TOP STORIES TOP VIDEOS Αρθρογραφια Κοινωνία Προγνώσεις

Ο ρόλος του στροβιλισμού στην ανάπτυξη των συστημάτων

Στο χθεσινό μας άρθρο παρουσιάσαμε κάτω από ποιές συνθήκες έχουμε ισχυρούς χιονιάδες στην περιοχή μας . Θεωρήσαμε ως δεδομένη την μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας -που δεν φαίνεται να αλλάζει- και την προσοχή μας την στρέψαμε  στο Jet Stream (αεροχείμαρρο) , στα χαρακτηριστικά των υψών και των  θερμοκρασιών στη στάθμη των 500 hPa, καθώς  και στον ρόλο του επιφανειακού χαμηλού στο Ιόνιο.

Πολλοί μου στείλατε ερωτήματα τα οποία πρέπει να απαντηθούν , να διευρινιστούν κάποια πράγματα και γι αυτό τον λόγο γράφω σε συνέχεια του προηγουμένου άρθρου.

ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΩΝ

Στον σύνθετο χάρτη που ακολουθεί εμφανίζονται οι περιοχές χιονοπτώσεων , ενώ υπάρχουν οι ισουψείς στα 500 και οι ισοβαρείς στην επιφάνεια . Θα εξηγήσουμε παρακάτω γιατί τα στοιχεία δείχνουν οτι θα έχουμε τοσο πολλές χιονοπτώσεις ακόμη και στα  δυτικά και θα εξηγήσουμε οτι αυτό κατά κύριο λόγο οφείλεται στην παρουσία του επιφανειακού χαμηλού στο Ιόνιο , αλλά και στον στροβιλισμό της αέριας μάζας που έρχεται από τα δυτικά.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ 500 hPa & ΤΟΥ ΣΤΡΟΒΙΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ

Για τους μή γνώστες , διυκρινίζουμε οτι στο διπλανό σχήμα απεικονίζονται τα “κύματα”  στους μετεωρολογικούς χάρτες που χαράσονται οι ισουψείς καμπύλες στην ανώτερη ατμόσφαιρα και απεικονίζονται οι trough (κοιλότητες) και ridge (κορυφογραμμές). Αυτές εμφανίζονται στους χάρτες όπως στα 500 hPa και είναι χρήσιμες για την πρόγνωση του καιρού και την μεταφορά στροβιλισμού.

Μία trough έχει σχήμα U με αποτέλεσμα ο αέρας να έχει ανοδικές κινήσεις και έτσι να έχουμε ανάπτυξη των βροχοπτώσεων και αυτές βρίσκονται σε περιοχές χαμηλής πίεσης Μία ridge έχει σχήμα ανάποδου U και ο αέρας που βρίσκεται κάτω από μία ridge δεν είναι ευνοϊκος ως προς την ανάπτυξη σύννεφων και βροχοπτώσεων και βρίσκονται κοντά σε περιοχές με υψηλή πίεση. Οι trough και ridges είναι σημαντικά στοιχεία όσο αναφορά την πρόβλεψη και πρόγνωση του καιρού αφού μπορούν να μας ενημερώσουν για την ύπαρξη βροχής-χιονιού.  Όσο πιο οξείες είναι οι trough τόσο πιό έντονα θα είναι τα φαινόμενα.

Σχετικά με τον στροβιλισμό στην ατμόσφαιρα σας ενημερώνουμε ότι υπάρχουν δύο είδη στροβιλισμού :

1. Ο σχετικός στροβιλισμός  ο οποίος καθορίζεται ως η περιστροφή μιας αέριας μάζας γύρω από κάποιο τοπικό άξονα σε σχέση με την επιφάνεια της γης. Η κατακόρυφη  συνιστώσα είναι αυτή που ονομάζεται και σχετικός στροβιλισμός και είναι θετικός κατά την αντίθετη φορά κίνησης των δεικτών του ρολογιού και αρνητικός κατά την φορά των δεικτών του ρολογιού. 2. Ο απόλυτος στροβιλισμός  ο οποίος είναι το άθροισμα του σχετικού στροβιλισμού και της παραμέτρου Coriolis. Είναι η περιστροφή που παρατηρείται από κάποιο παρατηρητή σε κάποιο σταθερό σημείο στο χώρο έξω από τη Γη που περιστρέφεται γύρω από τον άξονά της.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΤΡΟΒΙΛΙΣΜΟΥ

Στους χάρτες 500 hPa και 700 hPa εμφανίζονται οι περιοχές με θετική και αρνητική μεταφορά στροβιλισμού. Συγκεκριμένα, η θετική μεταφορά στροβιλισμού (Positive Vorticity Advection-PVA) βρίσκεται μπροστά από μια ανώτερη trough σε περιοχές όπου υπάρχει μέγιστο του στροβιλισμού. Παρατηρείται απόκλιση με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια περιοχή με χαμηλές πιέσεις. Όταν μία trough πλησιάσει αρκετά μια μετωπική επιφάνεια έτσι ώστε να δημιουργείται PVA, η απόκλιση στα ανώτερα στρώματα θα επιφέρει μεγαλύτερη πτώση της πίεσης στην επιφάνεια και το χαμηλό θα βαθύνει και θα ενισχυθεί. 

Κάποιες διαταραχές λοιπόν που είδατε στην χθεσιννή ανάρτηση και με ρωτήσατε τι σημαίνουν , αυτές αφορούν τις trough που θα μας επηρεάσουν , όπου λίγο μπροστα από αυτές,  υπάρχει η θετική μεταφορά στροβιλισμού .

Ανάλογη “δράση” στην ενίχυση των συστημάτων αναλαμβάνει και στην ανώτερη ατμόσφαιρα ο αεροχείμαρρος (jet Stream) με την ζώνη ισχυρών ανέμων που τον συνοδεύει (jet Streak) 

Συνεπώς ένα στοιχείο σημαντικό που πρέπει να κοιτάξουμε στους σχετικούς χάρτες, είναι να διακρίνουμε ΠΡΏΤΑ τις διαταραχές και ΜΕΤΑ να δούμε αν έχουμε σημαντική μεταφορά στροβιλισμού ή όχι . Αυτό θα είναι καθοριστικό στοιχείο αν θα έχουμε πολλά ή λίγα φαινόμενα .

Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΤΡΟΒΙΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΧΑΜΗΛΟΥ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ

Μετά από τα όσα είπαμε παραπάνω και με δεδομένο οτι πλέον όλα τα στοιχεία συνηγορούν στον σχηματισμό οργανωμένου

βαρομετρικού χαμηλού στο Ιόνιο , το οποίο πλησιάζει την χώρα μας , σας παρουσιάζουμε παρακάτω αυτή την πολύ σημαντική παράμετρο,  η ο οποία ερευνάται κατά κανόνα  από τους επαγγελματίες μετεωρολόγους .

Στον παραπανω σύνθετο χάρτη επιφανείας και 500 hPa παρατηρούμε οτι πληρούνται οι συνθήκες ενίσχυσης του επιφανειακού χαμηλού στο Ιόνιο και αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την ένταση των φαινομένων από τα δυτικά . Αυτό επιβεβαιώνεται και από τον θετικό στροβιλισμό της αέριας μάζας  καθώς θα πλησιάζει τα δυτικά  και βρίσκεται το Σάββατο στο Ιόνιο.

Για να μη γίνομαι κουραστικός , μπορώ να σας πω με απλά λόγια, οτι  με τους νοτιοανατολικούς ανέμους που θα επικρατούν στα δυτικά και καθώς το χαμηλό θα ενισχύεται,  οι αέριες μάζες του θα εμπλουτίζονται βαθμιαία με υγρασία και,  καθώς θα πέφτει σημαντικά η θερμοκρασία,  αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να έχουμε πολλά χιόνια και θα χιονίσει ακόμα και σε περιοχές της δυτικής Ελλάδος που συνήθως δεν βλέπουν τόσο εύκολα το χιόνι . Με άλλα λόγια αυτός ο χιονιάς θα είναι διαφορετικός από τους συνηθισμένους προσήνεμους χιονιάδες ( θα γίνει προσήμεμος σε δεύτερη φάση) . Το χαμηλό από το Νότιο Ιόνιο , την Κυριακή θα κινηθεί ανατολικά και θα περάσει στο Αιγαίο , οπότε θα επηρεαστεί μεγάλο μέρος της χώρας .

Στον animation που ακολουθεί διακρίνεται η μεταφορά στροβιλισμού της αέριας μάζας από την Παρασκευή έως τη Δευτέρα

Από αύριο και εφόσον δεν έχει υπάρξει κάποια αλλαγή , τελειώνουμε με την θεωρία ( χα, χα) και  θα σας δώσουμε πλέον  αναλυτικούς χάρτες υετού και χιονοπτώσεων. Γενικότερα θα έχουμε στην διάθεσή μας περισσότερες λεπτομέρειες τόσο σε τοπικό επίπεδο και βεβαίως καλύτερο χρονικό προσδιορισμό για την εξέλιξη του χιονιά .

Καλή σας μέρα

Θοδωρής Ν. Κολυδάς

Visited 49 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *