TOP STORIES TOP VIDEOS Web TV Αρθρογραφια Κοινωνία Προγνώσεις

H πενθήμερη πρόγνωση του καιρού από 2 Μαίου 2021 -Ανάλυση & Video

Το στίγμα του καιρού

Η ζέστη θα κρατήσει μέχρι και τη Δευτέρα του Πάσχα . Από την Τρίτη αστάθεια κεντρικά και βόρεια και πτώση θερμοκρασίας κατά 6 με 8 βαθμούς

Εδώ και πολύ καιρό είχαμε επισημάνει οτι το κυριότερο χαρακτηριστικό θα είναι οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες  και ότι το  βασικό στοιχείο της ανόδου της θερμοκρασίας οφείλεται σε τρείς κυρίως παράγοντες :

  1. Στη μεταφορά θερμών αερίων μαζών από τις ακτές της Αφρικής. 2. Στους καταβατικούς Νοτιοδυτικούς ανέμους (λ.χ. λίβας στη Θεσσαλία) καθώς και στους νοτιάδες στη περιοχή της Κρήτης. 3. Στην αντικυκλωνική κυκλοφορία των βαρομετρικών συστημάτων η οποία από την μια μεριά εμποδίζει τα χαμηλά της βόρειας Ευρώπης να κινηθούν νοτιότερα και από την άλλη δημιουργεί καθοδικές κινήσεις που και αυτές θερμαίνουν τα κατώτερα στρώματα. Οι πολύ θερμές αέριες ήρθαν και ήδη από την Μ. Παρασκευή η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 30 βαθμούς και στο Καστέλι της Κρήτης έφτασε τους 33 βαθμούς Κελσίου

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

Στο παραπάνω βίντεο παρακολουθούμε ότι το μέγιστο των θερμοκρασιών έρχεται αύριο Κυριακή του Πάσχα όπου θα δούμε υψηλότερες τιμές . Πριν πάμε στην πρόγνωση του καιρού ας ρίξουμε μια ματιά τι έγινε σήμερα .

Από τις πρωινές ώρες του Μεγάλου Σαββάτου επισημαίναμε την περαιτέρω ανοδική πορεία του υδραργύρου στα νότια , καθώς στα υπόλοιπα επικρατούσε πυκνή συννεφιά που εμπόδιζε τον υδράργυρο για υψηλότερες τιμές  Πράγματι οι προγνώσεις επαληθεύτηκαν και στο Καστέλι είδαμε τον υδράργυρο στους 34 βαθμούς Κελσίου , αλλά παρατηρήσαμε παράλληλα και ένα «παράξενο» Την ίδια ώρα το Ηράκλειο της Κρήτης είχε μόλις 24 βαθμούς .

 Ο ΒΒΔ πράγματι αποδείχτηκε «στρατηγός άνεμος» γιατί έδρασε σαν θαλάσσια αύρα και έριξε την θερμοκρασία αισθητά , ενώ το ίδιο έγινε και στη Σητεία και αλλού . Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται σχεδόν πάντοτε όποτε έχουμε τέτοιες θερμές εισβολές , οπου οι απομακρυσμένες περιοχές από τη θάλασσα παρουσιάζουν υψηλές θερμοκρασίες και αν μάλιστα βοηθούν οι καταβατικοί άνεμοι , τότε οι θερμοκρασίες φτάνουν 6 με 10 βαθμούς από γειτονικές παραθαλάσσιες περιοχές

Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

Την Κυριακή όπως έχουμε αναφέρει το σκηνικό του καιρού δεν θα αλλάξει καθώς και πάλι θα έχουμε αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα κατά τόπους πιο πυκνές. Οι συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα θα παραμείνουν αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 και τοπικά από νότιες διευθύνσεις έως 5 μποφόρ. Βαθμιαία θα τραφούν σε δυτικών διευθύνσεων με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από τα κανονικά για την εποχή, φθάνοντας κατά τόπους στα ανατολικά και νότια τους 33 με 34 βαθμούς Κελσίου.

Στο χάρτη που ακολουθεί  με μια γρήγορη ματιά μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι οι υψηλότερες τιμές θα σημειωθούν στην Ανατολική Στερεά Ανατολική Πελοπόννησο και Κρήτη όπου σημαντικό ρόλο και έχουν και πάλι οι καταβατικοί δυτικών διευθύνσεων άνεμοι . Υψηλές τιμές θα έχουν επίσης και τα ανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας και η Δυτική και κεντρική Μακεδονία .

Οι θερμοκρασίες στις 3 το μεσημέρι της Κυριακής του Πάσχα από το μοντέλο GFS


Οι θερμοκρασίες στις 3 το μεσημέρι της Κυριακής του Πάσχα από την ΕΜΥ . Στον χάρτη παρουσιάζονται και οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Τη Δευτέρα δεν προβλέπεται κάποια σημαντική αλλαγή του καιρού . Θα έχουμε και πάλι αραιές νεφώσεις που από τις μεσημβρινές ώρες στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά θα πυκνώσουν. Πιθανότητα τοπικών όμβρων στα βόρεια ορεινά  τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα δυτικά και τα νότια τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βορειοδυτικά, όμως σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές θα παραμείνει σε πολύ υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Οι θερμοκρασίες στις 3 το μεσημέρι της Δευτέρα  του Πάσχα από το GFS

Ο καιρός την Τρίτη θα αλλάξει , καθώς στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στη Μακεδονία, τη Θράκη και το βορειοανατολικό Αιγαίο σποραδικές καταιγίδες. Σταδιακή βελτίωση από  το απόγευμα και από τα δυτικά. Στις υπόλοιπες περιοχές αραιές  νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα πελάγη πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση κυρίως στα κεντρικά και βόρεια.

Να μη ξεχάσουμε και το πιο σημαντικό ότι από σήμερα ξεκινά η αντιπυρική περίοδος . Ας είμαστε προσεκτικοί όσοι βρισκόμαστε σε εξωτερικούς χώρους με τις φωτιές . Ας κάνουν οι φίλοι μας Πυροσβέστες Πάσχα μόνο στη βάρδια τους . Δεν χρειάζεται να βρεθούν με το ξεκίνημα της περιόδου στην ύπαιθρο .

Χρόνια Πολλά σε όλους

H Πρόγνωση του καιρού σήμερα 

Σήμερα Κυριακή του Πάσχα προβλέπονται αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα κατά τόπους πιο πυκνές.  Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα δυτικά και βόρεια θα είναι κατά τόπους περιορισμένη. Οι συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα θα παραμείνουν αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 και τοπικά από νότιες διευθύνσεις έως 5 μποφόρ. Βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικών διευθύνσεων με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από τα κανονικά για την εποχή, φθάνοντας κατά τόπους στα ανατολικά και νότια τους 33 με 34 βαθμούς Κελσίου.


Αναλυτική πρόγνωση του καιρού για το επόμενο πενθήμερο σε βίντεο

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

  • Με αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πιο πυκνές και μεταφορά σκόνης από την Αφρική  έως και τη Δευτέρα του Πάσχα
  • Η θερμοκρασία θα τοπικά τους 32 με 34 βαθμούς Κελσίου με σημαντική πτώση την Τρίτη
  • Οι άνεμοι θα φτάνουν τα 4-5 και τοπικά 6 μποφόρ στα πελάγη
Visited 2 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *