TOP STORIES TOP VIDEOS Web TV Αρθρογραφια Κοινωνία Περιβάλλον & Ενέργεια

Η ερυθρά παλίρροια στον Θερμαϊκό

“Κόκκινος” έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες ο Θερμαϊκός Κόλπος κατά μήκος του παραλιακού μετώπου. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται Ερυθρά Παλίρροια.

Δορυφορική που φαίνεται η ερυθρά παλίρροια έξω από την θαλάσσια περιοχή της Καλαμαριάς-Sentinel 2 ( 27-2-2021)

Όπως εξήγησε στο GRTimes ο καθηγητής του τμήματος Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κύριος Κωνσταντίνος Φυτιανός “πρόκειται για ένα φαινόμενο που οφείλεται στην αποσύνθεση φυκιών και εμφανίζεται από τη δεκαετία του ’80 στον Θερμαϊκό Κόλπο, κατά κύριο λόγο την άνοιξη και το φθινόπωρο. Τώρα, έχει κάνει την εμφάνισή του, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας αλλά και της ηλιοφάνειας, διότι τα νερά δεν προλαβαίνουν να ανανεώσουν την υδάτινη μάζα τους, καθώς ο Θερμαϊκός είναι κλειστός και βαθύς κόλπος ενώ αναπτύσσεται από μη ελεγχόμενες πηγές ή χειμάρρους που χύνονται εντός του”. 

Δορυφορική που φαίνεται η ερυθρά παλίρροια έξω από την θαλάσσια περιοχή Ανάληψης-Ντεπό  Sentinel 2 ( 27-2-2021)

Οι επιπτώσεις της “ερυθράς παλίρροιας” είναι η έντονη δυσοσμία για όσους κάνουν βόλτα στην παραλία της Θεσσαλονίκης, η αισθητική ενόχληση εξαιτίας της απόχρωσης του νερού, αλλά και οι οικονομικές επιπτώσεις που προκαλεί στον πρωτογενή τομέα, όπως τα αλιεύματα. Η πρώτη φορά που εμφανίστηκε η ερυθρά παλίρροια στον Θερμαϊκό ήταν το 1988.

Δείτε παρακάτω το φαινόμενο

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

Το φαινόμενο της ερυθράς παλίρροιας οφείλεται στα γνώριμα στον όρμο ετερότροφα δινομαστιγωτά Nictiluca και SpatulodiniumΟι αναλύσεις που είχαν γίνει στο παρελθόν στα νερά του κόλπου έδειχναν πολύ υψηλή αφθονία και βιομάζα φυτοπλαγκτού με συμμετοχή γνωστών τοξικών ειδών. Σε παλαιότερες δηλώσεις  ο καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Κώστας Φυτιάνος, εκτιμούσε τότε  ότι τα φαινόμενα θα εμφανίζονταν όλο και πιο συχνά στην παραλία της Θεσσαλονίκης, δεδομένου ότι ο Θερμαϊκός είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένος και τα λύματα αποτελούν πρώτης ποιότητας τροφή για το φυτοπλαγκτόν, καθώς είναι πλούσια σε ενώσεις φωσφόρου και αζώτου. Η άποψή του μετά από 3 χρόνια επιβεβαιώθηκε και φέτος .

ΦΥΤΟΠΛΑΓΚΤΟΝ ΚΑΙ ΕΡΥΘΡΕΣ ΠΑΛΙΡΡΟΙΕΣ
Τα φαινόμενα αυτά έχει επικρατήσει να ονομάζονται «ερυθρές παλίρροιες», αν και στη πραγματικότητα η τεράστια φυτοπλαγκτονική μάζα (δεκάδες ή και εκατοντάδες εκατομμύρια κύτταρα ανά λίτρο θαλασσινού νερού) μπορεί να πάρει διάφορα χρώματα από κόκκινο και καφέ ως κίτρινο και πράσινο, που εξαρτάται από το φυτοπλαγκτονικό είδος που επικρατεί. Να σημειώσουμε ότι ο όρος «ερυθρά παλίρροια» αποτελεί όρο της καθομιλουμένης και είναι εμπειρικός.

Κάποιες φορές ο όρος αυτός χρησιμοποιείται για γενικότερη αναφορά σε τύπους άνθισης φυτοπλαγκτόν και η ερυθρά παλίρροια σαν όρος καταργείται σταδιακά μεταξύ των ερευνητών για τους εξής λόγους:  1. Οι ερυθρές παλίρροιες δεν είναι απαραίτητα ερυθρές ενώ κάποιες δεν προκαλούν απαραίτητα χρωματισμό τον υδάτων. 2. Δεν σχετίζονται με την παλιρροϊκή κίνηση των υδάτων. 3. Ο όρος χρησιμοποιείται ανακριβώς για την αναφορά σε μια μεγάλη ποικιλία φυτοπλαγκτικών ειδών που είναι γνωστά για το σχηματισμό ανθήσεων.

Visited 14 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *