Ορισμένα βαρομετρικά χαμηλά αναπτύσσονται με τόσο εκρηκτικό τρόπο, ώστε το 1980 δύο επιστήμονες, οι Sanders και Gyakum, τα ονόμασαν «μετεωρολογικές βόμβες». Τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα μιας «βόμβας» είναι η γρήγορη μείωση της πίεσης στο κέντρο της, η οποία προκαλεί ένταση των καιρικών φαινομένων. Μετά την πρωτοποριακή μελέτη των δύο μετεωρολόγων, το φαινόμενο στη διεθνή βιβλιογραφία καλείται SG1980. Η μετεωρολογική βόμβα ως εκρηκτική κυκλογένεση καθορίζεται από μια πτώση της ατμοσφαιρικής πίεσης 24 mb/24 ώρες για τα βόρεια πλάτη
Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.
If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.
Για το γεωγραφικό πλάτος της χώρας μας, στο βαρομετρικό χαμηλό η πίεση στο κέντρο του θα πρέπει να πέφτει πάνω από 17 μιλιμπάρ μέσα σε ένα 24ωρο. Στο συγκεκριμένο σύστημα που βλέπουμε και στη δορυφορική η βάθυνσή ήταν 30 mb σε 30 ώρες καθώς το πρωί της προηγούμενης ημέρας η ατμοσφαιρική πίεση ήταν 1002 mb και πήγε στα 972 mb !
Η ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΗ ΒΟΜΒΑ ΤΗΣ 22ας ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2004
Το κέντρο του βαρομετρικού χαμηλού που στην ανάλυση του χάρτη επιφανείας 1200 GMT ήταν 981 mb , ενώ τις απογευματινές ώρες βάθυνε κι άλλο και στον αυτόματο μετεωρολογικό της Ικαρίας, στο metar του σταθμού έφτασε τα 972 ( στην απογευματινή μου βάρδια στο ΕΜΚ , είδα παρατήρηση στα 971 mb )
Αργότερα πάντως ως επίσημη τιμή κατεγράφησαν τα 972 mb που είναι η χαμηλότερη όλων των εποχών και η βάθυνσή αυτού του συστήματος ήταν 30 mb σε 30 ώρες καθώς το πρωί της προηγούμενης ημέρας η ατμοσφαιρική πίεση ήταν 1002 mb.
Με το σύστημα που επηρέασε τη χώρα μας είχαμε ταυτόχρονα και επιβεβαίωση του ορισμού «μετεωρολογικής βόμβας» για τα δικά μας γεωγραφικά πλάτη, σύμφωνα με την διεθνή ορολογία. Στην ΕΜΥ “βλέπαμε” 3-4 μέρες πριν ότι θα είχαμε έντονη κακοκαιρία και βγάλαμε έκτακτο δελτίο έγκαιρα. Από τα μέσα ενημέρωσης όμως το θέμα δεν είχε προβληθεί , ενω η πολιτική προστασία βρισκόταν τότε στα σπάργανά της. Μά μέρα πρίν και ενω είχε βγεί το έκτακτο δελτίο από τη ΕΜΥ, βλέποντας την τεράστια βάθυνση του συστήματος , επέλεξα συνειδητά να χρησιμοποιήσω την λέξη “Μετεωρολογική Βόμβα” . Έχοντας διαβάσει πρόσφατα την σχετική μελέτη και για να τονίσω την σοβαρότητα της κατάστασης , στο δελτίο του MEGA ανέφερα για πρώτη φορά δημόσια την λέξη «Μετεωρολογική Βόμβα» , όπως άλλωστε και τυπικά περιγραφόταν στα επιστημονικά συγγράμματα . Οι αντιδράσεις βέβαια στην ΕΜΥ ήταν ποικίλες. Θύμισα σε πολλούς συναδέλφους που διαφωνούσαν ότι μια ανάλογη περίπτωση είχε παρουσιαστεί στις 30 Νοεμβρίου του 1990 , τότε που ένα βαρομετρικό χαμηλό (1.012 μιλιμπάρ) από την περιοχή της Σύρτης «βάθυνε» κατά 22 μιλιμπάρ μέσα σε ένα 24ωρο και μετακινήθηκε προς το Βόρειο Ιόνιο και προκάλεσε τεράστιες καταστροφές στην Κέρκυρα , αλλά λίγοι συμφωνούσαν οτι θα είχε τόσο μεγάλη έκταση η συγκεκριμένη κακοκαιρία και έλεγαν ότι δεν έπρεπε να το ονομάσω βόμβα.
Τελικώς τα αποτελέσματα της κακοκαιρίας απέδειξαν οτι η αναφορά μου δεν ήταν επικοινωνιακό «τρικ» αλλά μια τραγική πραγματικότητα . Οι άνεμοι σνοιχτά της Λήμνου είχαν ταχύτητα 182 χλμ. την ώρα, ενώ άνεμοι με ταχύτητα 180 χλμ. την ώρα «σάρωσαν» Άνδρο και Νάξο και στη Χίο έφθασαν τα 160χλμ. Είναι ενδεικτικό ότι υπήρξαν κύματα που το ύψος τους έφτανε κατά το ΕΛΚΕΘΕ tα 12 μέτρα ( ανεπίσημες πληροφορίες αναφέροιυν και τα 15 μέτρα) . Οι μέγιστοι άνεμοι στα συνοπτικά τηλεγραφήματα των μετεωρολογικών σταθμών της ΕΜΥ έφτασαν τα 12 Beaufort, ενώ το σύστημα αυτό από τις νυχτερινές ώρες, εισερχόμενο στην ηπειρωτική Τουρκία παρουσίασε γρήγορη εξασθένηση. Τόση μεγάλη βάθυνση βαρομετρικού χαμηλού δεν έχει παρουσιαστεί στην ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα στην περιοχή μας, ενώ έχουν εμφανιστεί ανάλογες περιπτώσεις στην Αλγερία και την Γαλλία. Πρέπει πάντως να γνωρίζουμε ότι οι Μετεωρολογικές βόμβες είναι μεγάλος κίνδυνος, ειδικά για τη ναυτιλία. Όπως συμβαίνει και στους τροπικούς κυκλώνες, οι βόμβες αποδυναμώνονται μετά από την προσέγγιση σε ξηρά, αλλά σε μια πολύ μικρότερη έκταση, οι ριπές του ανέμου επιφανείας ξεπερνούν και τους 100 knots. Βέβαια τα τελευταία χρόνια η λέξη αυτή παραχρησιμοποιείται επικοινωνιακά . Την παραμικρή κακοκαιρία την λένε βόμβα ….
Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.
If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.
Παραδείγματα καταστρεπτικών βομβών στην Ευρώπη είχαμε τον Οκτώβριο του 1987 στη Νότια Αγγλία (Burt και Mansfield, 1988) και τις θύελλες των Χριστουγέννων του 1999 (στο Παρίσι), οι οποίες στοίχισαν 130 ζωές και προκάλεσαν οικονομικές ζημίεςτης τάξεως των 13 δισεκατομμυρίων Euro στην κεντρική Ευρώπη.