TOP VIDEOS Web TV Αρθρογραφια Κοινωνία Περιβάλλον & Ενέργεια

Η Ιαπωνία θέλει να πετάξει στη θάλασσα το μολυσμένο νερό της Φουκουσίμα

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας έχει αποφασίσει να πετάξει στη θάλασσα πάνω από 1 εκατομμύριο τόνους μολυσμένου νερού από το κατεστραμμένο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας στη Φουκουσίμα, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα, κάτι που προεξοφλείται πως θα προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις από πλευράς χωρών της περιοχής, ιδίως της Νότιας Κορέας. H απόφαση αψηφά τις αντιδράσεις στο εξωτερικό και στο εσωτερικό, ειδικά από πλευράς των εργαζομένων στην αλιεία στη Φουκουσίμα, που εναντιώνεται στην ιδέα εξ αρχής. Η απόφαση που ανακοίνωσε ο κ. Σούγκα βάζει τέλος στον διάλογο που διεξαγόταν τα τελευταία επτά χρόνια για το πώς θα μεταχειρίζονταν οι αρχές τα μολυσμένα ύδατα τα οποία προέρχονταν από τη βροχή, τα υπόγεια ρεύματα και τις απαραίτητες εγχύσεις για να ψυχθούν οι πυρήνες των αντιδραστήρων σε τήξη μετά το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου 2011. Η διαδικασία για την απόρριψη του νερού στη θάλασσα θα αρχίσει σε περίπου δύο χρόνια και αναμένεται να κρατήσει δεκαετίες, διευκρίνισε η ιαπωνική κυβέρνηση.

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

Tο νερό θα πρέπει να υποστεί επεξεργασία ώστε να αφαιρεθούν βλαπτικά ισότοπα και θα αραιωθεί ώστε να μην παραβιάζονται τα διεθνή πρότυπα προτού πεταχτεί στη θάλασσα, διαβεβαίωσε η ίδια.  Η απόφαση ανακοινώθηκε περίπου τρεις μήνες πριν αρχίσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες που θα φιλοξενήσει το Τόκιο, έναν χρόνο μετά την αναβολή τους. Μέρος της διοργάνωσης θα διεξαχθεί σε εγκαταστάσεις που δεν απέχουν παρά 60 χιλιόμετρα από τον κατεστραμμένο ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό της Tokyo Electric Power Co (TEPCO). Το ζήτημα του μολυσμένου νερού στο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας χαρακτηρίζεται από τα πιο ακανθώδη για την ιαπωνική κυβέρνηση, που βρίσκεται στη διαδικασία παροπλισμού της εγκατάστασης στη Φουκουσίμα που θα κρατήσει πολλές δεκαετίες ακόμη.

Από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας επέκρινε με εξαιρετικά έντονο τρόπο την απόφαση που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Ιαπωνίας χαρακτηρίζοντας τη «εξαιρετικά ανεύθυνη».Το μέτρο αυτό «είναι ανεύθυνο σε υπερθετικό βαθμό και θα βλάψει κατάφωρα τη δημόσια υγεία και ασφάλεια σε διεθνές επίπεδο και ζωτικά συμφέροντα γειτονικών χωρών», τόνισε εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας σε δελτίο Τύπου που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του ΥΠΕΞ. Πρόσθεσε πως το Τόκιο οφείλει να απόσχει από τη ρίψη του μολυσμένου νερού στη θάλασσα ωσότου να έχει εξασφαλίσει την συγκατάθεση όλων των άλλων χωρών που έχουν έννομο συμφέρον και του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) του ΟΗΕ. Η Κίνα επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να προχωρήσει σε περαιτέρω αντιδράσεις για την απόφαση που πήρε το Τόκιο να πετάξει το μολυσμένο νερό στη θάλασσα, τόνισε ακόμη ο εκπρόσωπος.

TI ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΙΣΧΥΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Η σύμβαση για την προστασία της Μεσογείου Θαλάσσης από την ρύπανση (σύμβαση της Βαρκελώνης) και το πρωτόκολλο για την πρόληψη της ρύπανσης της Μεσογείου Θαλάσσης από τις ποντίσεις αποβλήτων από πλοία και αεροσκάφη, τέθηκε σε ισχύ για την Κοινότητα στις 15 Απριλίου 1978. Το άρθρο 4 του πρωτοκόλλου απαγορεύει την πόντιση στη Μεσόγειο Θάλασσα ραδιενεργών αποβλήτων και ραδιενεργών υλικών, καθώς επίσης και ευρεία σειρά άλλων κατηγοριών επικίνδυνων αποβλήτων που αναφέρονται στο παράρτημα Ι. Η πόντιση στη Μεσόγειο Θάλασσα άλλων κατηγοριών αποβλήτων δεν απαγορεύεται ως τέτοια, αλλά υπόκειται στην έκδοση άδειας από τις αρχές, είτε ειδικής άδειας (για τις κατηγορίες που αναφέρονται στο παράρτημα ΙΙ) είτε γενικής άδειας.

Όσον αφορά τη διασυνοριακή διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων, τα εν λόγω απόβλητα ρυθμίζονται από τον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 259/93 του Συμβουλίου σχετικά με την παρακολούθηση και τον έλεγχο των μεταφορών αποβλήτων στο εσωτερικό της Κοινότητας καθώς και κατά την είσοδο και έξοδό τους ή όσον αφορά τα ραδιενεργά απόβλητα, από την οδηγία 92/3/Ευρατόμ του Συμβουλίου για την επιτήρηση και τον έλεγχο των αποστολών ραδιενεργών αποβλήτων μεταξύ κρατών μελών καθώς και προς και από την Κοινότητα . Σύμφωνα με το άρθρο 14 του εν λόγω κανονισμού, απαγορεύεται η εξαγωγή επικίνδυνων αποβλήτων με σκοπό την τελική διάθεση εκτός της Κοινότητας , εξαιρουμένων των χωρών της ΕΖΕΣ.

Storage tanks for treated water at the tsunami-crippled Fukushima Daiichi nuclear power plant are nearing capacity.  Photo: sakura murakami/Reuters

Οι αποστολές για τελική διάθεση μεταξύ κρατών μελών επιτρέπονται, εάν η αποστολή έχει κοινοποιηθεί και έχει χορηγηθεί άδεια από όλες τις αρμόδιες αρχές που εμπλέκονται στην αποστολή, π.χ. τις αρχές των χωρών διεκπεραίωσης, προορισμού και διαμετακόμισης, πριν από την εκτέλεση της αποστολής. Είναι δυνατόν να χορηγηθεί άδεια για αποστολή, μόνον εφόσον οι εγκαταστάσεις στις οποίες διεξάγεται η επεξεργασία των αποβλήτων έχουν λάβει την ενδεδειγμένη άδεια και εφόσον διασφαλίζεται η περιβαλλοντικώς ορθή διαχείριση των αποβλήτων. Η διενεργούμενη αποστολή πρέπει να συνοδεύεται από έντυπο διακίνησης ή διέλευσης και, εντός 180 ημερών από την παραλαβή της αποστολής επικίνδυνων αποβλήτων (εντός 2 εβδομάδων στην περίπτωση αποστολής ραδιενεργών αποβλήτων), ο αποδέκτης αποστέλλει πιστοποιητικό διάθεσης στον κοινοποιούντα και στις σχετικές αρμόδιες αρχές.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *