δυτική Γερμανία, σύμφωνα με νέο απολογισμό που ανακοινώθηκε σήμερα από την αστυνομία και τις υπηρεσίες διάσωσης . To ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό που πριν 5 μέρες βρισκόταν στον ΒΔ Ατλαντικό πέρασε από την Μεγάλη Βρετανία και συνέχισε το ταξίδι του νοτιότερα για να προκαλέσει μεγάλες βροχοπτώσεις στα υπόλοιπα Βόρεια και Κεντρικά τμήματα της Ευρώπης.

 

Παρά τις έγκαιρες προειδοποιήσεις μέσα απο το σύστημα Meteoalarm δεν μπόρεσαν να αποφευχθούν οι ανθρώπινες απώλειες,  ενώ και οι φυσικές καταστροφές ήταν μεγάλες.. Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής 24ωρου σημειώθηκαν στο Orsbach και ήταν 67 mm στη Βόννη 58 mm και στο Holzlar 51 mm  τα οποία δεν είναι μεγάλα . Βέβαια  τις τελευταίες 48 ώρες στο   Lüdenscheid  και  Orsbach έχουν σημειωθεί 144.0 και 120.0 mm και στις υπόλοιπες περιοχές του πίνακα κάτω από 100  mm . Aν κάνουμε μια πρόχειρη σύγκριση με τα Ελληνικά δεδομένα,  θα παρατηρήσουμε οτι οι καταιγίδες και οι έντονες βροχοπτώσεις είναι ισχυρότερες στη χώρα μας αυτή την εποχή προκαλώντας μεγαλύτερα ύψη βροχής σε μικρότερο διάστημα . Περιμένουμε νεότερα δεδομένα , που να εξηγούν περαιτέρω την τοπικότητα των φαινομένων. Γεγονός είναι οτι με τις συνεχόμενες βροχές ο κίνδυνος πλημμυρών των ποταμών είναι πολύ μεγάλος γιατί το νερό “δεν χάνεται” όπως συμβαίνει σε μια καταιγίδα . Το αποκομμένο χαμηλό και η ψυχρή λίμνη αστάθειας που το συνοδεύει , παρότι εξασθενεί καθώς κινείται ανατολικά, συνεχίζει να προκαλεί ισχυρές καταιγίδες σε Γερμανία και Πολωνία. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειώσουμε οτι ενώ οι περισσότερες πλημμύρες στη Νότια Ευρώπη (και στην Ελλάδα) αφορούν την κατηγορία των στιγμιαίων πλημμυρών και συμβαίνουν συνήθως μεταξύ Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου, στην κεντρική και δυτική Ευρώπη είναι πιο συνηθισμένες οι πλημμύρες  όταν ξεχειλίζουν τα μεγάλα ποτάμια κυρίως μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου.

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

Το βίντεο το κατέγραψε ο γιός ενός φίλου μου ( Α. Χ ) στη Ζυρίχη το βράδυ της 14ης Ιουλίου 2021

Χάρτης 500 hPa / Sfc  με τις ψυχρές και ασταθείς αέριες μάζες

Την συμπαράστασή της στους ανθρώπους που πλήττονται από τις καταστροφές στην Γερμανία, στο Βέλγιο και στο Λουξεμβούργο εξέφρασε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία με ανάρτησή της στο Τwitter επισήμανε και την ετοιμότητα της ΕΕ να συνδράμει με τον μηχανισμό προστασίας από καταστροφές.

Έχουν περάσει μόλις 8 χρόνια από τις μεγάλες πλημμύρες του 2013 όπου τότε υπήρξε και  πρόταση ψηφίσματος από το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο σχετικά με τις πλημμύρες στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης

Οι σύγχρονες μελέτες  που έχουν εξετάσει πάνω απο 1500 πλημμύρες που συνέβησαν στην Ευρώπη τα τελευταία 150 χρόνια μας αποκαλύπτουν ότι από αυτές, οι 879 (56%) ήταν στιγμιαίες (flash) που προήλθαν από υπερχείλιση ποταμών ή ρεμάτων και διήρκεσαν λιγότερο από 24 ώρες, οι 606 (39%) ήταν κανονικές πλημμύρες ποταμών, οι 56 (4%) παράκτιες πλημμύρες και οι υπόλοιπες 23 (1,5%) μικτά πλημμυρικά φαινόμενα. Στην κεντρική και δυτική Ευρώπη οι πιο συνηθισμένες οι πλημμύρες είναι αυτές που ξεχειλίζουν τα μεγάλα ποτάμια κυρίως μεταξύ Ιουνίου-Αυγούστου.

Από τη σχετική μελέτη διαπιστώθηκε ότι σε όλη την Ευρώπη υπάρχει διαχρονικά αύξηση στις εκτάσεις που πλημμυρίζουν από τα νερά. Από την άλλη όμως, παρότι από το 1870 έως το 2016 ο πληθυσμός της Ευρώπης έχει αυξηθεί κατά 130% και οι κατοικημένες αστικές περιοχές πάνω από 1.000%, τα ανθρώπινα θύματα από τις πλημμύρες μειώνονταν με μέσο ετήσιο ρυθμό 1,4% έως το 1950. Από τότε μέχρι σήμερα, η μέση ετήσια μείωση των θυμάτων είναι ακόμη μεγαλύτερη (4,3%) . Παρόλα αυτά , εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά θύματα καθώς και αρκετές ανθρώπινες παρεμβάσεις στη φύση. Μπορεί να είναι δηκτική η σχετική ανάρτησή μου , όμως αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό τη ρίζα του κακού για τα μεγάλα πλημμυρικά φαινόμενα. Το ποτάμι βρήκε το δρόμο του προτιμώντας τον “μαιανδρισμό” που είχε επιλέξει και στο μακρινό παρελθόν  .  Απλά ο άνθρωπος νόμισε οτι με τα κατάλληλα έργα,  μπορούσε όλα να τα αλλάξει ….

Παρότι μεταξύ 1870 και 2016 ο πλούτος της Ευρώπης έχει αυξηθεί πάνω από 2.000% και οι οικονομικές ζημιές από τις πλημμύρες σύμφωνα με τη μελέτη μειώνονται με μέσο ετήσιο ρυθμό 2,6% , αυτό στην πράξη δεν μας λέει και πολλά,  καθότι σε περιπτώσεις όπως η σημερινή, οι εικόνες της καταστροφής σε συγκλονίζουν , όταν παρακολουθείς την φύση να προσπαθεί από μόνη της να βρει διεξόδους για την απορροή των ποταμιών και να σαρώνει “ανθρώπων έργα” > Τα είδαμε στην μικροκλίμακα της χώρας μας πριν ένα χρόνο 

Visited 68 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *