TOP STORIES Αρθρογραφια Κοινωνία Προγνώσεις

Φλώρινα -22 °C , μία από τις πιό χαμηλές θερμοκρασίες στην Ελλάδα

Πολύ έντονη ήταν η φετινή ψυχρή εισβολή , καθώς στην χώρα μας κατέβηκαν πολικές αέριες μάζες που σε συνδυασμό με το χιονοσκεπές έδαφος και την  ξαστεριά προκάλεσαν θερμοκρασίες ακόμη και κάτω από τους -20 βαθμούς . Είναι χαρακτηριστικό οτι στη Βορειοδυτική Ελλάδα το ξημέρωμα της Τρίτης σημειώθηκαν -22 °C στη Φλώρινα ,

Από το αρχείο της ΕΜΥ η χαμηλότερη καταγεγραμμένη θερμοκρασία είναι οι -27.8 °C μετά από έναν έντονο  χιονιά στις 27 Ιανουαρίου 1963 στην Πτολεμαίδα  , όπου τότε και οι Σέρρες είχαν χαμηλή τιμή στους -23 βαθμούς .  Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 17 Ιανουαρίου 2012 στη Φλώρινα σημειώθηκε ακόμη πιο χαμηλή θερμοκρασία από την σημερινή και αυτή ήταν οι  -25.1 βαθμοί Κελσίου  . Στο μακρινό παρελθόν στη Χρυσούπολη στην Καβάλα ο υδράργυρος έπεσε στους -25.0 βαθμούς και στην Καστοριά στους –22.4 στις 6 Ιανουαρίου 1993

Να σας θυμίσουμε ότι στον μεγάλο χιονιά του 2012 σε κάποιες δολίνες η θερμοκρασία έπεσε πολύ χαμηλότερα και είχαμε στην Κεχρωτή Αρκαδίας -35.3 στις 17 Ιανουαρίου και την ίδια μέρα στον Παρνασσό στη θέση Σέσι -33. 1 βαθμούς που αποτελούν τις χαμηλότερες καταγεγραμμένες θερμοκρασίες στον Ελληνικό χώρο .

Πάντως για μήνα Φεβρουάριο δεν μπορούμε να μη μνημονεύσουμε τους -24.0 βαθμούς στη Φλώρινα  στις 4 Φεβρουαρίου 1929 και τους -26. 9 βαθμούς στην δολίνη της Κεχρωτής Αρκαδίοας στις 15 Φεβρουαρίου 2015.

Για τις αρχές του χειμώνα κατά τον μήνα Δεκέμβριο τα σκήπτρα των χαμηλότερω θερμοκρασιών τα κρατούν η Κεχρωτή Αρκαδίας με -27.4 βαθμούς στις 5 Δεκεμβρίου 2013 και ο Παρνασσός με την ίδια τιμή στις 12 του μηνός. Απο κατοικημένες περιοχές η χαμηλότερη θερμοκρασία έχει σημειωθεί στην Πτολεμαίδα και αυτή ήταν οι -23.0 βαθμοί σε Πτολεμαίδα και -22.8 στην Καστοριά στις 20 ΔΕκεμβρίου 2001 .

Σχετικά με τη δύναμη του χιονιά τονίσαμε & εξηγήσαμε σε προηούμενες αναρτήσεις γιατί θα συνέβαινε μια δύσκολη κατάσταση και για τον λόγο αυτό άλλωστε υπήρξε έκδοση εκτάκτου δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων .

Τις αμέσως επόμενες ώρες οι χιονοπτώσεις θα διατηρηθούν με τις ίδιες εντάσεις στην Αθήνα μέχρι και τις 2100 τοπική ώρα Ελλάδος την Τρίτη , ενω κατά την διάρκεια της νύχτας γενικότερα στην Αττική θα υπάρξει προδευτική εξασθένηση και τα περισσότερα  φαινόμενα θα μετακινούνται ανατολικότερα . Το πρωί της Τετάρτης θα έχουμε κατά κανόνα ασθενείς χιονοπτώσεις σε ένα τοπίο όμως επιβαρυμένο με μεγάλες ποσότητες χιονιού. Το γιατί έπεσε πολύ χιόνι θα το αναλύσουμε εν ευθέτω χρόνω .

Ο πρώην συνάδελφος κ. Δημήτρης Ζιακόπουλος από το βιβλίο του ΚΑΙΡΟΣ-Ο ΓΙΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ” μας θυμίζει τους ιστορικούς χιονιάδες των τελευταίων 40 ετών , όπου απλά πρέπει να προσθέσουμε και αυτόν στις 18/19 Φεβρουαρίου 1983 . Τότε κατ’ εκτίμηση στο Σύνταγμα είχε σημειωθεί χιόνι πάχους 10 cm .

Αναφορά για τους ιστορικούς χιονιάδες στην Αθήνα κάνει και το meteo.gr/EAA στην ιστοσελίδα του, απ’ όπου ο πίνακας που ακολουθεί :

Η εξέλιξη της κακοκαιρίας 

Κλείνουμε σημειώνοντας ότι το επόμενο διήμερο ο παγετός θα είναι έντονος και οι θερμοκρασίες πολύ χαμηλές στα βορειοδυτικά με ελάχιστες τιμές περί τους -15 βαθμούς Κελσίου . Ουσιαστική υποχώρηση του παγετού από την Παρασκευή σε όλη τη χώρα .Οι άνεμοι από την Πέμπτη θα εξασθενήσουν σημαντικά

Προβλεπόμενες θερμοκρασίες Τετάρτης 17-2-2021

Πηγές : ΕΜΥ , Ζιακόπουλος

Visited 116 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *