TOP STORIES TOP VIDEOS Web TV Αρθρογραφια Προγνώσεις

Η πορεία της Ηφαιστειακής τέφρας από την Αίτνα και η πρόγνωση κίνησής της

Το απόγευμα της περασμένης Τρίτης 16/2/2021 εξερράγη ο νοτιοανατολικός κρατήρας του ηφαιστείου της Αίτνας στην Σικελία. Το ηφαίστειο της Αίτνας είναι το ενεργότερο ηφαίστειο της Ευρώπης,  ενώ το αποτέλεσμα των εκρήξεών του είναι να υψώνεται μια τεράστια στήλη ηφαιστειακής τέφρας στον ουρανό. Μετά τη θεαματική έκρηξη του ηφαιστείου δημιουργήθηκε ένα μεγάλο σύννεφο με στάχτες και λάβα, ενώ μικρή πυροκλαστική ροή παρατηρήθηκε στο δυτικό μέρος της κοιλάδας Valle del Bove.

Παρότι η αύξηση της εκρηκτικής δραστηριότητας σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορούσε να μειωθεί μέσα σε ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα , το πρωί της Παρασκευής 19 Φεβρουαρίου είχαμε νέα έκρηξη όπου μεγάλες ποσότητες τέφρας εκτοξεύθηκαν και πάλι προς την ανώτερη τροπόσφαιρα και ταξίδεψαν νοτιοανατολικά. Παρακάτω παρακολουθούμε την πορεία της Ηφαιστειακής τέφρας μέσω του δορυφόρου Meteosat 11 της Eumetsat

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

Εκτός από τις εντυπωσιακές εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας. η έκρηξη είχε σαν συνέπεια να κληθούν εξειδικευμένα κέντρα για την παρακολούθηση ηφαιστειακής τέφρας τα οποία εξέδωσαν προειδοποιήσεις με σκοπό την ασφάλεια της Ακροναυπλίας.

Ο παραπάνω εξειδικευμένος χάρτης μας δίνει την πρόγνωση του plume της τέφρας στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας .  Από το Νότιο Ιόνιο που βρίσκεται τώρα η τέφρα λίγο μετά τα μεσάνυχτα διέρχεται νότια Κρήτης , όπως φαίνεται από τους προγνωστικούς χάρτες του περιοχικού κέντρο της Τουλούζης.  Αύριο το νέφος της τέφρας θα έχει απομακρυνθεί νοτιότερα  .

Το φαινόμενο αυτό παρακολουθεί αναλυτικά η ΕΜΥ μέσω των προγνώσεων του περιοχικού κέντρου αλλά και μέσω εξειδικευμένων δορυφορικών προϊόντων που έχει στην διάθεση της , με δυνατότητα παρακολούθησης μέσω των υψηλής ανάλυσης δορυφορικών εικόνων που λαμβάνει από μετεωρολογικούς δορυφόρους πολικής τροχιάς  μέσω του δορυφορικού σταθμού Αθηνών στο Καβούρι .

Στην εικόνα που ελήφθη από δορυφόρο της NASA λίγο μετα την έκρηξη, μπορείτε να διακρίνετε το νέφος της Ηφαιστειακής Τέφρας. Στο πάνω μέρος ξεχωρίζει η σκιά στο έδαφος του pyrocumulus νέφος το οποίο σχηματίζεται λόγω της έκρηξης και φτάνει σε πολύ μεγάλο ύψος στην ατμόσφαιρα.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ηφαίστειο της Αίτνας. είναι το υψηλότερο ηφαίστειο της Ευρώπης με ύψος τα 3.350 μέτρα.

Visited 9 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *