TOP STORIES TOP VIDEOS Uncategorized Αρθρογραφια Μετεωρολογία και Κλίμα

-111 °C : Η χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει παρατηρηθεί ποτέ στην ατμόσφαιρα της Γης

Σημαντική  μελέτη που διήρκεσε 3 περίπου χρόνια δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της AGU από τον Δρ Simon Proud, ερευνητή στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Κέντρου Παρατήρησης της Γης,  ο οποίος διαπίστωσε ότι μια ιδιαίτερα έντονη καταιγίδα στον Ειρηνικό προκάλεσε ένα νέο ρεκόρ χαμηλότερης θερμοκρασίας στην ατμόσφαιρα της Γης με -111° C (-168 ° F) 

Στις 29 Δεκεμβρίου 2018, ο αισθητήρας VIIRS από τον δορυφόρο NOAA-20 μέτρησε αυτό το ρεκόρ σε μια καταιγίδα που κατάφερε να φτάσει  σε υψόμετρο πάνω 20,5 χλμ. (12,8 μίλια) πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Αυτά τα σύννεφα που φτάνουν τόσο ψηλά, είναι γνωστά ως Overshooting Tops (OT) και στην πραγματικότητα είναι

αρκετά κοινό φαινόμενο στις καταιγίδες που συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο. Οι καταιγίδες που δημιουργούνται στους τροπικούς φτάνουν πολύ ψηλά και τα νέφη αυτά στις κορυφές μπορούν να βρίσκονται αρκετούς βαθμούς  πιο κάτω από τον περιβάλλοντα αέρα, καθώς ανεβαίνουν πέρα από το στρώμα της τροπόπαυσης στην κατώτερη στρατόσφαιρα.

Στην περίπτωσή μας η ισχυρή καταιγίδα δημιουργήθηκε 400 χιλιόμετρα νότια από το νησί Nauru στην Μικρονησία.  

Μια σημαντική ατμοσφαιρική επιρροή για την υποστήριξη της δραστηριότητας είναι ένα φαινόμενο που ονομάζεται Madden-Julian Oscillation (MJO). Αυτή η ταλάντωση είναι η μεγαλύτερη και κυρίαρχη πηγή βραχυπρόθεσμης τροπικής μεταβλητότητας, και το φαινόμενο αυτό  είναι στην ουσία ένα κύμα καταιγίδων, σύννεφων, βροχής, ανέμων που κινείται προς τα ανατολικά. Περιβάλλει ολόκληρο τον πλανήτη στον ισημερινό και διαρκεί περίπου 30 έως 60 ημέρες. Όταν ένα κύμα MJO φτάνει σε ένα συγκεκριμένο μέρος της τροπικής περιοχής, αρχίζει αύξηση της δραστηριότητας καταιγίδων . Είναι γνωστό ότι συνδυασμός MJO και ζεστών θαλάσσιων νερών οδηγεί σε μεγαλύτερες πιθανότητες ανάπτυξης τροπικών διαταραχών.

Ερευνητικές εργασίες έχουν διαπιστώσει ότι τα θερμαινόμενα νερά των ωκεανών θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ακόμη υψηλότερη συχνότητα τέτοιων εξαιρετικά ισχυρών καταιγίδων με κορυφές νεφών κάτω των -100 ° C. 

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

Xa

Visited 323 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *