Η δέκατη κατά σειρά μεγάλη έκρηξη σημειώθηκε σήμερα το πρωί στις 0624 UTC στην Αίτνα εκτοξεύοντας την ηφαιστειακή τέφρα σε ύψος μέχρι τα 10.000 μέτρα .
Το κέντρο προειδοποιήσεων από την Τουλούζη σήμερα το πρωί έδωσε τα προγνωστικά στοιχεία της κίνησης της ηφαιστειακής τέφρας που πέρασαν πάνω από τη χώρα μας. Λίγο πριν πλησιάσει στη χώρα μας ένα μέρος της (πράσινο χρώνα) βρισκόταν πολύ χαμηλά , ενω ένα αλλο περιοριζόταν μεταξύ 18.000-38.000 ft .
Η ηφαιστειακή τέφρα όχι μόνο έφτασε πάνω από την χώρα μας , όπως έδειχναν τα προγνωστικά στοιχεία , αλλά διέσχισε τελικώς όλη τη νότια Τουρκία και το βράδυ της Κυριακής έφτασε ακόμη και στα βορειοδυτικά τμήματα της Συρίας .
Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.
If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι όταν πέρασε η ηφαιστειακή τέφρα πάνω από την περιοχή μας ανέβηκε πιο ψηλά και βρισκόταν σε ύψη 12000-20000 ft ένα τμήμα της και ένα άλλο ανώτερο τμήμα μεταξύ 18.000 ft και 32.000 ft .
Ως προς την επικινδυνότητα, μεγαλύτερη σημασία έχει το ύψος μέχρι το οποίο μπορεί να φτάσει μια στήλη καπνού και να διασπείρει το φορτίο τέφρας που έχει. Τα γεινονικά σπίτια της περιοχής Giarre κοντά στην Κατάνια επηρεάστηκαν σημαντικά
After weeks of volcanic activity, the latest eruption of Mount #Etna rains large rocks in the region of Giarre, Catania, #Sicily, #Italy. – @LastQuake @USGSVolcanoes pic.twitter.com/Pg0kBNBte6
— Xhildinho Z (@xhildinho) March 7, 2021
Ρόλο σημαντικό για την διασπορά έχουν οι επικρατούντες άνεμοι (περιοχή ομπρέλας), ο ρυθμός ανόδου της στήλης, η περιεκτικότητα σε στάχτη που μπορεί να διαχέεται στην ατμόσφαιρα, και η διάρκεια των ηφαιστειακών σύννεφων, διότι έχει άμεσες επιπτώσεις στις αεροπορικές μετακινήσεις. Σχεδόν όλοι οι τύποι ηφαιστειακών στηλών μπορούν να διοχετεύσουν στάχτη στην ατμόσφαιρα σε επαρκές ύψος ώστε να καθίσταται επικίνδυνη η πτήση αεροσκαφών στα ύψη αυτά. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του ηφαιστείου της Αγίας Ελένης το 1980, κατά την έκρηξη του οποίου η στάχτη έφτασε τα 26 χλμ ύψος σε 4 λεπτά και έκανε πολλές φορές το γύρο της γης μέχρι να αποτεθεί. Στα 3 λεπτά που ακολούθησαν την έκρηξη, σχηματίστηκε η “περιοχή της ομπρέλας”, η οποία κάλυψε μια περιοχή περίπου 5.000 χλμ2