Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της καλύτερης Μετεωρολογικής Φωτογραφίας της Εβδομάδος , που εδώ και πολύ καιρό έχει καθιερώσει η ιστοσελίδα Severe Weather . Την πρώτη θέση την κατέλαβε ο κ. Σταύρος Κεσεδάκης με μια πολύ ωραία φωτογραφία νεφών τύπου Mammatus τραβηγμένα από την περιοχή της Ρόδου στα τέλη Ιανουαρίου 2021.
Severe Weather Photography Contest – Winners of Week #06 of 2021 (Feb 8th – Feb 14th):
1st place – WINNER: Stavros Kesedakis – 336 votes
2nd place: Maja Kraljik – 222 votes
3rd place: Tadas Janušonis – 155 voteshttps://t.co/a3YUf3SDes— severe-weather.EU (@severeweatherEU) April 13, 2021
Τα mammatus είναι τα πιο ξεχωριστά και ευδιάκριτα νέφη και σχηματίζονται συνήθως όταν έχουμε καταιγίδες κοντά στα μεγάλα cumulonimbus, Προκύπτουν από τα μεγάλα ανοδικά και καθοδικά ρεύματα μέσα στα cumulonimbus και σχηματίζουν σειρές από μεγάλα πουγκιά που προεκτείνονται από τη βάση του νέφους -από την αντίθετη πλευρά που βρίσκεται το αμόνι του cumulonimbus. Δείτε μια σύντομη εξήγηση της δημιουργίας τους από τον μετεωρολόγο του ΝΟΑΑ
Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.
If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.
Εξίσου όμως υπέροχη θα έλεγα είναι και η “παράξενη” για πολλούς επόμενη φωτογραφία του Tadas Janušonis από την Λιθουανία, τραβηγμένη στις 6 Φεβρουαρίου 2021 . Το σκηνικό μοιάζει σαν να είναι βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας, με εξωγήινους να αποβιβάζονται στον πλανήτη Γη !
Παρόλα αυτά αποτελεί ένα καθαρά φυσικό φαινόμενο και το μόνο που απαιτείται για να δημιουργηθεί είναι φως (τεχνητό ή φυσικό) και παρουσία παγοκρυστάλλων στην ατμόσφαιρα.
Αυτό το οπτικό φαινόμενο ονομάζεται “Στήλες φωτός” ( Light Pilars)
Οι στήλες αυτές δημιουργούνται από την ανάκλαση του φωτός από πολυάριθμους μικροσκοπικούς παγοκρυστάλλους που βρίσκονται συνήθως σε κοντινή στο έδαφος απόσταση. Το φως μπορεί να προέρχεται από τον Ήλιο (συνήθως όταν είναι κοντά ή ακόμα και κάτω από τον ορίζοντα), οπότε το φαινόμενο ονομάζεται ηλιακή κολόνα ή ηλιακή στήλη. Μπορεί, επίσης, να προέρχεται από τη Σελήνη ή από χερσαίες πηγές (π.χ. τα φώτα του δρόμου). Το φαινόμενο αυτό κάνει την εμφάνισή του συνήθως σε μεγάλα γεωγραφικά πλάτη.
Οι παγοκρύσταλλοι αποτελούνται συνήθως από επίπεδες, εξαγωνικές πλάκες, οι οποίες τείνουν να προσανατολίζονται περισσότερο ή λιγότερο οριζόντια, λειτουργούν έτσι ως γιγαντιαίοι καθρέφτες ανακλώντας την πηγή φωτός προς τα πάνω ή προς τα κάτω. Όσο μεγαλύτεροι είναι οι παγοκρύσταλλοι τόσο πιο έντονο γίνεται αυτό το αποτέλεσμα. Δεν υπάρχει καμία σύνδεση μεταξύ της καταιγίδας και των στηλών φωτός , όπως και του Σέλαος.
Δείτε ένα βίντεο από την Κίνα με καταπληκτικές εικόνες από το φαινόμενο.
Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.
If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.
2 comments