TOP STORIES TOP VIDEOS Web TV Αρθρογραφια Κοινωνία Προγνώσεις

Απ’ τα ψηλά στα χαμηλά το προσεχές Σαββατοκύριακο

Μετά τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες του Σαββατοκύριακου που μας πέρασε, με τιμές κατά 10 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα κανονικά επίπεδα, όλα τα προγνωστικά στοιχεία για τον καιρό του ερχόμενου Σαββατοκύριακου συγκλίνουν σε πρόγνωση επικράτησης πολύ χαμηλών θερμοκρασιών, κυρίως στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα. Ο καθένας μας αυτό μπορεί να το διαπιστώσει πλέον και από εφαρμογές που έχει στο κινητό του ή μπαίνοντας στο διαδίκτυο, όπως στην ιστοσελίδα του Deltiokairou. Μετά την Παρασκευή (12/2) διαπιστώνουμε ότι στη Θεσσαλονίκη θα επικρατήσουν θερμοκρασίες κοντά στο μηδέν.

Εικόνα με τις θερμοκρασίες στη Θεσσαλονίκη, Φεβρουάριος 2021

Τα μοντέλα ακόμη δεν έχουν ξεκαθαρίσει τι θα γίνει από πλευράς χιονοπτώσεων σε τοπικό επίπεδο, αλλά μας προδιαθέτουν για χιονοπτώσεις σε γενικές γραμμές σε πολλές περιοχές της Κεντρικής και τη Βόρειας Ελλάδος.

Περιοχές χιονοπτώσεων

Καθοριστικό στοιχείο για το αν θα έχουμε πολλά χιόνια την Κυριακή θα διαδραματίσει η ύπαρξη και η δημιουργία χαμηλού το Σάββατο στο Ιόνιο , το οποίο με την σειρά του θα μπορέσει να “τροφοδοτήσει” με υγρασία τις πολύ ξηρές μάζες που έρχονται από τα βόρεια . Συνήθως οι έντονες χιονοπτώσεις στον κορμό της ηπειρωτικής χώρας εκδηλώνονται με την παρουσία χαμηλού στα δυτικά .

Η παρουσία και ο ρόλος του επιφανειακού χαμηλού για την ένταση των χιονοπτώσεων 

H EMY ήδη στην πρόγνωση πολλών ημερών επισημαίνει ότι από το Σάββατο χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε όλα τα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας, από το απόγευμα στα ημιορεινά και βαθμιαία και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο της βόρειας χώρας, όπου πιθανώς θα είναι κατά τόπους πυκνές. Το εάν θα είναι πυκνές ή όχι εξαρτάται από πολλές παραμέτρους .  Μία πρώτη εικόνα των θερμοκρασιών που προβλέπονται για την Κυριακή δίνεται παρακάτω:

Καιρός: Απότομη πτώση της θερμοκρασίας και χιόνια το Σαββατοκύριακο Θερμοκρασίες μέγιστες-ελάχιστες για την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2021

Το αίτιο που θα προκαλέσει τη μεταβολή αυτή, οφείλεται στην αλλαγή της κυκλοφορίας των αερίων μαζών. Ενώ τις προηγούμενες ημέρες οι αέριες μάζες ερχόταν από τα δυτικά και έφερναν ζέστη από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής , τώρα θα αλλάξουν κίνηση και θα κινηθούν προς την περιοχή μας από την ανατολική Ευρώπη με νότια κίνηση κατά μεσημβρινό. Το ταξίδι των αερίων μαζών προς τον νότο  είναι μεγάλο και έτσι  η πορεία των αερίων μαζών δεν μπορεί προς το παρόν να προσδιοριστεί με μεγάλη ακρίβεια αλλά ούτε και τα ποσά υετού (βροχή ή χιόνι) ειδικά σε τοπικό επίπεδο . Αυτή την ασάφεια την έχουμε προδιορίσει εδώ και μέρες και συνήθων απαντάται όταν έχουμε χαμηλού δείκτη κυκλοφορία ( κυκλοφορία κατά μεσημβρινό) Η πορεία και η κίνηση των αερίων μαζών στις κατώτερες στάθμες της ατμόσφαιρας (850 hPa) 

Για να έχουμε και καλύτερη οπτική εικόνα για το μέγεθος της πτώσεως της θερμοκρασίας, αυτό μπορούμε να το διαπιστώσουμε καλύτερα στο μετεώγραμμα της Αθήνας που ακολουθεί . Οι κανονικές τιμές παρουσιάζονται με θαλασσί χρώμα και η πορεία των προβλεπομένων τιμών με μαύρο. Στο διάγραμμα φαίνεται πολύ καλά ότι μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή θα βρισκόμαστε σε τιμές πάνω από τα κανονικά επίπεδα, ακολουθεί βαθμιαία πτώση και έτσι από τις 14 του μηνός και μετά θα βρισκόμαστε σε πτωτική πορεία.

Καιρός: Απότομη πτώση της θερμοκρασίας και χιόνια το Σαββατοκύριακο

Τα σενάρια αποκλίνουν από την Κυριακή και μετά και αυτό φαίνεται με μια ματιά στο πόσο οι προβλεπόμενες θερμοκρασίες παρουσιάζουν μεγάλες αποστάσεις από τη μέση τιμή. Αυτό το στοιχείο είναι σημαντικό και μας κάνει επιφυλακτικούς ακόμη για την εξέλιξη των φαινομένων . Μέρα με τη μέρα, θα επαληθεύουμε τα προγνωστικά με την πραγματική εικόνα του καιρού και θα σας ενημερώνουμε υπεύθυνα και έγκαιρα για την καιρική εξέλιξη .

Visited 3 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *