TOP STORIES TOP VIDEOS Web TV Αρθρογραφια Προγνώσεις

Ανάλυση εκτάκτου δελτίου επιδείνωσης της 26ης Δεκεμβρίου 2020

Εδώ και πολλές ημέρες είχαμε αναφερθεί σε αυτήν την αλλαγή του καιρού , που μετά τις λιακάδες και τις υψηλές θερμοκρασίες των Χριστουγέννων θα ακολουθούσαν ισχυρές βροχές και καταιγίδες , καθώς και τοπικά θυελλώδεις νοτιάδες. Όλα τα στοιχεία που αναφέρονται στο Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης  του Καιρού (ΕΔΕΚ)  αναλύονται παρακάτω,

Το πρωί του Σαββάτου το βαρομετρικό χαμηλό οργανώθηκε στα δυτικά τμήματα της Ιταλίας και κινείται ανατολικότερα . Στον παρακάτω χάρτη  φαίνεται η δομή του στην στάθμη των 500 hPa , καθοριστική για την πορεία , αλλά και την βάθυνσή του.

Τα ύψη βροχόπτωσης και ποιές περιοχές θα επηρεαστούν φαίνονται στο παρακάτω βίντεο με τον υετό ανά 6ωρο. Από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου θα επηρεαστούν τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος και η δυτική Στερεά.  Την Κυριακή οι προαναφερθείσες περιοχές, επίσης από τις πρωινές ώρες η δυτική Πελοπόννησος, η δυτική Θεσσαλία, η κεντρική Στερεά, η Θράκη, κατά τόπους η Μακεδονία, βαθμιαία η υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα, από το απόγευμα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τη νύχτα τα Δωδεκάνησα. Η Αττική και ο νομός Θεσσαλονίκης θα επηρεαστούν πρόσκαιρα τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής . Τη Δευτέρα τα Δωδεκάνησα και μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες η Θράκη και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

Ο δείκτης επικινδυνότητας EFI ( Extreme Forecast Index) μας δίνει αναλυτικά ανα 24ωρο τις περιοχές που θα επηρεαστούν από αυτή την μεταβολή του καιρού

  1. Σάββατο 26/12/2020

2. Κυριακή 27/12/20

20

3. Δευτέρα 28/12/2020

Ενισχυμένο θα είναι και το πεδίο των νοτίων ανέμων . Θα επικρατήσουν θυελλώδεις νότιοι άνεμοι εντάσεως 8 μποφόρ την Κυριακή στο Ιόνιο μέχρι νωρίς το απόγευμα και κατά τόπους στο Αιγαίο από το μεσημέρι.

Σας συστήνουμε να λαμβάνετε υπόψη σας τις οδηγίες της ΓΓΠΠ για τα φαινόμενα που περιγράψαμε παραπάνω. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η ΕΜΥ λαμβάνει υπόψη της όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία και μετά από σχετική αξιολόγησή τους, εκδίδει τα ειδικά δελτία πρόγνωσης και προειδοποιήσεων, καθώς και τη σχετική ανάλυση της προβλεπόμενης εξέλιξης του καιρού. Περισσότερα δεδομένα για εξέλιξη του καιρού θα προστίθενται και στα τακτικά δελτία της ΕΜΥ τα οποία ανανεώνονται ανά 6ωρο.

Μη ξεχνάτε οτι στα τακτικά δελτία πρόγνωσης καιρού 2 ημερών υπάρχει και ειδική ενότητα στο πρώτο μέρος της πρόγνωσης με την επικεφαλίδα “Γενικά Χαρακτηριστικά -Προειδοποιήσεις ” .

Θεόδωρος Ν. Κολυδάς

Διευθυντής Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου ΕΜΥ

 

Visited 1 times, 1 visit(s) today
0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *