TOP STORIES Αρθρογραφια Κοινωνία Μετεωρολογία και Κλίμα Περιβάλλον & Ενέργεια Προγνώσεις

Η Βιβλιοθήκη ως “Ψυχής Ιατρείον”

Έκπληξη , περηφάνεια και δέος έννοιωσα όταν το 2010 επισκέφτηκα το Saint Gallen στην Ελβετία και βρέθηκα στην πανέμορφη βιβλιοθήκη της πόλης. Αρχικά, στην είσοδό της βλέπεις μια επιγραφή που γράφει στα ελληνικά «ΨΥΧΗΣ ΙΑΤΡΕΙΟΝ» και βρίσκεται ανάμεσα από δυο αγγέλους, πάνω από μια βαριά ξύλινη πόρτα.  Δίπλα, υπάρχουν πάνινα παπούτσια που πρέπει να φορέσεις, ώστε να μπεις στο εσωτερικό της. Όταν ανακαινίστηκε στα μέσα του 17ου αιώνα από τον αρχιτέκτονα Peter Thube το Ελληνικό πνεύμα αλλά και η παρουσία ενός Έλληνα στην ομάδα ανακαίνησης άφησαν το στίγμα τους χαραγμένο σε αυτή την μοναδική βιβλιοθήκη .

Από το 1983 συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο των τόπων παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO μαζί με ολόκληρη την περιφέρεια Abbey του St.Gallen. Η καρδιά της συλλογής είναι το κυρίως αυτοχθόνιο σώμα των χειρόγραφων της Καρολιάνθου-Οτόντον από τον 8ο έως τον 11ο αιώνα. Οι χώροι συλλογής του περιλαμβάνουν τους τομείς των μεσαιωνικών σπουδών, της επιστήμης των βιβλίων, της εκκλησίας και της μοναστικής ιστορίας και θεολογίας.

Η γραπτή κληρονομιά της μονής του St.Gallen, η οποία φυλάσσεται στη βιβλιοθήκη, προστέθηκε επίσημα στον κατάλογο της «Μνήμης του Κόσμου» τον Οκτώβριο του 2017. Δικαιωματικά θεωρείται η πιο σημαντική μοναστηριακή βιβλιοθήκη σε όλο τον κόσμο καθώς διαθέτει πάνω από 160.000 τεκμήρια τα οποία χρονολογούνται από τον 8ο αιώνα και η ροκοκό αρχιτεκτονική του είναι αριστουργηματική

“ΨΥΧΗΣ ΑΚΟΣ” ΣΤΙΣ ΜΗΛΙΕΣ ΤΟΥ ΠΗΛΙΟΥ 

Στα ίδια νοήματα μας παραπέμπει και ο χαρακτηρισμός της Βιβλιοθήκης Μηλεών του Πηλίου καθώς πρόκειται για την ονομασία που της χάρισαν οι ιδρυτές της. «Ψυχής Άκος» (θεραπεία ψυχής), ονόμασαν τη Μηλιώτικη Σχολή ο Άνθιμος Γαζής, ο Γρηγόριος Κωνσταντάς και ο Δανιήλ Φιλιππίδης, τρεις από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, που την ίδρυσαν το 1814 με στόχο τη δημιουργία ενός ανώτερου σχολείου στη γενέτειρά τους.

Η Μηλιώτικη Σχολή ξεκινά επίσημα τη λειτουργία της υπό τη διεύθυνση του Γρηγορίου Κωνσταντά στις 6 Αυγούστου 1815. Αν και οι οθωμανικές αρχές αρνήθηκαν να της δώσουν άδεια για να λειτουργήσει ως ανώτερο σχολείο, σύντομα έγινε γνωστή για το υψηλό επίπεδο διδασκαλίας και το καινοτόμο πρόγραμμα σπουδών (περιελάμβανε και τη διδασκαλία θετικών επιστημών με τη χρήση εποπτικών μέσων), καθώς και για την πλούσια βιβλιοθήκη της που ξεπερνούσε τους 10.000 τόμους. Η λειτουργία της διεκόπη το 1821 όταν ξέσπασε η Ελληνική Επανάσταση, με πρωτεργάτη στο Πήλιο τον Άνθιμο Γαζή. Παρά τις σοβαρές ζημιές και την απώλεια βιβλίων, χαρτών και οργάνων που υπέστη μετά την αποτυχία του κινήματος, η Σχολή επαναλειτουργεί το 1834 με διδάσκαλο πάλι τον Γρ. Κωνσταντά. Ο θάνατός του το 1844 σηματοδοτεί και το οριστικό κλείσιμο της Σχολής.

Η σημερινή Βιβλιοθήκη χτίστηκε με δωρεά της Μηλιώτισσας Κρυσταλλιάς Οικονομάκη το 1928. Το κτίριο, που βρίσκεται δίπλα στην πλατεία του χωριού και στον ιστορικό ναό των Αγίων Ταξιαρχών, ανακαινίστηκε το 1974 και απέκτησε δεύτερο όροφο σε σχέδια του Μηλιώτη αρχιτέκτονα Αργύρη Φιλιππίδη. Από το 1955 υπάγεται στο υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Εκτός από το ιστορικό τμήμα με το σπάνιο υλικό που εξυπηρετεί ερευνητές και φοιτητές, η Δημόσια Βιβλιοθήκη Μηλεών Πηλίου διαθέτει και σύγχρονο δανειστικό τμήμα, με χιλιάδες βιβλία και περιοδικά που εμπλουτίζονται τακτικά.

ΟΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ -ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ 

Η πρώτη ελληνική βιβλιοθήκη ιδρύθηκε από τον Πεισίστρατο τον 6ο π.Χ. αιώνα, ήταν δημόσια και περιλάμβανε μεταξύ άλλων τα ομηρικά έπη Ιλιάδα και Οδύσσεια, των οποίων η καταγραφή είχε τελειώσει το 560 π.Χ. Τη βιβλιοθήκη αυτή άρπαξε ο Ξέρξης και τη μετέφερε στην Περσία, όπου και παρέμεινε μέχρι την επιστροφή της στους Αθηναίους από το Σέλευκο το Νικάτορα. Κατά το Στράβωνα, ο Αριστοτέλης είναι ο πρώτος ιδιώτης που συστηματικά συγκέντρωσε βιβλία με σκοπό το σχηματισμό βιβλιοθήκης. ‘Άλλη μεγάλη ελληνική βιβλιοθήκη της αρχαιότητας ήταν εκείνη της Περγάμου, που ιδρύθηκε τον 2ο π.Χ. αιώνα από τον Ατταλο Α’ ή το γιο του Ευμένη B’. Σύμφωνα με τον Πλούταρχο, η βιβλιοθήκη περιείχε ήδη 200.000 τόμους όταν ο Αντώνιος τη μετέφερε στην Αλεξάνδρεια και την πρόσφερε στην Κλεοπάτρα.

Οι βυζαντινές βιβλιοθήκες διακρίνονται σε αυτοκρατορικές, μοναστηριακές, ιδιωτικές και πατριαρχικές. Ο Μέγας Κωνσταντίνος ίδρυσε μια σπουδαία βιβλιοθήκη στο Βυζάντιο, η οποία εμπλουτιζόταν συνέχεια από τους διαδόχους του. Το 1204, με την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης από τους σταυροφόρους, σημειώθηκαν σημαντικές καταστροφές και αρπαγές στις βιβλιοθήκες, που ολοκληρώθηκαν το 1453, κατά την άλωση της Πόλης από τους Τούρκους. Οι λόγιοι της διασποράς έσωσαν πολλά χειρόγραφα, που τυπώθηκαν αργότερα στην Ευρώπη, ενώ σημαντικά ελληνικά, εκκλησιαστικά και κλασικά βιβλία διασώθηκαν στις βιβλιοθήκες των μοναστηριών κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας.

Η πρώτη βιβλιοθήκη του νέου ελληνικού κράτους ιδρύθηκε από τον κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια το 1828 στην Αίγινα (πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας), όπου στεγάστηκε στο Ορφανοτροφείο του νησιού και η λειτουργία της ανατέθηκε στον Ανδρέα Μουστοξύδηπρόεδρο της επιτροπής του Ορφανοτροφείου.

Το 1832, με διάταγμα η βιβλιοθήκη ονομάστηκε Δημόσια και ορίστηκε διευθυντής της ο Γεώργιος Γεννάδιος. Το 1834 μεταφέρθηκε στην καινούργια πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους, την Αθήνα, έχοντας περίπου 8 χιλιάδες τόμους. Αρχικά τοποθετήθηκε στο Λουτρό της Αγοράς και αργότερα στην εκκλησία του Αγίου Ελευθερίου, στην πλατεία Μητροπόλεως. Το 1842 η βιβλιοθήκη, που είχε ήδη 15 χιλιάδες τόμους, ενώθηκε τοπικά και διοικητικά με τη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Αθηνών, που είχε ιδρυθεί το 1838, και μεταφέρθηκε στο κτήριο του Πανεπιστημίου. Με βασιλικό διάταγμα του 1867 οι δύο βιβλιοθήκες συγχωνεύτηκαν σε μία, την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας, η οποία το 1903 μεταφέρθηκε στο κτήριο που βρίσκεται σήμερα, στην οδό Πανεπιστημίου, το οποίο κατασκευάστηκε το 1888 με δωρεά των αδελφών Βαλλιάννου από την Κεφαλλονιά, σε σχέδια του Δανού αρχιτέκτονα Χάνσεν και με εκτελεστή του σχεδίου το Γερμανό Τσίλερ.

ΟΙ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΣΗΜΕΡΑ 

Η έννοια της ψηφιακής βιβλιοθήκης εμφανίζεται για πρώτη φορά το 1945 στο έργο του Vannenar Bush ο οποίος επινόησε το Memex. Αυτό δεν ήταν παρά μία μηχανική συσκευή βασισμένη στην τεχνολογία των microfilms που χρησιμοποιούσε την έννοια του υπερκειμένου και των συστημάτων ανάκτησης πληροφοριών. Ωστόσο οι πρώτες πραγματικές εφαρμογές των ηλεκτρονικών υπολογιστών σε διαδικασίες διαχείρισης βιβλιοθηκών, ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του 1950 από την IBM η οποία υλοποίησε συστήματα διάτρητων καρτών για τη διαχείριση του πληροφοριακού υλικού που ήταν αποθηκευμένο σε βιβλιοθήκες. Η πιο σημαντική από αυτές τις προσπάθειες ήταν η δημιουργία του MARC  (Machine Readable Cata-loging) ενός προτύπου που επέτρεπε την ψηφιοποίηση του καταλόγου πληροφοριών της βιβλιοθήκης. Από την άλλη πλευρά, η καθιέρωση του όρου «ψηφιακή βιβλιοθήκη» πέρασε και αυτή από πολλά στάδια. Το 1965 ο J. C. R. Licklider χρησιμοποίησε τον όρο βιβλιοθήκη του μέλλοντος (library of the future) για να περιγράψει ένα ειδικό τύπο βιβλιοθήκης βασισμένο εξ’ ολοκλήρου σε ηλεκτρονικό υπολογιστή ενώ δέκα χρόνια αργότερα ο F. W. Lancaster αναφέρθηκε στη βιβλιοθήκη χωρίς χαρτί (paperless library).

Αν και ο όρος ψηφιακή βιβλιοθήκη έχει σήμερα καθιερωθεί και χρησιμοποιείται από το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας, εν τούτοις η ερμηνεία που επιδέχεται δεν είναι μία και μοναδική αλλά εξαρτάται από την οπτική γωνία από την οποία την αντιλαμβάνεται ο καθένας. Έτσι από την πλευρά της διαδικασίας ανάκτησης πληροφορίας η ψηφιακή
βιβλιοθήκη παραπέμπει σε μία μεγάλη βάση δεδομένων που περιέχει την πληροφορία που αναζητούμε, ενώ για τους ανθρώπους εκείνους που εργάζονται σε εφαρμογές υπερκειμένου η ψηφιακή βιβλιοθήκη δεν είναι παρά μια εφαρμογή τέτοιων μεθόδων. Τυπικά παραδείγματα ερμηνειών και εφαρμογών της έννοιας της ψηφιακής βιβλιοθήκης είναι
τα ακόλουθα:

  • Για ένα επιστήμονα του χώρου της πληροφορικής ή ένα προγραμματιστή, η ψηφιακή βιβλιοθήκη είναι μία συλλογή εφαρμογών ή αλγορίθμων.
  • Για ένα προμηθευτή βάσεων δεδομένων ή κάποιο παροχέα επιστημονικών εγγράφων, η ψηφιακή βιβλιοθήκη είναι το σύνολο των δεδομένων της βάσης ή των εγγράφων που είναι αποθηκευμένα σε ψηφιακή μορφή.
  • Για μία μεγάλη επιχείρηση ή οργανισμό η ψηφιακή βιβλιοθήκη είναι το σύστημα διαχείρισης των εγγράφων τους που επιτρέπει τη διαχείριση των δεδομένων τους τα οποία είναι αποθηκευμένα σε ψηφιακή μορφή.
  • Για ένα εκδότη, η ψηφιακή βιβλιοθήκη είναι το σύνολο των βιβλιογραφικών πηγών που βρίσκονται δημοσιευμένες στο
    παγκόσμιο διαδίκτυο σε ψηφιακή μορφή ή κατάλογοι πάσης φύσεως.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των ψηφιακών βιβλιοθηκών

Τα πιο σημαντικά από τα πλεονεκτήματα που χαρακτηρίζουν τη λειτουργία μιας ψηφιακής βιβλιοθήκης, σε γενικές γραμμές είναι τα ακόλουθα:

  • Ο χρήστης μπορεί να προσπελάσει το υλικό της βιβλιοθήκης από οποιοδήποτε σημείο διαθέτει ένα ηλεκτρονικό υπολογιστή και πρόσβαση στο δίκτυο σε αντίθεση με τις παραδοσιακές βιβλιοθήκες που απαιτούν τη φυσική του παρουσία στο χώρο της βιβλιοθήκης.
  • Οι ψηφιακές βιβλιοθήκες παρέχουν τη δυνατότητα αναζήτησης στο σύνολο του κειμένου των βιβλιογραφικών πηγών, διαδικασία που είναι πάρα πολύ δύσκολη με τα συμβατικά συγγράμματα σε έντυπη μορφή. Αυτή η διαδικασία αναζήτησης έχει βελτιωθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια δια της ενσωματώσεως της τεχνολογίας των υπερσυνδέσμων.
  • Η πρόσβαση, η αναπαραγωγή και η κοινή χρήση του ηλεκτρονικού υλικού μιας ψηφιακής βιβλιοθήκης είναι πάρα πολύ
    εύκολη σε αντίθεση με τις παραδοσιακές βιβλιοθήκες στις οποίες η διαδικασία αναπαραγωγής (δια μέσου φωτοτυπικών μηχανημάτων) είναι αρκετά δαπανηρή ενώ είναι πολύ πιθανή η μη διαθεσιμότητα κάποιου περιοδικού ή βιβλίου καθώς όλα τα διαθέσιμα αντίτυπα έχουν δανεισθεί στους αναγνώστες της βιβλιοθήκης.
  • Η ενημέρωση και ανανέωση του υλικού μιας ψηφιακής βιβλιοθήκης γίνεται πολύ πιο εύκολα σε σχέση με τις αντίστοιχες
    διαδικασίες μιας παραδοσιακής βιβλιοθήκης έντυπου και αναλογικού υλικού.
  • Η πληροφορία είναι πάντα διαθέσιμη στο χρήστη σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή οποιουδήποτε και εάν βρίσκεται – εκτός βέβαια αν καταρρεύσει το υπολογιστικό σύστημα που ελέγχει τη λειτουργία της –και δεν υφίστανται οι χωρικοί και χρονικοί περιορισμοί που χαρακτηρίζουν την πρόσβαση στο υλικό μιας παραδοσιακής βιβλιοθήκης. Για παράδειγμα μπορεί κάποιος χρήστης που μένει στην Ελλάδα να αποκτήσει κάποιο ηλεκτρονικό αρχείο της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου του Cambridge στις 11 το βράδυ του Σαββάτου, διαδικασία που είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί με κάποιο έντυπο της αντίστοιχης παραδοσιακής βιβλιοθήκης.
  • Οι ψηφιακές βιβλιοθήκες επιτρέπουν την αποθήκευση, προσπέλαση και χρήση πολυμεσικού υλικού – για παράδειγμα την
    εκτέλεση κάποιου ψηφιακού αρχείου σε μορφή MP3 ή την παρακολούθηση μιας διάλεξης σε μορφή RM (Real Player format) – κάτι που είναι αδύνατο να συμβεί με μία συμβατική παραδοσιακή βιβλιοθήκη. Ας σημειωθεί πως οι παραδοσιακές βιβλιοθήκες διατηρούν τέτοιο υλικό σε αναλογική μορφή (π.χ. κασέτες και ταινίες κινηματογράφου) αλλά αυτές προφανώς πρέπει να αναπαραχθούν και να σταλούν στο χρήστη. Αντίθετα στις ψηφιακές βιβλιοθήκες ο χρήστης μπορεί πάρα πολύ εύκολα να προμηθευτεί το αντίστοιχο ψηφιακό αρχείο δια μέσου του παγκόσμιου διαδικτύου.
  • Οι ψηφιακές βιβλιοθήκες επιτρέπουν την προσπέλαση του ίδιου ψηφιακού αρχείου από πολλούς χρήστες ταυτόχρονα κάτι που δεν υποστηρίζεται από τις παραδοσιακές βιβλιοθήκες. Αντίθετα σε αυτές, ο κάθε χρήστης δανείζεται ένα ξεχωριστό αντίγραφο του υλικού που τον ενδιαφέρει και μόνο εφόσον υπάρχουν διαθέσιμα αντίγραφά προς δανεισμό.
  • Από την άλλη πλευρά, στις ψηφιακές βιβλιοθήκες ο κίνδυνος εξάντλησης των διαθέσιμων αντιτύπων δεν υφίσταται, καθώς το σύστημα δεν χορηγεί στο χρήστη το αυθεντικό ψηφιακό αρχείο, αλλά ένα αντίγραφό του. Με τον τρόπο αυτό, το ίδιο υλικό μπορεί να διατεθεί απεριόριστα σε όσους χρήστες το ζητήσουν
  • Η χρήση των ψηφιακών βιβλιοθηκών επιτρέπει μεταξύ των άλλων και τη συνεργασία ανάμεσα στους χρήστες καθώς μπορεί να συνδυαστεί με υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Η δημιουργία των ψηφιακών βιβλιοθηκών απαιτεί πολύ μικρότερο κόστος σε σχέση με τις παραδοσιακές βιβλιοθήκες καθώς οι απαιτήσεις κτιριακής υποδομής και εξειδικευμένου προσωπικού δεν υφίστανται πλέον.

Από την άλλη πλευρά η χρήση των ψηφιακών βιβλιοθηκών χαρακτηρίζεται και από ορισμένα μειονεκτήματα και περιορισμούς που έχουν να κάνουν κυρίως με θέματα τεχνικής και νομικής φύσεως όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας της. Αυτοί οι περιορισμοί αναφέρονται μεταξύ των άλλων στα ακόλουθα ζητήματα.

  • Βαθμιαία αχρηστία υλικού και λογισμικού: το βασικό χαρακτηριστικό που περιγράφει τη χρήση των αποθηκευτικών μέσων σε μία ψηφιακή βιβλιοθήκη είναι πως ο μέσος χρόνος ζωής των οπτικών και μαγνητοοπτικών μέσων αποθήκευσης είναι αρκετές δεκαετίες σε αντίθεση με το μέσο χρόνο ζωής των συσκευών ανάγνωσης αυτών των μέσων που
    είναι μόλις μια δεκαετία. Με εντελώς ανάλογο τρόπο, οι διαφορετικές μορφές αποθήκευσης ενός αρχείου υπερβαίνουν κατά πολύ το αντίστοιχο πλήθος των διατάξεων που χρησιμοποιούνται για τη διαχείρισή τους. Εκείνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ανανεώνουμε συχνά τον εξοπλισμό του συστήματος και ταυτόχρονα να χρησιμοποιούμε πρότυπα λογισμικού που έχουν καθιερωθεί στην αγορά και εκτιμάται πως θα χρησιμοποιηθούν για πάρα πολύ καιρό ακόμα, όπως είναι τα πρότυπα MARC (Machine Readable Cataloging) και SGML (Standard Generalized Markup Language)
  • Υψηλό κόστος ανανέωσης του ψηφιακού περιεχομένου: η διατήρηση και ανανέωση του ψηφιακού υλικού της βιβλιοθήκης είναι μία σχετικά δαπανηρή διαδικασία τουλάχιστον όταν αυτή γίνεται για πρώτη φορά. Ωστόσο η συνεχής μείωση του κόστους αγοράς των διατάξεων ψηφιοποίησης σε συνδυασμό με το μικρότερο όγκο του ψηφιακού υλικού που θα συντηρηθεί την επόμενη φορά αναμένεται να οδηγήσουν σε σημαντική μείωση των δαπανών της όλης διαδικασίας έτσι ώστε αυτός ο περιορισμός να μην θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικός σε σχέση με τους υπόλοιπους.
  • Διαχείριση πνευματικών δικαιωμάτων: η εύκολη αναπαραγωγή και διανομή του ψηφιακού υλικού της βιβλιοθήκης στους χρήστες του συστήματος απαιτεί την αναθεώρηση του καθεστώτος διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών το οποίο θα πρέπει να διατυπωθεί εκ νέου έτσι ώστε να καλύπτει και αυτές τις περιπτώσεις.
  • Διασύνδεση ψηφιακών βιβλιοθηκών: το μεγάλο πλήθος των ψηφιακών βιβλιοθηκών που υπάρχουν σήμερα σε όλο τον κόσμο καθιστά σχεδόν αδύνατη την πλήρη δια-δικτύωσή τους έτσι ώστε να μπορέσουν να θεωρηθούν ως μία ενιαία κατανεμημένη ηλεκτρονική βιβλιοθήκη. Το γεγονός αυτό καθιστά αναγκαία την ανάπτυξη μεθόδων αναζήτησης ενός αντικειμένου σε πολλές ψηφιακές βιβλιοθήκες ταυτόχρονα και την παρουσίαση των αποτελεσμάτων αναζήτησης στο χρήστη με τη μορφή ενός ενιαίου καταλόγου.
  • Εύρος ζώνης δικτυακού εξοπλισμού: ο συνεχώς αυξανόμενος όγκος του ψηφιακού υλικού σε συνδυασμό με τη μεγάλη αύξηση που παρατηρείται στο πλήθος των συνδεδεμένων χρηστών οδηγεί σε συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις όσον αφορά το εύρος ζώνης του δικτύου έτσι ώστε η απόδοση του συστήματος να κυμαίνεται σε αποδεκτά επίπεδα.

Online Βιβλιοθήκες Ελληνικές και ξενόγλωσσες βιβλιοθήκες. Πηγές και βιβλιογραφία για πτυχιακές και διπλωματικές εργασίες.

Ελληνικά Ακαδημαϊκά Ηλεκτρονικά Συγγράματα και Βοηθήματα

Ηλεκτρονικά βιβλία και βοηθήματα για όλους

Η Εθνική βιβλιοθήκη της Αγγλίας

Υπηρεσίες, κατάλογοι, οδηγοί, bookshop

Η Εθνική ιατρική βιβλιοθήκη των Η.Π.Α.

Υπηρεσίες της βιβλιοθήκης, πληροφορίες υγείας, ερευνητικά προγράμματα

Η βιβλιοθήκη τoυ Koγκρέσου των Η.Π.Α.

Εκθέσεις, ιστορία, εθνική αμερικανική βιβλιοθήκη

Παγκόσμιος εγκυκλοπαιδικός οδήγος

Εύρεση on line βιβλιοθηκών, bookstores, συγγραφικοί οδηγοί

Πεδίο βιβλιοθηκών

Βιβλιοθήκες, εκδοτικά νέα

Αμερικανική Σχολή Κλασσικών Σπουδών – Βιβλιοθήκη Blegen

Βιβλιοθήκη κλασσικών σπουδών, αρχαιολογίας και κλασσικών γλωσσών

Βιβλιοθήκη Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Βιβλία, περιοδικά, συγγράμματα, διδακτορικές διατριβές, ηλεκτρονική βάση δεδομένων, υλικό αρχειακής και ιστορικής σημασίας

Βιβλιοθήκη Γυμνασίου Μαγούλας

Σχολική βιβλιοθήκη γ/σίου & ενιαίου λυκείου Μαγούλας. Γενικές πληροφορίες, υπηρεσίες, φωτογραφίες, χορηγοί.

Βιβλιοθήκη Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Βιβλία έρευνας, συγγράμματα καθηγητών και σημειώσεις, διατριβές, διπλωματικές εργασίες, περιοδικά, ερευνητικά δοκίμια, κυβερνητικές εκδόσεις, επίσημες εκδόσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οπτικοακουστικό υλικό

Βιβλία, επιστημονικά περιοδικά, οπτικοακουστικό υλικό, βάσεις δεδομένων, εκδόσεις της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας

Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Ελληνικά και ξενόγλωσσα βιβλία και περιοδικά, χάρτες του ελληνικού χώρου, on-line πρόσβαση στους καταλόγους της βιβλιοθήκης

Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κρήτης

Συλλογές έντυπου και οπτικοακουστικού υλικού, on-line βάσεις δεδομένων, εσωτερικό δίκτυο CD-ROM

Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Πληροφορίες για τη Βιβλιοθήκη και τις υπηρεσίες της. On-line πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων του πανεπιστημίου

Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Πειραιά

Αναζήτηση στους καταλόγους βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου και στον Εθνικό Συλλογικό Κατάλογο, περιοδικά on-line, βιβλιογραφικές βάσεις δεδομένων

Βιβλιοθήκη Παντείου Πανεπιστημίου

Βιβλία, περιοδικά, βάσεις δεδομένων σε CD-ROM, on-line πρόσβαση στους καταλόγους της βιβλιοθήκης

Βιβλιοθήκη Πολυτεχνείου Κρήτης

Πληροφοριακά βιβλία, ελληνικά και ξενόγλωσσα περιοδικά, χάρτες, διπλωματικές και ερευνητικές εργασίες, electronic journals

ΔΠΘ – Κεντρική Βιβλιοθήκη

Η Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Πληροφορίες για τις βιβλιοθήκες των σχολών του πανεπιστημίου

ΕΚΠΑ – Βιβλιοθήκες

Πληροφορίες για τις Βιβλιοθήκες του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

ΕΜΠ – Αρτεμις

Διαπανεπιστημιακό Σύστημα Ψηφιακής Βιβλιοθήκης για την Ηλεκτρονική Τεκμηρίωση της σύγχρονης ελληνικής γκρίζας βιβλιογραφίας

ΕΜΠ – Βιβλιοθήκη Τμήματος Ηλεκτρολόγων και Μηχανικών Υπολογιστών

Πληροφορίες για τη Βιβλιοθήκη και τις υπηρεσίες της

ΕΜΠ – Κεντρική Βιβλιοθήκη

Πληροφορίες για την Κεντρική Βιβλιοθήκη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Μεγάλη συλλογή σπάνιων εκδόσεων για την ιστορία της επιστήμης

Ιόνιο Πανεπιστήμιο – Βάση Δεδομένων

On-line αναζήτηση στους καταλόγους βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου

Μυριόβιβλος Library

Βιβλιοθήκη Ορθοδοξίας και Νέου Ελληνισμού. Πλήρη κείμενα σε πολλές γλώσσες

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων – Μονάδα Ολικής Ποιότητας Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών

Συγκέντρωση, καταγραφή και ανάλυση στατιστικών στοιχείων που αφορούν στις Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες της Ελλάδας

Πανεπιστήμιο Κρήτης – Ψηφιακή Βιβλιοθήκη

On-line αναζήτηση στους καταλόγους της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου

Πανεπιστήμιο Πατρών – Βιβλιοθήκη και Υπηρεσία Πληροφόρησης

Βάση Δεδομένων του Πανεπιστημίου Πατρών, on-line πρόσβαση στους καταλόγους των βιβλιοθηκών του πανεπιστημίου

Σχολική Βιβλιοθήκη 3ου Γυμνασίου Κηφισιάς

Ιστοσελίδα της σχολικής Βιβλιοθήκης του 3ου Γυμνασίου Κηφισιάς, παρουσίαση, εκδηλώσεις, αναζητήσεις βιβλίων, συνδέσεις κα

Σχολική Βιβλιοθήκη 5ου Ενιαίου Λυκείου Βέροιας

Παρουσίαση του χώρου της βιβλιοθήκης, τεχνολογικός εξοπλισμός, πρόγραμμα «ΑΒΕΚΤ», εκδηλώσεις. Γενικές πληροφορίες, εσωτερικός κανονισμός, φωτογραφική παρουσίαση

Σχολική Βιβλιοθήκη Γυμνασίου Καβασίλων Ημαθίας

Η Σχολική Βιβλιοθήκη του Γυμνασίου Καβασίλων, Κανονισμός, Ο Χώρος, Εκδηλώσεις, Βιβλία που διάβασα, Προτεινόμενα Βιβλία, Η άποψη των παιδιών για βιβλία που διάβασαν.

ΤΕΙ Αθήνας – Τμήμα Εκδόσεων και Βιβλιοθήκης

On-line αναζήτηση βιβλίων, περιοδικών και ηλεκτρονικού υλικού

ΤΕΙ Ηπείρου – Βιβλιοθήκη

Εκπαιδευτική βιβλιοθήκη με επιστημονικά και λογοτεχνικά βιβλία, περιοδικά, πτυχιακές εργασίες, πληροφοριακό και άλλο έντυπο υλικό

ΤΕΙ Ηρακλείου – Βιβλιοθήκη

Πληροφορίες για τη συλλογή της βιβλιοθήκης, on-line πρόσβαση στους καταλόγους της, on-line πρόσβαση σε καταλόγους άλλων ελληνικών και ξένων βιβλιοθηκών

ΤΕΙ Θεσσαλονίκης – Βιβλιοθήκη

Πληροφορίες για τη Βιβλιοθήκη και τις υπηρεσίες της. On-line αναζήτηση στους καταλόγους της βιβλιοθήκης, πληροφοριακά CD-ROM, ευρετήριο ελληνικών περιοδικών, ειδικές συλλογές, ηλεκτρονικά περιοδικά

ΤΕΙ Πάτρας – Βιβλιοθήκη

On-line αναζήτηση βιβλίων και περιοδικών

ΤΕΙ Σερρών – Βιβλιοθήκη

Πληροφορίες για τη Βιβλιοθήκη και τις υπηρεσίες της. Αναζήτηση στη βάση δεδομένων της βιβλιοθήκης

Βιβλιοθήκη Microsoft Acedemic

Περισσότερα από 80 εκατομμύρια επιστημονικά άρθρα και μελέτες βρίσκονται καταχωρημένα στη βάση δεδομένων.

Χρησιμοποιήστε την συγκεκριμένη σελίδα ως οδηγό για να βρείτε υλικό για τις φοιτητικές σας εργασίες (πηγές και βιβλιογραφία για πτυχιακές εργασίες, διπλωματικές εργασίες, μεταπτυχιακές εργασίες, φοιτητικές εργασίες εξαμήνου και προπτυχιακές)

ΠΗΓΕΣ

  1.  Τοράκη Κ ,”Ψηφιακές Βιβλιοθήκες στο ελληνικό διαδίκτυο: Σημερινή εικόνα και ρόλος, http://library.tee.gr/sinant/toraki/diglib_lar/torakilar.pdf .
  2.  http://aetos.it.teithe.gr/~amarg/Skills/Skills.pdf
  3.  Τσίμπογλου Φ ,”Ψηφιακές βιβλιοθήκες στο διαδίκτυο, κλειδί για την αναβάθμιση των υπηρεσιών πληροφόρησης και
    βιβλιοθήκης”,http://eprints.rclis.org/5516/ 1/tsimpoglou_EPY_99gr.pdf .
  4.  Κουμάκη Χ , “”Η Ψηφιακή βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου Κρήτης-Αρχές διαχείρισης” , www.lib.uom.gr/palc10/greek/Koumaki.doc.
  5.  http://pressnews-gr.blogspot.com/2009/02/e-book.html
  6.  http://en.wikipedia.org/wiki/E-book
  7.  http://en.wikipedia.org/wiki/Adobe_Flash
  8.  http://www.flashpageflip.com/
  9. http://en.wikipedia.org/wiki/3D_Studio_Max, http://www.answers.com/main/ntquery?s=adobe+photosho+cs3&gwp=13 , http://www.answers.com/3Ds%20max%20?ff=1 , https://www.sbs-studies.gr
Visited 140 times, 1 visit(s) today
0Shares

One comment

  1. Εξαιρετικό, πολύτιμο, κοινωφελές άρθρο! Εύγε!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *