TOP STORIES TOP VIDEOS Web TV Αρθρογραφια Προγνώσεις

Roll Cloud στη Χρυσούπολη Καβάλας

Ένας πολύ σπάνιος σχηματισμός νεφών εμφανίστηκε τις απογευματινές ώρες της  Τετάρτης 23 Ιουνίου 2021 , στις άκρες μια καταιγίδας στη Χρυσούπολη στον Αερολιμένα της Καβάλας “Μέγας Αλέξανδρος”. Χάρη στην άμεση αντίδραση και οξυδέρκεια της Μετεωρολόγου βάρδιας  κ. Ζωής Γιαννόγλου και της Ελεγκτού Εναέριας Κυκλοφορίας κ. Θέκλας Μουκουφτή , που βιντεοσκόπησε με το κινητό της τις παρακάτω σκηνές , κατεγράφη το σπάνιο Κυλινδρικό Νέφος (Roll Cloud ) σε video , το οποίο θα παρακολουθήσετε  ευθύς αμέσως.

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

Πριν από 2 χρόνια είχε καταγραφεί ανάλογο φαινόμενο και στις Αφίδνες μετά το πέρασμα ενός μετώπου στις 5 Νοεμβρίου 2019 , αλλά στο άρθρο που είχαμε γράψει τότε  παρουσιάσαμε μόνο φωτογραφία . Φέτος έχουμε ένα σπάννιο και όμορφο βίντεο το οποίο -χωρίς μοντάζ- πολύ έξυπνα στο τέλος του μας δείχνει και την θέση  του καταιγιδοφόρου νέφους (Cb),  το οποίο βλέπει η παρατηρήτρια  στο βάθος.  Εμείς παρακάτω τις καταιγίδες θα τις δούμε και από πιό ψηλά , χάρη στο άλλο άγρυπνο μάτι. Του δορυφόρου

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

Η διαδικασία ανάπτυξης της καταιγίδας στη Καβάλα και η ώρα δημιουργίας του Roll Cloud που παρατηρήσατε στο παραπάνω βίντεο , έχει δημιουργηθεί από σειρά δορυφορικών εικόνων που επεξεργαστήκαμε . Ο πρώην συνάδελφος μετεωρολόγος Υποπτέραρχος (ε.α)  κ. Πασχάλης Κατσάρας , που μου έστειλε το αρχικό video με το Roll Cloud, σημειώνει χαρακτηριστικά για την καταιγίδα : ” …Πέρασε πάνω απο το σταθμό απο ανατολικά προς τα δυτικά. Ενώ είχαμε δυτικό άνεμο 5-6 κόμβους, γύρισε ανατολικός με ριπές που έφταναν τους 27 κομβους. Η μετεωρολογος το νέφος το εκτιμησε στα 1500 ποδια….”

Πράργματι , αυτό δείχνουν και οι επίσημες καταγραφές του σταθμού LGKV , που αποτυπώνονται παραπάνω. Όσοι έχουν την δυνατότητα να διαβάσουν Metar (μετεωρολογική αεροναυτική παρατήρηση με κωδικοποίηση) θα διαπιστώσουν αυτή την αλλαγή του ανέμου από ΝΔ σε Α καθώς και την ενίσχυσή του . Το πέρας της όλης κατάστασης , για την περιοχή του αεροδρομίου γίνεται στις 19:20 που η παρατηρήτρια δίνει την ένδειξη RETS  δηλαδή παρελθούσα καταιγίδα χωρίς υετό.

Roll Clouds δημιουργούνται στη διάρκεια μίας καταιγίδας όταν έχουμε ταυτόχρονη κίνηση ανοδικού θερμού αέρα και καθοδικού ψυχρού. Όταν αυτό συμβαίνει ομοιόμορφα, μπορεί να σχηματιστεί αυτό το κυλινδρικό σύννεφο.  Γενικότερα τα σύννεφα με τη μορφή τόξου ή αψίδας  είναι οριζόντιοι χαμηλού ύψους νεφικοί σχηματισμοί, οι οποίοι συνήθως εμφανίζονται ως συνοδευτικά νέφη ενός καταιγιδοφόρου νέφους (Cb-Cumulonimbus). Κατά κανόνα, τα σύννεφα τόξα ή αψίδες παρατηρούνται όπως αναφέραμε κατά μήκος του προπορευόμενου  μετώπου των ριπών μιας καταιγίδας (gust front). Τα συγκεκριμένα νέφη σχηματίζονται όταν τα καθοδικά ρεύματα μιας καταιγίδας προκαλούν άνοδο του υγρού και θερμού αέρα που βρίσκεται πριν από αυτή. Όταν ο ανερχόμενος υγρός και ζεστός αέρας ψυχθεί (αδιαβατικά) κάτω από το σημείο δρόσου του, σχηματίζονται τα νέφη με τη μορφή τόξου ή αψίδας .Για όσους θέλουν να μάθουν περισσότερα τους προτείνουμε να διαβάσουν την εξήγηση δημιουργίας των Roll Clouds ΕΔΩ

Η παρούσα περίπτωση αξίζει να τύχει περαιτέρω μελέτης από τους συναδέλφους μετεωρολόγους καθώς και από τους φοιτητές των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών τμημάτων των Πανεπιστημίων μας
Θ. Ν. Κολυδάς

Visited 8 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *