TOP STORIES TOP VIDEOS Web TV Αρθρογραφια Περιβάλλον & Ενέργεια Προγνώσεις

Η Filomena που έγινε Bartosz -Η ονοματοδοσία των χαμηλών

Έχω αναφερθεί πολλές φορές σε ημερίδες και συνέδρια για την ονοματοδοσία των χαμηλών και σήμερα με αφορμή την κακοκαιρία Filomena που πλήττει  την Ισπανία,  θα έλεγα ότι  εμφανίστηκαν ήδη κάποια προβλήματα καθώς το σύστημα κινείται μέσα στη Μεσόγειο  Τώρα το αν το Μετεωρολογικό Ινστιτούτο του Βερολίνου (σε συνεργασία με την Γερμανική ΜΥ – DWD ) της δίνουν για επιχειρηματικούς λόγους το όνομα BARTOSZ για τον πολύ κόσμο δεν έχει σημασία . Το θέμα όμως προκύπτει καθώς στον αυριανό προγνωστικό χάρτη το χαμηλό Bartosz έρχεται στα δυτικά της χώρας μας !

\

Σήμερα το απόγευμα δέχτηκα πολλά ερωτήματα από φίλους μου που είδαν τα δελτία ειδήσεων σε ξένα ΜΜΕ από την Αγγλία ή την Ισπανία τα οποία έλεγαν ότι η κακkοκαιρία Filomena κινείται μέσα στη Μεσόγειο , πλησιάζει προς την περιοχή μας  και ανησύχηασαν . Πράγματι η επίσημη πρόγνωση της Ισπανικής Μετεωρολογίκής Υπηρεσίας (AEMET) έδειχνε το σύστημα δυτικά της Ιταλίας .

Σχετικά με το τι μας περιμένει και για να δείξω τελικά από που θα έρθει το νέο κύμα ψύχους στη χώρα μας ετοίμασα ένα Video που το παρουσίασα στο Star το βράδυ της Κυριακής . Το χαμηλό που θα έρθει προς την χώρα μας θα είναι εξασθενημένο και έχουν αλλάξει τα χαρακτηριστικά του . Όπως μπορείτε να παρατηρήσετε , οι ψυχρές αέριες μάζες που «παραμονεύουν» στα Βορειοδυτικά και Βορειοανατολικά τμήματα της Ευρώπης δεν σχετίζονται με τις ψυχρές μάζες που είχαν κατέβει στην Ιβηρική . Αυτές από την Πέμπτη και μετά θα κινηθούν νοτιότερα και θα προκαλέσουν αυτή τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας στη χώρα μας αλλά και χιόνια

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

Παρότι είναι αρκετά νωρίς προς το τέλος της εβδομάδος ,όπως επισημαίνει και η ΕΜΥ στην πρόγνωσή της θα έχουμε σε όλη τη χώρα  τοπικές βροχές και κυρίως στα νότια θαλάσσια – παραθαλάσσια μεμονωμένες καταιγίδες.” Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά καθώς και στα ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας και πιθανόν πρόσκαιρα την Παρασκευή στα βόρεια και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο”  με τάση βελτίωσης μόνο στα βόρεια αργότερα

Δείτε τις περιοχές χιονοπτώσεων για την ερχόμενη εβδομάδα

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

Τις επόμενες ημέρες θα σας δώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες για τις περιοχές που θα επηρεαστούν . Δεν χρειάζεται πανικός και φόβος και φυσικά όπως είπαμε και προηγουμένως αυτή η μεταβολή δεν συνδέεται με την αντίστοιχη της Ισπανίας .

Πολύ απλά το κρύο θα μας έρθει απότομα . Αν σκεφτούμε ότι η μέση μέγιστη θερμοκρασία για αυτήν την εποχή στην Αθήνα είναι οι 13 βαθμοί, φτάσαμε ακόμη και τους 22 και τώρα πάμε για μονοψήφιες τιμές της θερμοκρασίας στο τέλος της εβδομάδας, ναι η μεταβολή είναι σημαντική και θα μπει απότομο το κρύο, αν βγουν τα προγνωστικά μας .

Πάντως το θέμα της ονοματοδοσίας , ειδικά στις μετακικινούμενες κακοκαιρίες από χώρα σε χώρα δημιουργεί ανησυχία στην πλειονότητα των κατοίκων . Θυμίζω οτι υπήρξε περίπτωση κακοκαιρίας με 5 διαφορετικά ονόματα στην Ευρώπη. Τιο θέμα αυτό πρέπει να το δεί σοβαρά και η ΓΓΠΠ διότι σχετίζεται άμεσα με την προετοιμασία και την ενημέρωση των πολιτών και δεν ανήκει μόνο στη σφαίρα της επιστήμης , αλλά κυρίως της επικοινωνίας και της πολιτικής προστασίας

Θ.Ν. Κολυδάς

Visited 1 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *