TOP STORIES Αρθρογραφια Κοινωνία Μετεωρολογία και Κλίμα Περιβάλλον & Ενέργεια Προγνώσεις

Ἱπποκράτους ἅπαντα & «Περί αέρων , υδάτων και τόπων»

Είναι αλήθεια ότι ζούμε σε μια εποχή όπου οι ρυθμοί ζωής εκτός από γρήγοροι είναι ταυτόχρονα και πιεστικοί. Το γεγονός αυτό, μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στον άνθρωπο και ιδίως στην υγεία του. Όμως πέρα από τον τρόπο ζωής, σημαντικό ρόλο στην υγεία του παίζει και το περιβάλλον. Το περιβάλλον στο οποίο ζούμε θεωρείται υπεύθυνο για πολλές αρρώστιες που κάνουν την εμφάνιση τους κατά καιρούς και μαστίζουν τις διάφορες κοινωνίες. Ο γνωστός σε όλους μας Ιπποκράτης ή αλλιώς πατέρας της ιατρικής στο έργο του Περί αέρων , υδάτων και τόπων αναλύει ακριβώς αυτή την επίδραση που μπορεί να έχει το περιβάλλον στην ανθρώπινη υγεία. Είναι αλήθεια ότι ζούμε σε μια εποχή όπου οι ρυθμοί ζωής εκτός από γρήγοροι είναι ταυτόχρονα και πιεστικοί. Το γεγονός αυτό, μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στον άνθρωπο και ιδίως στην υγεία του. Όμως πέρα από τον τρόπο ζωής, σημαντικό ρόλο στην υγεία του παίζει και το περιβάλλον. Το περιβάλλον στο οποίο ζούμε θεωρείται υπεύθυνο για πολλές αρρώστιες που κάνουν την εμφάνιση τους κατά καιρούς και μαστίζουν τις διάφορες κοινωνίες. Ο γνωστός σε όλους μας Ιπποκράτης ή αλλιώς πατέρας της ιατρικής στο έργο του Περί αέρων , υδάτων και τόπων  αναλύει ακριβώς αυτή την επίδραση που μπορεί να έχει το περιβάλλον στην ανθρώπινη υγεία.

Το Περί αέρων, υδάτων και τόπων συμπεριλαμβάνεται στην Ιπποκρατική συλλογή, η οποία αποτελείται από εξήντα έργα γραμμένα σε ιωνική διάλεκτο και καλύπτουν όλο το φάσμα των ιατρικών κλάδων. Για παράδειγμα , τον κλάδο της χειρουργικής, της παιδιατρικής , της γυναικολογίας, της ανατομίας κ.α.  Ο Ιπποκράτης ασχολήθηκε με την συγγραφή αυτού του έργου προκειμένου να διευκολύνει το επίπονο έργο των γιατρών. Το έργο αποτελείται από δύο κεφάλαια , και μεγάλο ενδιαφέρον έχει το πρώτο. Στο πρώτο τμήμα του (παράγραφοι  ένα έως ένδεκα ) εξετάζεται η επιρροή που ασκεί το κλίμα στους  κατοίκους μιας περιοχής , ενώ στο δεύτερο οι γεωφυσικές διαφορές μεταξύ Ασίας και Ευρώπης και οι μορφολογικές διαφορές Ασιατών και Ευρωπαίων (παράγραφοι δώδεκα έως είκοσι τέσσερα). Ορισμένοι μελετητές υποστήριξαν ότι αυτός που έγραψε το πρώτο μέρος δεν ήταν ο ίδιος με αυτόν που έγραψε το δεύτερο και αυτό έγκειται στη διαφορά του ύφους των δύο μερών.Το έργο αυτό θεωρείται ένα από τα δημοφιλέστερα της Ιπποκρατικής συλλογής. Μέσα σε αυτό ο Ιπποκράτης  με την πολύχρονη εμπειρία του καθώς και την προσωπική παρατήρηση παρουσιάζει τα αίτια που κατά τη δική του κρίση επηρεάζουν αρνητικά την ανθρώπινη υγεία.

Στόχος του είναι να διαφωτίσει τους γιατρούς με ποιον τρόπο πρέπει να ενεργούν εάν θέλουν να φτάσουν σε μια «ορθή σύλληψη της ιατρικής». Με δεδομένο ότι οι γιατροί της αρχαιότητας επισκέπτονταν διάφορες πόλεις ευρισκόμενοι αντιμέτωποι με διαφορετικές ασθένειες και καιρικές συνθήκες, ο μεγάλος πατέρας της ιατρικής παρέχει έτσι έναν εύχρηστο οδηγό ιατρικών πληροφοριών ,ο οποίος δίνει στον κάθε γιατρό τις απαραίτητες γνώσεις και εφόδια.

Διαβάζοντας κανείς το «Περί αέρων , υδάτων και τόπων» καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο συγγραφέας του έργου, δηλαδή ο Ιπποκράτης ως βασική μέθοδο για την έρευνα του χρησιμοποιεί την παρατήρηση. Ειδικότερα, μέσα από την παρατήρηση αναζήτησε τις βασικές αιτίες των ασθενειών, οι οποίες εντοπίζονται σε φυσικά αίτια και διαταραχές των σωματικών λειτουργιών. Καταγράφει τη λειτουργία των ανθρώπινων οργάνων καθώς και την επίδραση του φυσικού περιβάλλοντος σε αυτά. Συμβουλεύει τους επαγγελματίες γιατρούς πριν καταλήξουν σε κάποια διάγνωση να μελετήσουν πρώτα τους ανέμους και τα ύδατα μιας πόλης αλλά και τις εποχικές μεταβολές ώστε να οδηγηθούν σε ένα σωστό συμπέρασμα και να αποφύγουν τυχόν σφάλματα. Ο Ιπποκράτης κατηγοριοποιεί τις ασθένειες που μπορεί να προκληθούν από περιβαλλοντικούς παράγοντες ανάλογα με το φύλο και την ηλικία. Μπορεί να παρατηρήσει κανείς ότι σχετικά με τον γυναικείο πληθυσμό ο συγγραφέας εστιάζει στις ασθένειες που σχετίζονται με την αναπαραγωγή. Από αυτό μπορεί να συμπεράνει κανείς την αντίληψη που κυριαρχούσε την εποχή εκείνη, ότι δηλαδή η γυναίκα ταυτιζόταν αποκλειστικά με την αναπαραγωγή.

Μελετώντας κανείς το έργο αντιλαμβάνεται ότι ο Ιπποκράτης  θεωρεί ,ότι το ανθρώπινο σώμα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του περιβάλλοντος. Συνεπώς, η ποιότητα ζωής  σε συνδυασμό με τους περιβαλλοντικούς παράγοντες επηρεάζουν την υγεία των ανθρώπων. Γι’ αυτό και κάθε γιατρός οφείλει να συνυπολογίσει όλους τους παράγοντες προτού καταλήξει σε κάποια διαπίστωση σχετικά με μια ασθένεια.

ΟΛΗ Η ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Πηγή : http://www.physics.ntua.gr/~mourmouras/index.html , Κανέλλα Αχαμνού -« Ο Ιπποκράτης Περί αέρων, υδάτων, τόπων. Η επίδραση του περιβάλλοντος στην υγεία των ανθρώπων»

Visited 17 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *