TOP STORIES TOP VIDEOS Web TV Αρθρογραφια Μετεωρολογία και Κλίμα

Το σπάνιο φαινόμενο Fujiwhara στις ακτές της Αυστραλίας 

Μεταξύ 1 και 11 Απριλίου, ο τροπικός κυκλώνας Seroja μετακινήθηκε από τη Θάλασσα Savu (μεταξύ Flores και Timor) προς τις ακτές της Δυτικής Αυστραλίας. Στην παρακάτω δορυφορική εικόνα φαίνεται η περιοχή που επηρεάστηκε όπως κατεγράφη στις εικόνες υπέρυθρων του δορυφόρου  Himawari-8.

Κατά τη διάρκεια της κίνησης του κυκλώνα  μεταξύ 7 και 9 Απριλίου, ο Seroja είχε μια στενή επαφή με έναν ασθενέστερο, ανώνυμο τροπικό κυκλώνα (αργότερα πήρε το όνομα Odette ) . Αυτός ο τροπικός κυκλώνας, αρχικά βρισκόταν νότια του Seroja, κινήθηκε κυκλικά γύρω από αυτόν και πλησίασε το κέντρο του Seroja σε απόσταση πολύ κάτω από  τα 1.400 km. Κατά τη διάρκεια της ημέρας στις 9 Απριλίου, όταν η απόσταση έπεσε στα ~ 500 χλμ., Και οι δύο τροπικοί κυκλώνες επιβραδύνθηκαν. Όμως κατά τη διάρκεια της νύχτας ο Seroja ενισχύθηκε και  σιγά-σιγά συναντήθηκε και συνενώθηκε με τον τροπικό κυκλώνα Odette προκαλώντας το σπάνιο φαινόμενο Fujiwhara. 

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

Όταν δύο κυκλώνες βρίσκονται κοντά,   τα κέντρα τους τείνουν να έρθουν το ένα κοντά στο άλλο. Οι δύο δίνες έλκονται μεταξύ τους και τελικά θα συγχωνευτούν σε ένα κεντρικό σημείο. Όταν οι δύο δίνες είναι άνισου μεγέθους, τότε η μεγαλύτερη δίνη θα τείνει να κυριαρχήσει και έτσι η μικρότερη θα τεθεί σε τροχιά γύρω από την πρώτη. Το φαινόμενο περιγράφηκε το 1921.  

Το φαινόμενο Fujiwhara, που μερικές φορές αναφέρεται ως «αλληλεπίδραση Fujiwhara», μας λέει ότι «η δυαδική αλληλεπίδραση μικρότερων κυκλοφοριών μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη ενός μεγαλύτερου κυκλώνα ή να προκαλέσει τη συγχώνευση δύο κυκλώνων σε έναν».

Typhoon Parma (αριστερά) και Melor (δεξιά) αλληλεπιδρούν στις Φιλιππίνες στις 6 Οκτ 2009

Το αποτέλεσμα πήρε το όνομά του από τον Sakuhei Fujiwhara, τον Ιάπωνα μετεωρολόγο που περιέγραψε αρχικά το αποτέλεσμα. Οι εξωτροπικοί κυκλώνες συνήθως εμπλέκονται σε δυαδική αλληλεπίδραση όταν βρίσκονται σε απόσταση 2.000 χιλιομέτρων μεταξύ τους, ενώ οι τροπικοί κυκλώνες αλληλεπιδρούν συνήθως σε απόσταση 1.400 χιλιομέτρων μεταξύ τους.

Ο κύκλος ζωής του ζευγαριού περιγράφεται στο παρακάτω video  σε κινούμενες εικόνες Himawari-8 IR10.4 σε διαστήματα 20 λεπτών

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

Πηγή  : Eumetsat

 

Visited 12 times, 1 visit(s) today

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *